Nimaš dela? 15 zapovedi za iskanje zaposlitve!

V svojih 14-letih konstantnega dela doma in po svetu, včasih tudi z dvema ali tremi službami naenkrat, sem se naučila ogromno o iskanju zaposlitve in kako je delo lahko izredno izpopolnjujoče! Članek je napisan za aktivno in samoiniciativno mladino 😉

Življenje tu na riveri me spominja na to kako sem sama iskala zaposlitev v tujini preko zadnjih 6 let. Francoska riviera je znana kot meka jahtne industrijie in vsako pomlad iz vsega sveta pripotuje sem veliko mladine, ki v upanju na boljši jutri, želi najti zaposlitev na luksuzni jahti. Iskanje zaposlitve ni lahko! V enormni konkurenci moraš s svojim dobro napisanim življenjepisom in referencami bivših delodajalcev od sebe dati vse, da se posadka in agencije sploh uspejo malce zanimati zate. Moraš se zavedati, da prihajaš na delo v industrijo, ki slovi kot najbolj luksuzna in precizna in se moraš tako kot novinec zavedati, da iskanje nikakor ne bo lahko. Agenti jahtnih agencij in kapitani le redkokdaj zaposlijo novinca, saj ne upajo tvegati, da bi v sredini sezone novinec odpovedal zaradi prevelike količine stresa in norega tempa. Zatorej delo ponavadi dobijo le najbolj aktivni in samoiniciativni iskalci zaposlitve, ki so na pomolih že ob zgodnjih jutranjih urah in tako dokazujejo, da bodo enako “zagnani” tudi na delu! V iskanje vlagajo ves svoj čas, energijo in motivacijo.

Potem pa imamo na drugi srani “pleme”, ki ves svoj čas “vlaga” v iskanje poceni alkohola, “happy hour” barov in z denarjem svojih staršev razsipava, dokler tega denarja preprosto ni več in so primorani praznih rok odditi domov. Taki ponavadi spijo do 11h zjutraj, še nekaj ur zatem zdravijo mačka, nato mogoče oddajo 5 CV-jev in nadaljujejo “happy hour” prejšnjega dne ali “trenirajo” zvijanje jointa.

Zakaj to pišem? Ker se iskanje dela v jahnti industriji lahko enači z splošnim iskanjem zaposlitve. Ker najti zaposlitev ni naključje. Biti karierno uspešen ni naključje. Biti dober v svojem delo ali poslu NI naklučje! Zato je potrebno nekaj narediti, in to vsak dan. Vsak dan zgodaj vstati, vsak dan obdržati motivacijo na najvišjem nivoju, se učiti, izboljševati in nadgrajevati izkušnje in znanje. Verjamem, da bi prav vsak z veseljem spal do 11h in lenaril polovico dneva. Ampak to ti ne prinese službe, še manj pa napredovanja ali zadovoljstva. Če nisi že v štartu motiviran pri iskanju dela zakaj bi te nekdo sploh zaposlil? V trenutku, ko pokažeš voljo in disciplino, samoiniciativnost, ti garantiram, da te bodo vzeli vsaj na poizkušnjo, če ne že zaposlili. Nihče si ne želi zaposliti lenih ljudi, še posebno ne v jahtni industriji, kjer delavnik zahteva od tebe, da si poln energije tudi do 18ur na dan. NIhče ne želi zaposliti “zmačkanih” in jamrajočih mladostnikov brez iskrice in strasti.

Zadnje čase veliko tečnarim mladini, ki jo srečavam in, ki me prosi za kakšen nasvet ali jamra kako težko je najti delo. Seveda je težko, če ničesar ne narediš in celoten dan lenariš! Delo zahteva disciplino in samoiniciativo. Vsi bi služili dober denar za skoraj nič dela. Tako ne gre. Najprej pokaži kaj znaš, in daj vse od sebe, nato pa bo plačilo samo po sebi sledilo. Iz podjetniškega vidika lahko povem, da z veseljem plačam nekoga, ki dela dobro in mi tako ustvari še več prometa. Nekdo ki je poln zanosa! Nikoli ampak res nikoli pa ne bi zaposlila nekoga, ki je len in že navsezgodaj zjutraj jamra kako je utrujen. Tako ne gre. Kdor želi delati bo delo tudi našel, pika. Poznam ogromno ljudi, ki se dela mora braniti. Zakaj? Ja zato, ker dobro delajo, so predani in aktivni!

Nimaš dela?
1. Zbudi se in naredi plan.
2. Beri knjige ali članke o iskanju zaposlitve. Za iskanje zaposlitve moraš nameniti toliko časa, kot bi ga porabil za svoje delo. Torej 40 ur na teden!
3. Usedi se in se nauči napisati najboljši Cv, ki ga primoreš. Skozi ta isti CV pojdi enkrat, dvakrat, stokrat in ga izplili.
4. Povprašaj za mnenje kakšnega podjetnika, direktorja, agenta ali nekoga, ki zaposluje druge ljudi. Vprašaj ga: “Kje lahko še izboljšam svoj CV, kako?”
5. Si napisal “covering letter” in v njem spisal kaj želiš doprinesti podjetju in zakaj bo podjetje profitiralo, če za zaposlitev izberejo tebe?
6. Si poslal CV in covering letter v podjetja v katerih želiš delati četudi trenutno ne iščejo zaposlenih? Ko se odpre novo mesto morda yzamejo ravno tebe!
7. Si kdaj potrkal na vrata podjetja in prosil za zaposlitev ali ponudil svoje delo?
8. Lahko pogledaš izven okvirjev in poiščeš zaposlitev na drugačen način, kot pa so te učili v šoli in kot te učijo na zavodu za zaposlovanje?
9. Si kakšnemu podjetju ponudil zastonj delo v zameno za pridobljene izkušnje, ki ti bodo koristile pri iskanju zaposlitve?
10. Ne izgubljaj časa! Vsak dan, ki si ga izgubil je dan, ko bi lahko opravljal svoje delo in služil denar.
11. Odloži pir in joint, preskoči nekaj žurk na teden, prenehaj “scrollati” FB, izobražuj se in druži s perspektivnimi ljudmi!
12. Poglej na delo iz pozitivne perspektive in najdi veselje do dela.
13. Četudi te trenutno delo ne veseli, posveti prosti čas, da najdeš svojo vizijo, strast in delo, ki bi ga rad opravljal. To vizijo potem zapakiraj v varen predal v svoji glavi in vsakič, ko izgubiš motivacijo odpri predal in si predstavljaj svoje “sanjsko” delo.
14. Svet potrebuje več ljudi, ki bodo uživali v svojem delu in ga ne bodo imenovali “služba”
15. Četudi delaš 8 ur na dan v delu, ki ga ne maraš, porabi ekstra 2 ali tri ure na dan, za dodatno delo, ki te veseli in ti prinaša veselje (izdelovanje in prodaja tort, popravljanje računalnikov sosedom, izdelovanje unikatnega nakita, mozaikov, rekreativno pisanje, motivacija prijateljev nad telesno vadbo, fotografiranje)

Samo ne padi v melanholičnost in dolgočasje. Pobrskaj malo po sebi in se resnično vprašaj kaj želiš početi. <strong>Obljubim, da je svet poln možnosti in priložnosti, ko se odločiš iti v akcijo. 14 let delovnih izkušenj v službah, ki sem jih večinoma ljubila – moraš mi verjeti, da se da! In takrat je zaslužen denar res zaslužen 😉

Še en nasvet! Ne pozabi se pohvaliti! Ne pozabi nanizati vseh svojih (delovnih) dosežkov, četudi so še tako majhni. Slovenci se ne znamo pohvaliti, ne znamo se ceniti in mislimo, da smo manjvredni (joj, če bi le videli nekatere ameriške, angleške in avstralske CV-je!, izkušeni in delavni smo 4x bolj od njih!) Slovenci smo morda bili hlapci, a čas je, da stopimo v novo četrt stoletje, kjer se bomo znali pohvaliti, se ceniti in kar je najbolj POMEMBNO: nehali metati polena pod noge svoji rojakom, se bolj združevali in delovali družno 😉

Vse najboljše draga Slovenija! NA novih, perspektivnejših 25 let! 😉

Mayita

Coffee Meeting S TREBUHOM ZA KRUHOM

Na coffee meetingih se pogovarjamo o potovanjih, delu v tujini in vseh priložnostih, ki jih svet ponuja mladim (po srcu).

Facebook Comments

Ninina zavidljiva izkušnja življenja in dela kot au-pair v ZDA

Na delo v tujino kot au-pair sem se vrsto let nazaj odpravila tudi sama, tokrat pa vam predstavljam hrabro Nino, ki jo je pot zanesla v ZDA, kjer je opravljala delo kot au-pair kar v dveh ameriških mestih. Zelo navdihujoča zgodba vredna branja!

Facebook Comments

Kako na potovanjih ostati varni?

Zapis o večnem vprašanju, ki ga dobivam preko elektronske pošte in na predavanjih. Kaj pa varnost na potovanjih, kako ostati varen? Te nasveti vam bodo predstavili popolnoma nov vidik na varnost na potovanjih.

Facebook Comments

8 primerov ugodnih nastanitev na potovanjih

V tem prispevku vam razkrivam kako na potovanjih pri iskanju prenočitev prihraniti tudi kakšen evro ali dva ter kako iz svoje izkušnje pridobiti čimveč!

Facebook Comments

Za potovanja ni potrebno imeti gore denarja

Kratek intervju o tem zakaj bi se vsak vsaj enkrat moral odpraviti na potovanje in da za potovanje polno spominov ni potrebno zapraviti na gore denarja.

Facebook Comments
Facebook Comments