8 koristnih nasvetov za iskanje letalskih kart

Če boste upoštevali vsaj 3 od vseh podanih nasvetov, verjamem, da boste na svoje počitnice naslednjič leteli ugodneje. Res je, da je veliko odvisno tudi od same sreče, a nam poznavanje trga letalskih kart in ažurnost nikakor ne bosta škodila.

Ko sem se v letu 2006 odpravila na svoje prvo potovanje v Maroko, nisem imela najmanjše ideje kako rezervirati letalsko karto, kaj šele, da bi vedela kako najti takšno, ki bo primerna za moj takratni študentski žep. Ne izhajam iz bogate družine, prav tako se niti eden od mojih staršev nikoli v svojem življenju ni usedel na letalski sedež. Nisem imela nikakršne prednosti – v potovanja pač nisem bila rojena. Vseeno pa menim, da ko se rodi strast do nečesa, se z delom, vajo in predanostjo, da naučiti marsikaj. Ker me moji bralci še vedno sprašujete kako do ugodnih letalskih kart sem za vas spisala natančen, a kratek zapis kako se sama lotim iskanja.

1. Preverite lete na iskalniku www.momondo.com
Moj prvi korak je vedno enak. Vsakemu popotniku je najbližji in najljubši določen iskalnik letalskih kart, meni je recimo že od nekdaj blizu Momondo. Večkrat se je namreč izkazalo, da ponudi boljše cene kot priljubljeni Skyscanner.

2. Preverite letalske družbe, ki letijo na destinacijo kamor potujete
Da izveste katere letalske družbe letijo na destinacijo kamor ste namenjeni preprosto obiščite stran letališča te destinacije. Tam preverite seznam letalskih družb (ponavadi pod zavihkom Operating Airlines). Nato pojdite na internetno stran teh letalskih družb ter preverite ali nudijo kakšne posebne popuste ali akcije. Predvsem Air France ima velikokrat ponudbe za tiste, ki rezervirajo lete preko njihove strani airfrance.com. Če letite npr. na Tajsko preverite internetne strani družb Qatar Airways, Emirates in Etihad, in se vpišite na njihov “newsletter”.

3. Sledite popularnim stranem z ugodnimi letalskimi kartami

Strani kot so Izlet na dlani Po Svetu, Airfare watchdog in trenutno meni najljubše Letim iz Brnika. Objavljajo najboljše “deale”, vendar morate biti z rezervacijo hitri, saj te deali tudi zelo hitro poidejo. Vpišite se na njihove novice, da vas bodo lahko obvestili o aktualnih akcijah!

4. Pošljite povpraševanje potovalni agenciji ali agentu
Agenti so vedno ažurni in poznajo trg letalskih kart. Sama najraje povprašam pri agenciji STA Potovanja, saj so mi večkrat našli bolj ugoden let, kot sem ga našla sama. Ko sem nekoč rezervirala let iz Los Angelesa na Novo Zelandijo sem zanj odštela cca. 700 dolarjev. Nato sem govorila s potovalnim agentom iz prej omenjene agencije, ki mi je omenil, da bi isti let pri njih lahko dobila za dobrih 200 dolarjev ceneje! Predstavljajte si moje razočaranje.

5. Brišite zgodovino iskanja letov.
Na žalost nam je doba informatike ponudila toliko ugodnosti, a po drugi strani nam je marsikje tudi prikrajšano. Ko potrdimo piškotke na internetni strani iskalnika letalskih kart, s tem delimo podatke o naših iskanjih. Te so nato izkoriščeni proti nam tako, da se cene letov v iskalniku vsak dan višajo. To pa zato, da se mi hitreje odločimo za nakup kart, ker se bojimo, da bodo naslednji dan še dražje. Dober trik, a bodimo pametnejši. Brišimo zgodovino iskanja ali iščimo preko kakega drugega računalnika. Seveda za to ni nobenega dokaza, a govorim iz lastnih izkušenj, ko sem včasih preverila cene na drugem računalniku, so bile te nižje. Seveda pa ne vsakokrat.

6. Iščite karto v drugi valuti
Sama nikoli ne iščem letalskih kart recimo v funtih, ker so te vedno dražje, kot če jih iščem v ameriških ali novozelandskih dolarjih. Vsak iskalnik ima nastavljive parametre, kjer lahko nastavimo določeno valuto – seveda ne katerekoli, to je namreč odvisno od iskalnikov. Pravilo je, da izberemo valuto, ki je na trenutnem valutnem trgu šibka. Če potujete recimo v Indijo, poskusite iskati preko indijskega iskalnika in valuto nastavite na indijsko rupijo. Pozorni bodite le na to, kako se konvertirajo valute na vaši kreditni kartici in da vam banka ne bo zaračunala konverzije.

7. Dan in ura odhoda in prihoda sta pomembna.
Če ste pri izbiri kart lahko fleksibilni, izberite odhode med tednom od ponedeljka do četrtka, najraje zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, saj večinoma ljudje najraje letijo med vikendi ob “človeku prijazni uri” in so zato taki leti tudi posledično dražji.

8. Preverite lete iz vseh okoliških letališč
Priznam, da sama zadnja leta najpogosteje in najraje letim iz Brnika ali Trsta. Pri iskanju letov pa nujno preverite letališča: Benetke, Munchen, Salzburg, Dunaj, Zagreb in Klagenfurt. Preverite različne kombinacije in se nato odločite za tisto, ki je za vas bolj ugodna (v ceno seveda vštejte tudi stroške prevoza do teh letališč.)

Če boste upoštevali vsaj 3 od vseh podanih nasvetov, verjamem, da boste naslednjič na svoje počitnice leteli veliko ugodneje. Res je, da je precej odvisno tudi od sreče, vendar pa nam poznavanje trga letalskih kart in ažurnost nikakor ne bosta škodili.

Če mislite, da bo zapis koristil kateremu izmed vaših prijateljev popotnikov, ga prosim delite z njim s klikom na
Share

Zanima pa me katerih trikov se vi poskušujete, da rezervirate ugodno letalsko karto?

Zakaj za potovanje po Omanu ne najeti avtomobila?

Na takšno vprašanje ne boste naleteli na nobenem popotniškem forumu in pri nobeni turistični agenciji. Oman preprosto MORATE raziskovati z najetim vozilom, če je le možnost z zmogljivim terencem na 4×4 pogon.

Invazija Slovencev v Omanu

In čemu je tako? O ugodnih kartah, ki so največkrat poglaviti razlog za določitev destinacije potovanja, in jih turški letalski prevoznik iz Ljubljane do Muscata ponuja za borih 350 eur ne bom izgubljala besed. Raje nanizam nekaj razlogov, ki so mene prepričali, da to potovanje v Oman ni bilo zadnje.

Oddih v hotelu Golden Tulip Nizwa s pogledom na gorovje Hajar

V omanski stil obdan hotel Golden Tulip Nizwa s štirimi zvezdicami se nahaja na razpotju med govorjem Hajar in mestnim jedrom Nizwe. Lokacija tik ob glavni cesti je idealna postojanka za popotnike, ki si med evforičnem ogledovanjem znamenitosti Omana želijo privoščiti...

Na potovanju po Omanu v najboljši družbi.

Spraševala sem se s čim bi pričela serijo blog postov iz navdihujočega Omana in prišla do zaključka, da predstavim svojo sopotnico. Tisto, katero moji zvesti bralci zagotovo že poznate, saj sva skupno v popotniške čeveljce stopili že 8 let nazaj, ko sva složno raziskali Budino solzico – Šri lanko.

Naravni termalni vrelci Terme di Saturnia

Nemudoma naju presune scenarij (malo manj pa naju presune vonj po žveplu). Majhni, turkizno obarvani, bazenčki razporejeni terasasto, kjer se iz zgornjega dela preko malih slapov voda preliva navzdol. Dere s hitrostjo 500 litrov na sekundo. Čas branja: 3min.

Skriti kotički Toskane: Otok Giglio

Skozi današnji zapis vas bom popeljaja po otočku, ki me je s svojo preprostostjo in prisrčnostjo zares omrežil in se mi vtisnil v srce pretežno zaradi prelestne narave, ki (še) ni žrtev masovnega turizma.
Čas branja: 3 min

Bi se tudi vi udeležili tečaja tajske masaže v Chiang Maiu?

V tem izčrpnem, a jedrnatem prispevku za portal potovanja.over.net sem opisala svojo izkušnjo potovanja na Tajsko, v mesto Chiang Mai. Tja sem se odpravila, da se naučim pravilnih prijemov nuad-bo-rarn masaže in filozofije budizma.

Sejšeli – Diši, o kako lepo diši po kulinariki!

V tretjem delu življenja na Sejšelih vam podajam najbolj slastne nasvete o lokalni kulinariki za vaše nenasitne brbončice. Poleg tega kaj na Sejšelih jesti pa nekaj tudi o mojih izletih na otoke Moyenne, La Digue in Praslin.

Sejšeli – Slap Sauzier je srčika osvežitve na Maheju 2.del

Drugi del zapisa o mojem življenju na Sejšelih, kjer boste izvedeli ali v Police Bayu res straši, se okrepčali z lokalnim rumom takamako in se podali na kakšen izlet v tropski deževni gozd.

Na Sejšele na kokosovo vodo, hobotnični kari in odkrivanje mističnih kotičkov pravega raja 1.del

Na Sejšelih sem živela in opravljala delo na privatni jahti katarske družine in sedaj v treh delih z vami delim VSE izkušnje potovanja po Sejšelih. V prvem delu boste izvedeli osnovne podatke o teh rajskih otokih, kdaj je najbolj primeren čas in kako in s kom na potovanje.