8 primerov ugodnih nastanitev na potovanjih

V tem prispevku vam razkrivam kako na potovanjih pri iskanju prenočitev prihraniti tudi kakšen evro ali dva ter kako iz svoje izkušnje pridobiti čimveč!

1. Bivanje pri domačinih
Od vseh možnosti najbolj podpiram prenočevanje pri domačinih in zato sem ga uvrstila tudi na prvo mesto. Ko prispete v novo deželo, vas bodo na letališču ali na cesti (vsaj v azijskem in latinskem svetu) domačini povprašali, če bi prišli prenočevat kar k njim domov. Navadno nudijo nekaj sob po zelo ugodnih cenah. Vendar pa od prenočevanja pri lokalnih ljudeh lahko odnesete toliko več! Podrobneje spoznate kulturo, ste del njihovega vsakdana, z njimi kuhate in jeste. Največkrat za vas skrbijo kot za člana lastne družine in vam ponekod nudijo service, ki se po pristnosti in gostoljubnosti lahko kosa s tistim v hotelih s 5 zvezdicami! Sobe so navadno zelo čiste, vendar seveda ne vedno opremljene po zadnjih trendih. Najbolj pozitivna stran pa je, da ves denar, ki ga zapravite tam, ostane njim in jih tako s tem neposredno podpirate. Saj veste kaj pravijo: “Zapravljajte v hotelih in direktor si bo lahko kupil že svoj deseti dom, zapravljajte pri domačinih in družina bo lahko svoji hčerki privoščila plesni tečaj ali nove knjige.”

2. Prebivanje v hostlih
so ena izmed najugodnejših različic prenočevanj, kjer je pozitivna plat tudi spoznavanje in druženje z različnimi ljudmi in izmenjava informacij o potovanjih po deželi v kateri ste. Sama sem hostle, ko sem še kot študentka potovala na takšen način, največkrat rezervirala preko najbolj uporabne in znane strani Hostel World. Izbirate lahko med “dormi” (deljenje z drugimi osebami) in pa med privatnimi sobami.

3. Spanje na “kavču” oz. “couchsurfing”
Vsi popotniki prav dobro poznate “Couchsurfing”, prenočišče, za katerega ni treba odšteti niti centa in kjer lahko prespite kar na kavču domačina, največkrat nekoga, ki je tudi sam popotnik in zato takšen način potovanja tudi najbolj razume. Vendar, ker imamo popotniki kulturo in načela, je vedno lepa gesta, če našim gostiteljem v zameno tudi kaj dobrega skuhamo ali pospravimo.

4. Rezervacija sobe ali doma preko Air Bnb
Odkar potujem na malce bolj lagodnejši način in potrebujem svojo svobodo ter mir, največ svojih prenočiš rezerviram prekoAirBnb. Ponudniki prenočišč največkrat tu oglašujejo svoje prenočišče in tako v zameno ponudijo res lepo ceno. Na Zanzibarju sem preko Airbnb našla sanjski bungalow na prelepi plaži, na Sejšelih pa prijeten domač resort pri gostoljubnih domačinih.

5. Prenočišče v zameno za delo; Helpx, Wwoofing, Workaway
Eden izmed mojih najljubših nastanitev je tudi ta, da v zameno za 4-6 ur dela dobim prenočišče in hrano. Na Novi Zelandiji sem to preizkusila preko platforme Helpx, poznamo pa sicer tudi Wwoofing in Workaway. Največkrat so to družine v mestih, kjer popazimo na njihove otroke ali ljubljenčke, večkrat pa tudi druga dela – recimo na kmetijah -, ki morajo biti posotorjena po ali na hiši.
Na Novi Zelandiji sem tako en teden prebivala pri družini Meek, ki mi je ponudila kar celo stanovanje. Nisem bila navdušena samo nad tem, da kot študentka nisem zapravila niti centa za prenočišče,, temveč predvsem nad tem, da sem spoznala njihov vsak dan, lokalno življenje mesteca Raglan in pridobila stike, ki so mi koristili pri nadaljnem iskanju službe. Poleg tega sem se naučila pasti krave, nahraniti domače živali, zvariti domače pivo in vlagati paradižnikovo mezgo! zabavno ne?

6. Prenočišče v zameno za objavo v medijih ali video
v kolikor imate stike z mediji ali dobro obiskan FB in Instagram profil z veliko vpliva na ljudi, ki vas večkrat povprašajo, kje dobiti dobro prenočišče, se v deželi, kjer potujete lahko zmenite tudi takole. Oskrbnika gostišča, hotela ali sobe prijazno povprašajte, če lahko za nekaj prostih noči napišete mnenje o prenočišču na svoj blog, v gostujočo revijo ali na FB profil. Moj prijatelj Dave, katerega sem spoznala na Dominikanski republiki je v zameno za zastonj prenočišče posnel video njegove izkušnje.
! Seveda pa se tega lotevajte le tisti z dobrimi pisateljskimi in fotografskimi sposobnostmi ter iskrenimi nameni, da temu ponudniku potem res pripeljete nekaj novih strank in ne zgolj zato, da pač dobite zastonj sobo.

7. Menjava domov
Tole me je navdušilo v zadnjem času, čeprav se sama tega še nisem lotila. Ljudje, ki so pogosto na poti, ali tisti, ki imajo v lasti vrsto nepremičnin, a nimajo nikogar, da bi jih vzdrževal, ponujajo svoje bivalne prostore zastonj, v zameno za skrb in čiščenje. Prijavite in registrirate (za doplčailo 25$) se tu: Luxury Housesitting

8. Varovanje hišnih ljubljenčkov
Tole je ena izmed posebnih možnosti prenočevanja, kjer v gostujočem domu v zameno za prenočišče varujete domače ljubljenčke, zalivate rastline in po dogovoru postorite še kaj drugega. Vendar je pri teh nastanitvah potrebno biti ažuren in pregledovati ponudbe vsak dan ter imeti tudi kanček sreče.
! Sicer pa je to za tiste, ki res veliko potujete, saj prijavnina v Trusted Housesitters sicer stane dobrih 8eur na mesec.

Verjamem, da to niso popolnoma vsi načini ugodnega prenočevanja, ki jih poznamo. Zato vas, če imate v mislih še kakšnega, ki bi ga želeli deliti zapišete v komentar na moji FB strani Mayita Potuje. In če se vam s tem pomagala ali bo to pomagalo vašemu prijatelju/ici pa le delite ta zapis z njim/njo,

Za še več načinov ugodnega potovanja (iz prve roke!) pa hitro po NOVO knjigo S trebuhom za kruhom! Še naslednjih 7 dni poštnino plačam JAZ 😉

V TUJINI SE NE CEDITA MED IN MLEKO

Velikokrat dobim na svetovanje študente, ki živijo v utvari, da bo v tujini vse drugače, ne bo problemov, ne bo teženja staršev in denar bo kar padal iz milega neba. Realnost pa je dokaj drugačna.

Coffee Meeting S TREBUHOM ZA KRUHOM

Na coffee meetingih se pogovarjamo o potovanjih, delu v tujini in vseh priložnostih, ki jih svet ponuja mladim (po srcu).

Ninina zavidljiva izkušnja življenja in dela kot au-pair v ZDA

Na delo v tujino kot au-pair sem se vrsto let nazaj odpravila tudi sama, tokrat pa vam predstavljam hrabro Nino, ki jo je pot zanesla v ZDA, kjer je opravljala delo kot au-pair kar v dveh ameriških mestih. Zelo navdihujoča zgodba vredna branja!

16,90 EUR + BREZPLAČNA POŠTNINA

S TREBUHOM ZA KRUHOM
Se želiš odpraviti na delo v tujino in bi izkusil/a nepozabno izkušnjo? V tej knjigi ti zaupam popolnoma VSE informacije, kako Čim HITREJE in čim CENEJE v tujino! Samo še naslednjih 14 dni vam ponujam brezplačno poštnino. Pohiti!
*plačilo preko TRR/po povzetju/Paypal