Retreat v centru Tao Garden v Chiang Mai-u

Ko se umirimo, prečistimo telo in zbistrimo um, lahko zaživimo kvalitetno življenje

Letovišče Tao Garden

Jeklena ptica me je pripeljala na letališče v Chiang Maiu, ki leži na severnem delu Tajske. Je skriti biser, ki je ob sloviti tajski obali in njenih otokih prevečkrat spregledan. Chiang Mai se mi je vtisnil v srce že leta 2011, ko sem ga obiskala, da bi opravila tečaj tajske masaže. Tokrat pa sem se tja odpravila na oddih v zdraviliški center Tao Garden, ki je svetovno znan prav zaradi ustanovitelja Mantaka Chie. Že takoj, ko sem prestopila prag letovišča, sem bila prevzeta nad umirjeno atmosfero po celotnem centru. Ko sem se sprehodila med bujnim zelenjem in mogočnimi drevesi, okoli katerih se vijejo tropske ovijalke, pa sem čutila prisotnost zdravilne energije. V njem si je našlo dom okoli 45 vrst ptic in metuljev, krasijo ga mogočni templji in tekoča voda, ki dodobra pomirja duha.

 

Ustanovitelj Mantak Chia

Mantaka Chio sem prvič ugledala na enem od kosil v tamkajšnji restavraciji. Kljub temu da jih šteje 75, je videti, kot da bi pravkar upihnil šele 30 svečk na rojstnodnevni torti. Z ženo in sedmimi otroki živi v hiški na obrobju centra, veliko svojega časa pa preživi na predavanjih in delavnicah v tujini. Tam uči tudi velike poslovne guruje, med drugimi tudi Tonyja Robbinsa, ki želijo kljub stresnemu načinu življenja ohranjati odlično psihofizično zdravje s pomočjo naravnih tehnik. Mantak je zelo radoživ in družaben in se trudi, da vsakemu obiskovalcu centra nameni vsaj nekaj pozornosti. Tako sva se imela priložnost osebno spoznati tudi midva in na kratko poklepetati ob slastnem čaju matcha v lokalčku, kjer strežejo najboljše sveže iztisnjene sokove in smutije. Seveda so se vprašanja zanj v moji glavi vztrajno vrstila – nič čudnega, ko pa me je oddih v Tao Gardnu ne samo napolnil z novo količino vedoželjnosti, temveč tudi navdušil do te mere, da o zdraviliškem centru poročam somišljenikom, ki bi želeli doživeti to neverjetno izkušnjo.

Pogovor sva pričela z njegovo pripovedjo, da je sprva želel center odpreti v Ameriki, ker se mu je takrat to zdelo veliko bolj dobičkonosno. Nato si je zaradi ostre zime v državi New York kar hitro premislil in se odločil, da ga odpre 30 km od Chiang Maia, v okolišu Dok Saket. Namen letovišča je deliti Mantakove dolgoletne izkušnje in učiti ljudi, kako živeti v skladu z naravo in preventivno skrbeti za svoje zdravje. Ob tem ne smem zanemariti dejstva, da v centru poteka tudi veliko število delavnic, programov vadb in raznoraznih tečajev, ki jih učijo priznani strokovnjaki, med njim tudi osebni nutricionist skupine Rolling Stones. Danes, po 25 letih delovanja, center privablja ljudi iz celega sveta, največ gostov pa je iz Nemčije, Kitajske in Amerike. Z zanimanjem ga povprašam, kakšen je njegov recept za izčrpanost in izgorelost, ki je postala prava epidemija današnjega vsakdana. Odgovori mi, da so najpomembnejši trije koraki. Globoko spanje, popolna umiritev telesa in uma ter pravilno dihanje. Vse, kar delamo od tu naprej, je le še češnja na tortici.

 

Uravnotežena in organsko pridelana hrana

Nadaljuje, da je ena izmed vej zdravega življenja tudi uravnotežena in organsko pridelana hrana, ki jo sicer v centru za vse tri obroke postrežejo v bogato obloženem bifeju. Zelenjavo in sadje pridelujejo v centru, kjer je nato hrana skrbno pripravljena, in sicer z zdravimi maščobami, brez belega sladkorja in bele moke. Sama sem se najbolj navduševala nad njihovo različico dveh najbolj prepoznavnih tajskih specialitet: pad thai in papajina solata. Nisem pa ostala ravnodušna niti ob skrbno pripravljeni zdravi različici sušija. Prav prijetno sem bila presenečena nad okusnostjo maki sušija, ki je vseboval jabolko, gobe in kumare. Kot neumorno raziskovalko nutricizma so me navduševali napisi ob vsaki hrani in pijači. Npr. ob svežem soku kurkume je bilo jedrnato zapisano, na kakšen način zdravi telo, kateri krvni skupini pritiče ter s katerimi minerali in vitamini nas oskrbi.

 

Klinika Pakua

Najbolj pa v letovišču pritegne klinika Pakua, ki je dovoljenje za delovanje pridobila celo od tajskega ministrstva za zdravje. V njej izvajajo razne terapije, detokse in osebne konzultacije, ki potekajo pod budnim očesom strokovnjakov. Tisti, ki bi svojemu telesu namenili užitke, ki so tudi nujni za ohranjanje zdravega življenja, to lahko storijo v tamkajšnjem Spa centru. Vrste različnih terapij in masaž, ki sem se jim z največjim veseljem prepustila tudi sama, pocrkljajo še tako izžeto telo. Da je vzdušje v centru še za odtenek bolj rajsko, pa poskrbi idiličen bazen, kjer postrežejo s svežim kokosovim orehom. V neposredni bližini so tudi savna, bazen s slano vodo in zadovoljivo opremljen fitnes. Za piko na i v lično zgrajenih paviljonih potekajo jutranje in večerne vadbe či gonga in tajčija, uporabljajo pa jih tudi takrat, ko so na razporedu tečaji različnih vadb.

 

 

Taoizem in lov za ravnovesjem

Kot neumorna raziskovalka in popotnica sem teorijo taoizma spoznavala v zadnjih šestih letih, ko sem se prvič soočala s sicer manjšimi, a zelo trdovratnimi zdravstvenimi težavami in sklenila, da se dnevno posvečam zdravemu načinu življenja in delujem v skladu z naravo. Taoizem uči o petih elementih oz. energijah, ki sestavljajo naravo in tako tudi v vsakem človeškem organizmu deluje teh pet energij – les, voda, zemlja, kovina in ogenj. Vsaka je v nas v različnih razmerjih. Če imamo katero od teh energij v presežku ali primanjkljaju, se pojavi neravnovesje in s tem tudi pričetek bolezni. Cilj je torej ohranjati ravnovesje vseh petih energij, kar pa dosežemo s pravilno in čimbolj organsko prehrano, vadbo či gonga, tajčija ali tao jin joge ter z meditacijo notranjih smehljajev. Pozorni moramo biti tudi na čustvovanje, saj predvsem čustva in miselni vzorci v našem telesu ustvarjajo stres in s tem blokade, ki lahko privedejo do bolezenskih stanj. Taoizem uči, da niti pretirana vzhičenost niti depresija nista v redu. Pozorni moramo biti, da ju ob presežku energije skladiščimo v energijski center v spodnjem delu trebuha, imenovan dan tien. V trenutkih velikega stresa ali travme, ko energije v telesu primanjkuje, jo lahko vzamemo iz svojega »skladišča« s pomočjo vaj či gonga in usmerimo tako, da lahko organizem deluje optimalno.

 

Negativna čustva

Negativna čustva je treba najprej sprejeti kot del sebe, jih prepoznati, predihati in nato spustiti ali pa transformirati v izvir nove, čiste energije. Angleška beseda emotion (čustvo) izhaja iz »energy in motion«, kar pomeni »energija v gibanju«. Zatorej nam lahko prav vsako čustvo, ki ga občutimo, da ogromno energije, če ga le znamo konstruktivno uporabiti. V praksi to pomeni, da se moramo s strahom soočiti, ga pogledati globoko v srčiko njegove biti in preobraziti v nov vir energije. Enako velja za jezo. Ko jo začutimo in nato konstruktivno usmerimo, recimo v šport, z njo lahko postanemo bolj aktivni in fit. Če pa jo usmerimo v destruktivno smer, lahko postane agresija ali celo pasivna – na primer depresija.

 

 

Potek terapij v Pakua kliniki

Ker sem se nekaj let prej v Nepalu po joga retreatu vrnila domov popolnoma prerojena, sproščena in zadovoljna, sem se odločila, da takšno prakso dodam v svoje življenje vsaj enkrat letno. Popolnoma se strinjam, da lahko tudi v domačem okolju dosežemo uravnoteženo življenje, saj smo predvsem v Sloveniji deležni izredno čistega zraka in vode. Hkrati se lahko pohvalimo z zares neoporečno pridelavo organske hrane in neokrnjeno naravo, kar nam polni tako dušo kot telo. Oddih v tujini pa je odličen predvsem zato, ker smo v novem okolju odprti za nova znanja.

Prvi dan sem namenila obisku klinike Pakua, kjer sva z zdravnikom tradicionalne kitajske medicine izvedla osnovni pregled: pridobila sem krvno sliko, izvide stanja pljuč, količino izdihanega CO2 in energetsko stanje organizma. Na podlagi temeljitih rezultatov mi je zdravnik predlagal tretmaje in me obenem še podučil o tehnikah sproščanja, pravilnega dihanja s trebušno prepono ter o vajah za hrbtenico, ki ji v taoizmu posvečajo veliko pozornosti. Po priporočilih sem vzela 5-dnevni detoks program, ki je vseboval različna zelišča, ki dodobra očistijo telo. S pitjem čaja in klorofila ter jemanjem zeliščnih pripravkov, ki sem jih pila zjutraj, sem tako pričela s temeljitim čiščenjem ledvic, črevesja in jeter. Prvi dan sem poskusila masažo »cupping«, ki postaja izredno priljubljena tudi v Evropi. Terapevtka mi je po poteh meridianov po hrbtenici postavila posebne »skodelice«, iz katerih je iztisnila zrak, da je nastal vakuum. Skodelice je na hrbtu pustila pol ure, nato jih je previdno odstranila. Po odstranitvi so podplutbe vidne tam, kjer se v telesu nabira največ toksinov. Namen terapije je osvoboditi zastalo energijo v meridianih ter jo napolniti z novo in čisto.

Čiščenje telesa in detox

Najbolj neugodno, a zato tudi najbolj nagrajujoče sem se počutila ob čiščenju jeter in črevesja. Po priporočilu moje terapevtke naj bi bilo dobro oba pomembna organa očistiti vsake 2–3 leta. Ob tem se mi je takoj porodila misel, kako ljudje skrbno čistimo svoje jeklene konjičke, jih redno vozimo na servis in takoj razumemo, da ko posveti lučka, nekaj ni v redu. Medtem pa svojega telesa večkrat ne znamo ali nočemo slišati, alarmne lučke vztrajno ignoriramo, zamahnemo z roko »ah, saj bo« in raje posežemo po tabletah, ki obljubljajo hitro odrešitev, največkrat pa le prekrijejo pravo težavo in povzročajo malo morje stranskih učinkov. Čiščenje črevesja se imenuje hidrokolonterapija, pri kateri skozi cevko v črevesje spuščajo toplo slano vodo in nato kavni pripravek. S tem se odplakne tudi tista najbolj trdovratna navlaka, ki je v črevesju prisotna že več let. Dandanes lahko veliko beremo o tem, kako pomembna je črevesna flora za optimalno delovanje organizma, saj je v črevesju več kot 80 odstotkov imunskega sistema, nekateri pa črevesju pripisujejo toliko pomembnosti, da ga imenujejo tudi »naši drugi možgani«. Čiščenje jeter je potekalo s pomočjo pitja grenke soli v kombinaciji z olivnim oljem z grenivko – ta postopek je sicer precej poznan tudi pri nas. V alternativni medicini verjamejo, da se, ko čistimo jetra in črevesje, odplaknejo tudi zastarela čustva, ki v našem telesu nimajo kaj iskati. Če smo jih pripravljeni izpustiti, seveda. Nemalokrat po čiščenju pacienti postanejo razneženi in večkrat tudi zajokajo.

Nebeške masaže, akupuntura in yin joga

Ena izmed bolj prijaznih terapij je bila aromamasaža petih elementov. Maserka me je z dišečimi naravnimi olji masirala po akupresurnih točkah in s tem odpravljala zastalo energijo. Prvič v življenju sem preizkusila tudi akupunkturo. Zdravnik me je pred tem povprašal, kje imam težave, in ko sem mu povedala, da večinoma na področju ledvic, mehurja in grla, je igle zapičil na mesta, ki te organe oskrbujejo z vitalno življenjsko energijo. Piki igel niso bili boleči, me je pa po odstranitvi oblila topla energija in mi dala toliko vitalne moči, da skoraj nisem mogla verjeti. Spanje se je drastično izboljšalo že po prvi terapiji, po dolgem času pa nisem imela več mrzlih nog in rok, ki jih imam kljub obisku tropskih dežel. Redno sem se udeleževala večernih vaj joge dao jin, ki največ poudarka namenja vajam za hrbtenico, ligamente in mišico psoas. Če se mi je prvih nekaj dni joga zdela skoraj nesmiselna, saj je spominjala na počasne vaje za starejše ljudi, sem mnenje popolnoma spremenila četrti dan, ko sem začutila, kako je moja hrbtenica postala popolnoma fleksibilna, drža pa veliko bolj pokončna.

 

Reset je nujen za ohranjanje ravnovesja in zdravja telesa

Šestnajstdnevno bivanje v Tao Gardnu me je ne samo opremilo z novimi močmi, temveč tudi do potankosti očistilo telo in zbistrilo misli. Kot da je nekdo pritisnil gumb »reset« in me vrnil nazaj v življenje. Seveda je pri vseh takšnih terapijah treba uporabljati kmečko pamet in ne zaiti v skrajnosti.

Po mojem mnenju je ključ do srečnega in zdravega življenja ravno ravnovesje. To pomeni, da zjutraj popijemo zeleni smuti, zvečer pa življenju nazdravimo z okusno penino. Z otroki uživamo v domačih slastnih piškotih s čokolado, a ob vsakem obroku pojemo tudi zadostno količino zelenjave in omega-3 maščob. Zagnano vadimo jogo in se urimo v meditaciji, a se tudi sem in tja znorimo na koncertu najljubšega benda. Vsak dan si vzamemo kar se da veliko časa zase in razvijamo svojo kreativnost, a se čim večkrat sprostimo tudi v objemu svojih najdražjih. Pa tudi to uči taoizem, da je vse v življenju jin in jang ter da je lepota ravno v tem, da znamo sprejeti in doživeti obe plati življenja.

Tao Garden, december 2018 in avg/sep 2022