To je tema katero bom tukaj razložila izjemno površno saj vsak primer kandidata zahteva posebno obravnavo davčne pisarne /svetovalca. Primeri se razlikujejo glede na kandidatovo pogodbo, državo v kateri opravlja delo in glede na državo v kateri ima davčno rezidenstvo.

Priložnostno delo, poletno delo ali gap year

Načeloma za zaposlitve v tujini, ki se jih udeležujejo mladi kot so recimo au pair, delo preko WH vize, priložnostna dela čez poletje, gap year  NE teče delovna doba.

V kolikor to opravljate kot študentje so osnovni prispevki pokriti in tudi dohodnine načeloma ni potrebno plačevati. Nekateri programi, še posebno v ZDA zahtevajo, da si odprete tudi njihovo davčno številko. Nato tam plačate davek, ki pa je največkrat ob vrnitvi domov povrnjen.

V kolikor nimate sklenjenega nobenega statusa morate zdravstveno in pokojninsko zavarovanje ter dohodnino plačevati sami.

Za to je najboljše, da se obrnete na FURS ali se oglasite pri neodvisni svetovalki s katero sodelujem jaz (kontaktirajte me za več info).

 

Urejanje birokracije

V kolikor pa greste na delo v tujino v podjetje, ki plačuje vaše prispevke morate urediti davčno rezidenstvo glede na to, kjer se vam to bolj splača. Urediti morate tudi začasni naslov v tujini, če ste v tujini več kot 3 mesece.

Ob tem morate paziti, da se izognete dvojnemu obdavčevanju v kolikor ste še vedno davčni rezident Slovenije. Odjaviti davčno rezidenstvo v Sloveniji je sicer kar dolgotrajen in zahteven postopek. Po izkušnjah večina kandidatov rezidenstvo obdrži v Sloveniji, saj imajo največkrat tam nepremičnino ali druge davčne obveznosti.

 

Prijava dohodkov iz tujine

Ne pozabite tudi prijaviti vsak bančni račun, ki ga odprete v tujini v 8-ih dneh od odprtja računa in tudi prijavo dohodkov iz tujine v 14-ih dneh od prvega nakazila. Poleg vsega tega je potrebno urediti tudi vso dokumentacijo kot sta npr. pooblastilo in digitalno potrdilo. Ko ste enkrat v tujini je stvari iz tujine zelo težko reševati.

Vse pomembne dokumente je potrebno tudi sodno prevesti, narediti kopije in sodno uveriti.

Vse to in še veliko več se učimo v e-tečaju Predpriprava na delo v tujini, kjer vas čakajo tudi klikabilni linki kje to urediti za čim nižje stroške in katere dokumente morate nujno imeti pri sebi v tujini.

 

Ne podcenjujte teh priprav, ne bodo vam vzele veliko časa! Če pa jih ne boste pravilno uredili vam lahko nevšečnosti v tujini zagrenijo tedne in mesece, ko boste to morali urejati izven matične dežele. Ne pozabite, da je predpriprava 90% uspeha v življenju.

Za bolj podroben opis te tematike svca s Katjo Žerovnik posneli epizodo podkasta, ki vam bo odpravila mnogo dvomov in razjasnila marsikatero stvar: