To je tema, ki je v tem zapisu obrazložena izjemno površno saj vsak primer kandidata zahteva posebno obravnavo davčne pisarne ali davčnega svetovalca. Primeri se razlikujejo glede na kandidatovo pogodbo, državo v kateri opravlja delo in glede na državo v kateri ima davčno rezidenstvo.

Priložnostno delo, poletno delo ali gap year

Načeloma za zaposlitve v tujini, ki se jih udeležujejo mladi kot so recimo au pair, delo preko WH vize, priložnostna dela čez poletje, gap year  NE teče delovna doba.

V kolikor to delo opravljaš kot študent/ka so osnovni prispevki pokriti s strani staršev in tudi dohodnine načeloma ni potrebno plačevati. Nekateri programi, še posebno v ZDA zahtevajo, da si urediš tudi njihovo davčno številko. Nato tam plačaš davek, ki pa je največkrat ob vrnitvi domov povrnjen.

V kolikor nimaš sklenjenega študentskega statusa, nimaš svojega podjetja, moraš zdravstveno in pokojninsko zavarovanje ter dohodnino plačevati sam.

Za to je najboljše, da se obrneš kar direktno na FURS ali se oglasiš pri neodvisni svetovalki s katero sodelujem tudi jaz (kontaktirajte me za več info).

 

Urejanje birokracije

V kolikor greš na delo v tujino v podjetje, ki plačuje tvoje prispevke moraš urediti davčno rezidenstvo v državi, kjer delaš ali pa ga pustiš v matični deželi. To vedno presodiš po tem kaj se ti v tistem trenutku bolj izplača. Prijaviti moraš tudi začasni naslov v tujini, če si v tujini več kot 3 mesece.

Ob tem moraš paziti, da se izogneš dvojnemu obdavčevanju v kolikor si še vedno davčni rezident Slovenije. Odjaviti davčno rezidenstvo v Sloveniji je sicer kar dolgotrajen in zahteven postopek. Po izkušnjah večina kandidatov rezidenstvo obdrži v Sloveniji, saj imajo največkrat tam nepremičnino ali druge davčne obveznosti.

 

Prijava dohodkov iz tujine

Ne pozabi prijaviti vsak bančni račun, ki ga odpreš v tujini. To storiš v v 8-ih dneh od odprtja tega računa. Prijavo dohodkov iz tujine urediš v 14-ih dneh od prvega nakazila. Poleg vsega tega je potrebno urediti tudi vso dokumentacijo kot sta npr. pooblastilo in digitalno potrdilo. Ne pozabi, da ko si enkrat že v tujini je stvari iz tujine zelo težko reševati.

Vse pomembne dokumente je potrebno tudi sodno prevesti, narediti kopije in sodno uveriti.

Vse to in še veliko več se učimo v e-tečaju Predpriprava na delo v tujini, kjer te čakajo tudi klikabilni linki. Izveš kje vse potrebno urediti za čim nižje stroške. Naučiš se katere dokumente moraš nujno imeti pri sebi v tujini in kako jih urediti.

 

Ne podcenjuj teh priprav, ne bodo ti vzele veliko časa! Če pa to ne storiš, ti lahko nevšečnosti v tujini zagrenijo tedne in mesece, ko boš moral/a to urejati izven matične dežele. Ne pozabi, da je predpriprava 90% uspeha v življenju.

Za bolj podroben opis te tematike sva s Katjo Žerovnik posneli epizodo podkasta, ki vam bo odpravila mnogo dvomov in razjasnila marsikatero stvar: