Skip to content Skip to footer

Gap year ali leto premora ti da fokus in poveča “level of happiness”

Gap year ali leto premora ti da fokus in poveča “level of happiness”

Čas branja: 3 min.

Gap year ali leto premora je priložnost za pridobivanje znanj in izkušenj, hkrati pa ti omogoča, da razmisliš in se osredotočiš na to, kaj želiš početi v življenju.

Zakaj gap year?

Produktivno leto premora je lahko dragoceno v tvojem življenjepisu. Številni delodajalci cenijo izkušnje, ki so jih mladi ali študenti pridobili, če so aktivno upravljali svoj čas, si zastavili cilje in se premaknili izven cone udobja. Vse to ni nikoli lahko in je vredno vsega spoštovanja.

Gap year lahko izboljša tudi tvoj študij. Če se odločiš za vpis na univerzo, lahko svoj gap year prilagodiš tako, da ga povežeš s področjem, ki ga nameravaš študirati. Številni bivši študenti, ki so se v gap yearu udeležili izmenjave, izobraževanja, prostovoljstva ali dela v tujini so na splošno bolj osredotočeni in odgovorni. Posledično dosegajo višje rezultate. Prav tako pa je v povprečju človekov “happiness level” višji, ko veš v čem si dober in veš kaj želiš v življenju početi. In to ti gap year zagotovo da. Tako kot je to dal Janu Forsthuberju, ustanovitelju mednarodnega podjetja Deltahub. Z njim  sem “chit chat-ala” v tej podkast epizodi: Kako te lahko gap year izkušnja usmeri na pravo pot.

Eno izmed najbolj pomembnih vprašanj, ki si ga moraš zastaviti preden se odpraviš na gap year je: “Zakaj si želim vzeti leto premora?”

Zelo pomembno je, da si postaviš cilje, da bo tvoj čas kar najbolje izkoriščen. Zato moraš najprej ugotoviti, kaj si želiš doseči.

Nekaj idej za gap year

– pridobiti nove spretnosti in izkušnje
– si odpočiti od študija
– zaslužiti denar
– najti stvari in dejavnosti v katerih si dober in tudi to kaj ti ni všeč
– kombinacija vsega naštetega

Če gapyear želiš organizirati sam, moraš dobro izračunati ceno te izkušnje. Pozanimati se moraš o varnosti, morebitnih dodatnih pregledih in zavarovanju, ki ga boš moral/a skleniti.

To boš pridobil/a v mojem prihajajočem e-tečaju Predpriprava na delo v tujini in potovanja, ki ga lansiram jv letu 2023. Je plod 16-letnih izkušenj z delom v tujini in potovanji ter življenjem v 10+ državah. Primeren je za vsak žep in je izredno jedrnat tako, da ti ne bo vzel veliko časa. Predpripravo pa boš imel/a urejeno v minimalno treh dneh!

Ne pozabi, da je predpriprava izrednega pomena in, da je stvari iz tujine reševati izredno težko!

Ali veš:
– Kaj narediti, če v tujini izgubiš osebne dokumente?
– Katero zavarovanje je zate pomembno?
– Ali morda potrebuješ cepljenje za določeno državo?
– Kaj narediti, če izgubiš bančne kartice in ostaneš brez denarja?
– Kako najti primerno stanovanje, ki ne bo ogrozilo tvojega budgeta?

Kako lahko optimalno zastaviš svoj gap year? 

Prostovoljstvo

Podpri koristen namen in pridobi dragocene izkušnje. Lahko sodeluješ pri projektu za ohranjanje divjih živali, poučuješ otroke ali pomagaš pri gradnji šole v državi tretjega sveta. Ali veš, da bo tvoj “happiness level” v trenutku porastel, ko boš nekaj doprinesel ljudem, ki imajo manj od tebe, poleg tega pa treniral svojo hvaležnost za vse to kar imaš v svojem življenju. Sama sem se udeležila prostovoljstva v Dominikanski republiki v vasici Muñoz, kjer živijo pribežniki iz Haitija. Mojo zgodbo lahko poslušaš v tej podkast epizodi: Prostovoljstvo in življenje kot digitalni nomad v Dominikanski republiki

Potovanje

Raziskuj svet, spoznavaj nove kulture in hkrati razvij spretnosti za samostojno življenje! Odpri svoj um za nove ideje, morda bodo ravno te tiste s katerimi boš razvil/a svoj start-up. Ali pa dobil/a idejo, da napišeš svojo knjigo, prirediš potopisno predavanje o svojih dogodivščinah. Možnosti je zares veliko! Z nahrbtnikom se lahko odpraviš po jugovzhodni Aziji, z vlakom InterRail po Evropi ali pa celo kupiš letalsko vozovnico okoli sveta!

Delo v zameno za prenočišče in hrano.

Na portalih kot sta Helpx, Workaway ali Worldpackers lahko poiščeš delo za 4-6 ur na dan in v zameno dobiš prenočišče in hrano. S tem minimiziraš stroške in se hkrati poizkusiš v različnih delih ter spoznaš lokalno življenje med domačini. Kot primer lahko opravljaš delo na kmetiji v Avstraliji, kot upravljavec žičnice v Kanadi ali v hostlu za popotnike na Novi Zelandiji.

Delovne izkušnje  

Če želiš pridobiti ustrezne izkušnje, nova znanja, reference in spretnosti za določen poklic ali predmet, ki ga nameravaš študirati, lahko razmisliš o delovni praksi ali pripravništvu. Te lahko trajajo od nekaj tednov pa celo do enega leta. Odvisno od vrste ponujene pogodbe lahko prejmeš plačo ali pa ne. Te prakse so zelo priljubljene in konkurenca za mesta je velika, zato se moraš prijaviti zgodaj. Pri tem ti lahko pomagam jaz z osebnim mentorstvom ali pa poskušaš pridobiti prakso v lastni režiji s tem, da pošlješ svoj življenjepis in motivacijsko pismo. Ali še bolje: moderni video CV, ki se ga učimo na mojem e-tečaju. Odličen program, ki ga priporočam nadobudnim bodočim podjetnikom je tudi Mladi podjetnik Erasmus.

Tečaji

Zakaj ne bi izkoristil/a priložnosti in se na potovanjih ne bi udeležil/a tudi kakšnega tečaja? Lahko se naučiš novega jezika, programiranja, novega športa ali glasbenega inštrumenta ali pa se naučiš novih praktičnih veščin, kot so mehanika, mizarstvo ali kuharstvo. Jaz sem se recimo na Zanzibarju pri lokalnem zdravilcu Mr. Madawi učila o zeliščih (preberi članek TUKAJ), v Atlanti v ZDA sem opravila tečaj za Leadership, na Tajskem pa sem opravila tečaj tajske masaže (preberi članek TUKAJ).

Nekaj dodatnih idej pa dobiš tudi tukaj:

 

DELA V TUJINI

Bodi lepo,

Mayita

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.