Skip to content Skip to footer

Prednosti življenja in dela v tujini

Prednosti življenja in dela v tujini

Čas branja: 2 min.
Številni ljudje menijo, da so prednosti dela v tujini povezane le z višjo plačo ali boljšim življenjskim standardom. Toda pridobivanje mednarodnih izkušenj je lahko veliko bolj koristno, kot si lahko misliš.

Boljša samozavest

Začetek novega življenja v tujini prinaša vrsto izzivov – od iskanja primerne nastanitve do urejanja različnih upravnih zadev, plačevanja računov in skrbi za varnost. A, ko se vse to enkrat naučiš in se v tem izpopolneš, je občutek zadovoljstva, ki ga boš občutil/a neprecenljiv. Spoznanje, da se lahko znajdeš v popolnoma neznanem okolju, ti bo dalo samozavest, ki jo potrebuješ za spopadanje z drugimi izzivi v življenju. To je še posebej pomembno, če še nimaš veliko izkušenj s samostojnim življenjem.

Nove spretnosti, ki jih lahko uporabiš povsod v življenju

Ko se preseliš v tujino, si ločen/a od svojega podpornega sistema kot sta družina in prijatelji. V teh trenutkih lahko odkriješ različne vrzeli v znanju in spretnostih, za katere poprej sploh nisi vedel/a, da se skrivajo v tebi. Morda boš ugotovil/a, da ne znaš skuhati svojega najljubšega obroka ali učinkovito slediti mesečnemu proračunu. Življenje v tujini te prisili, da se  naučiš novih spretnosti. To ti pomaga, da postaneš bolj samostojen/na, odgovoren/na in s tem posledično izboljšaš tudi svojo samozavest.

Nov pogled na življenje

Ne glede na to, ali prihajaš iz majhnega ali velikega mesta, boš s selitvijo v tujino pridobil/a neprecenljiv nov pogled na življenje. Spoznavanje miselnosti in pristopa drugih kultur k življenju ti lahko pomaga razširiti in obogatiti lasten pogled na svet ter oblikovati pomembne osebne vrednote. To je veliko težje doseči, če nikoli nisi živel/a zunaj svoje lokalne skupnosti, kjer se počutiš varno, domače in v coni svojega udobja

Boljše komunikacijske spretnosti

Selitev v tujino pomeni, da si moraš ustvariti nove družbene in poklicne kroge. To je lahko težko, zlasti če si po naravi sramežljiv/a ali če ne govoriš dobro lokalnega jezika. Vendar je to najboljši način za izboljšanje komunikacije. Veščine, ki ni pomembna le v vsakdanjem življenju, ampak jo cenijo predvsem delodajalci.

Boljše znanje tujih jezikov

Ni važno koliko jezikovnih tečajev se v svojem življenju udeležiš in koliko vadiš z aplikacijami za učenje jezikov na telefonu. Najboljši način za izboljšanje znanja jezika je življenje v državi, ki govori ta jezik. Potopitev v učenje jezika je odlična priložnost za izboljšanje sposobnosti poslušanja in komunikacije. O tem sva s Katjo govorili v tej podkast epizodi. Priporočam ti, da jo poslušaš saj sem govorila o svojih zadržkih in težavah pred komunikacijo v angleščini, hrvaščini in španščini.

Prednost pred drugimi iskalci zaposlitve

Mednarodne delovne izkušnje v tvojem življenjepisu ne bodo nikoli šle iz mode. Te izkušnje kažejo tvojo prilagodljivost, motivacijo in odločnost – tri sposobnosti, ki jih delodajalci in zaposlovalci zelo cenijo. Poleg tega boš z mednarodnimi izkušnjami takoj v prednosti pred drugimi kandidati, ki še nikoli niso delali v tujini.

Razširi svojo mrežo

Delo v tujini je odlična priložnost za razširitev tvoje poklicne mreže. Moči dobro razvite poklicne mreže ne smeš podcenjevati. Številna prosta delovna mesta niso javno objavljena; namesto tega se zapolnijo s pomočjo priporočil drugih delodajalcev. Zato poskrbi, da ustvarjaš dobre odnose s sodelavci in delodajalci in z njimi vzpostaviš odlične profesionalne odnose. Nikoli namreč ne veš, od kod lahko pride tvoja naslednja ponudba za delo.

Spodaj si oglej moja priporočila za najbolj zanimiva dela v tujini na slovenskih tleh in upam, da se katerega tudi udeležiš:

različna dela v tujini

Bodi lepo,

Mayita

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.