Velikokrat se mladi, ki se udeležijo gap yeara ali pa želijo potovati z nizkimi stroški, udeležijo izkušenj, ki jim ponujajo brezplačno prenočišče in hrano v zameno za 4-6 ur dela na dan. To so največkrat delo v hostlih in hotelih, v privatnih domovih in na organskih kmetijah. Takšno delo si lahko poiščeš kjerkoli po svetu in ga najdeš na spletnih platformah:

O tem sva debatirali v odlični podkast epizodi s Klaro Lotrič:

 

Idealna začetna točka pri življenju v tujini

Te platforme so dobra začetna točka, če iščeš delo v tujini v lastni režiji in želiš zmanjšati začetne stroške. Preko takšnega priložnostnega dela namreč spoznaš lokalne ljudi, ki ti bodo pomagali pri iskanju zaposlitve. Tako boš v tem obdobju imel čas, da se v miru aklimatiziraš, urediš odprtje bančnega računa in prijavo začasnega prebivališča.

Za prijavo na takšna dela ne potrebuješ vrhunsko napisanega življenjepisa. Vseeno prosim poskrbi, da življenjepis izraža tebe in prikaže tudi nekaj tvoje unikatne osebnosti. Če nisi prepričan/a o varnosti izkušnje priložnostnega dela potem bodočega delodajalca pri katerem boš živel/a povprašaj za priporočila preteklih udeležencev.

Ko se odpravljaš na takšno izkušnjo, močno priporočam udeležbo na etečaju Predpriprava na delo v tujini in potovanje.

Z e-tečajem boš poskrbel/a za ustrezno dokumentacijo in ureditev bančnih zadev. Izvedel/a boš kako prijaviti dohodke iz tujine, poskrbeli za ustrezno zavarovanje in splošno varnost v tujini.

 

 

Menjava domov – si upate?

Platforma Homeexchange omogoča menjavo domov. Z osebo ali družino na drugem koncu sveta zlahka zamenjaš svoj dom ter si tako zagotoviš brezplačno nastanitev na svojem potovanju ali počitnicah. A Homeexchange je toliko več in je ena zares fantastična kulturna izmenjava.

O tem sva s Sanjo govorili v tej podkast epizodi:

Če si na svojih potovanjih bolj svoboden/na in se lahko brez težav prilagajaš lahko ljudem, ki gredo na počitnice varuješ njihove domove ali domače ljubljenčke. Te zanimive izkušnje pridobiš na spletni platformah kot so: