Kaj bi naredil/a, če bi med delom v tujini ali celo med potovanjem svojo bančno kartico izgubil/a? S tem so povezani tudi nadaljne težave. Namreč, ko prekličeš bančno kartico tudi vse mobilne aplikacije s katerimi plačuješ ne delujejo več. Imaš morda s seboj tudi kaj gotovine? Imaš na aplikaciji Paypala kaj dodatnega denarja? Kaj bi storil/a?

Iskreno moram priznati, da se mi je to zgodilo med potovanjem v Armeniji. Enako pa se zelo pogosto dogaja mojim kandidatom za delo v tujini. Rešitev je več, a najpomembnejša je predpriprava. 
Nekaj nasvetov si preberi tukaj:

  1. Vedno vzemi s seboj dve bančni kartici, ki ju hraniš na dveh različnih krajih (nikoli ne hranite obeh v denarnici in recimo eno vedno pustite v hotelu/nastanitvi).
  2. S seboj vedno vzemi nekaj denarja v gotovini (100-200eur). Tega ne zapravi pod nobenim pogojem, dokler le-to ne postane nujno.
  3. Priporočam, da si poleg slovenskega bančnega računa urediš tudi bančni račun ene izmed digitalnih bank (N26 ali Revolut). Meni osebno se je zaradi priročne uporabe priljubila digitalna banka N26. Račun lahko odpreš brez mesečnih naročnin in uporabljaš tehnologijo NFC preko mobilnega telefona.
  4. Na svojem Paypal-u vedno imej nekaj dodatnega denarja za nujne primere.
  5. V kolikor nič od navedenega nisi uredil/a pred odhodom se lahko v skrajnem primeru poslužiš Western Union. Tja ti domači ali prijatelji nakažejo denar preko bančnega transferja, ti pa ga na njihovih točkah dvigneš v gotovini.

 

Še več bogatih in koristnih nasvetov lahko najdeš e-tečaju Predpriprava na delo v tujini. Ustvarila sem ga z namenom, da bo tvoja pot v tujino varna in brez skrbi in je plod 17-letnih izkušenj življenja in delo v tujini. Stvari iz tujine je namreč reševati izredno težko!