Kaj bi naredili, da bi med delom v tujini ali celo med potovanjem vašo bančno kartico izgubili? Ko prekličete bančno kartico tudi mobilne aplikacije s katerimi plačujete nehajo delovati. Imate s seboj gotovino? Imate na paypalu kaj denarja? Kaj bi storili?

Iskreno moram priznati, da se mi je to zgodilo med potovanjem v Armeniji. Enako pa se zelo pogosto dogaja mojim kandidatom za delo v tujini. Rešitev je več, a najpomembnejša je predpriprava:

  1. Vedno vzemite s seboj dve bančni kartici, ki ju hranite na dveh različnih krajih (nikoli ne hranite obeh v denarnici in recimo eno vedno pustite v hotelu/nastanitvi).

  2. S seboj vedno vzemite nekaj denarja v gotovini (100-200eur).Tega ne zapravite pod nobenim pogojem, dokler le-to ni nujno.

  3. Priporočam, da si uredite poleg slovenskega bančnega računa tudi bančni račun ene izmed digitalnih bank. Meni osebno se je odlično izkazala digitalna banka N26. Odprete ga lahko brez mesečnih naročnin in uporabljate tehnologijo NFC preko mobilnega telefona.

  4. Na svojem paypalu vedno imejte nekaj dodatnega denarja za nujne primere.
  5. V kolikor nič od navedenega niste naredili pred odhodom se lahko poslužite Western Union. Tja vam domači ali prijatelji nakažejo denar preko bančnega transferja, vi pa ga na njihovih točkah dvignete v gotovini.

 

Še več bogatih in koristnih nasvetov lahko najdete e-tečaju Predpriprava na delo v tujini. Ustvarila sem ga z namenom, da bo pot v tujino varna in brez skrbi in je plod 17-letnih izkušenj življenja in delo v tujini. Stvari iz tujine je namreč reševati izredno težko!