V tujini je digitalno nomadstvo dobro poznano že vsaj 10 let. Spominjam se leta 2011, ko sem potovala po JV Aziji. Tam sem opazila veliko popotnikov, ki so na svoji poti opravljali delo preko računalnika. Večinoma so bili to iz sektorja informacijske tehnologije (IT).

Danes pa se je digitalno nomadstvo zelo razširilo tudi med slovenskimi državljani. Povečala se je namreč potreba po kadru iz digitalnega marketinga, grajenju spletnih strani in ustvarjanju spletnih vsebin. Dobršen del so k temu doprinesla seveda tudi socialna omrežja. Kreatorji vsebin namreč lahko ustvarjajo povsod po svetu in so lokacijsko neomejeni.

O ustvarjanju vsebin na potovanjih sva govorili z Lili Čadež v tej epizodi podkasta:

Nezanemarljiv del so tudi kripto in borzni trgovalci. Platforme za trgovanje so namreč omogočile, da se z dobičkonosnim trgovanjem lahko ukvarjajo tudi mali vlagatelji.

V Sloveniji je digitalno nomadstvo postalo bolj pogosto v obdobju covida, ko smo bili vse primorani delati od doma. Nekateri so npr. obtičali v tujini in delo na računalniku opravljali kar od tam. 

To se je zgodilo tudi moji gostji Maji Vogrinc Bešter s katero sva posneli podkast epizodo o digitalnem nomadstvu:

Destinacije za digitalne nomade

Menim da je digitalno nomadstvo najbolj priljubljeno na Tajskem in v Indoneziji. V Evropi je zelo popularna Portugalska, vedno več digitalnih nomadov se mudi tudi v Južni Afriki in pa v Južni Ameriki. ZDA in Centralna Amerika mogoče nista tako priljubljeni. Zaradi visokih cen v ZDA in slabega internetnega omrežja v Centralni Ameriki in Mehiki.

Porast digitalnega nomadstva je zaznati v Dubaju. Kljub strožjim pogojem za pridobitev vize in dokazilu o mesečnem dohodku, ki mora presegati 5.000 EUR. Na Madeiri pa je nastala prva digitalna vas Ponta do Sol.

O življenju kot digitalni nomad na Madeiri sva govorili z Živo Kovačević v tej podkast epizodi:

Na dveh indonezijskih otokih pa pravkar nastajata skupnosti prilagojeni za digitalne nomade. Tam so recimo tudi nepremičnine za nakup precej ugodne, govorim o glamping šotorih, garsonjerah ali celo vilah. V skupnosti bo poskrbljeno za zdravo prehrano, dober internet, aktivnosti, pralnico, spletne nakupe in dostavo. Izdajali se bodo posebni NFT žetoni za nakup storitev na teh otokih. Nepremičnina, ki jo imate v lasti se lahko preostal del leta da v najem ali se proda NFT žetone, ki jih dobite ob nakupu nepremičnine.

Seveda je še vse bolj v povojih kot ne, a ideje so odlične in verjamem, da bo v naslednjih letih teh ponudb vedno več. Pravtako tudi implementacija blockchain tehnologije v potovalno industrijo, ki bo še bolj poenostavila nekatere stvari za digitalne nomade.

O NFT-jih v Travel industriji, o razvoju web3 in o dogajanju na ethereum blockchainu sva z Rudijem Medvedom govorila v epizodi podkasta:

 

Vsakdan v življenju digitalnega nomada

Tako kot tu doma, tudi v tujini digitalni nomad večinoma dela od ponedeljka do petka. Vikend si tako vzamemo prost in raziskujemo okolico. Vedno priporočam destinacije, ki so razgibane, npr. kakšne otoke, ki imajo veliko atraktivnosti, razdalje na turistične točke pa so krajše.

Osebno ne bi priporočala nenehnega premikanja, saj lahko nastanejo težave z internetnim signalom. Poleg tega pa je prilagajanje takšnemu načinu življenja in dela še težje. Zares spoštujem novodoben način potovanja v predelanem kombiju “vanlife”. Vsak dan si na novi destinaciji in iz kombija opravljaš svoje delo. Sama tega ne bi zmogla, za to je potrebna izjemno dobra organiziranost in prilagodljivost. To pa vzame dobršen del tvoje energije.

Sama imam rada stabilnost in zagotovljeno internetno povezavo. Poleg tega se rada v tujini počutim kot, da sem doma. Zvečer na kavču pogledam film, vadim jogo in se družim s partnerjem ob doma skuhani večerji. Nekateri digitalni nomadi izkoristijo tudi platforme za opravljanje dela v zameno za prenočišče!

Ko si na potovanju kot digitalni nomad lahko hitro pozabiš, da je prioriteta vseeno delo. Okoli tega si moraš izoblikovati svoj dan, za to je pomembna dobra disciplina in učinkovita organizacija delovnega in prostega časa. Kreativa brez discipline ne more obstajati. Poiskati in nato prakticirati to ravnovesje pa se mi zdi v digitalnem nomadstvu najtežje. Ampak z vajo gre, tako kot povsod v življenju. Poskušiš način delovanja in, če ne deluje naslednjič predrugačiš, tisto kar deluje pa obdržiš.

Več o digitalnem nomadstvu sem zapisala v teh člankih v medijih:

 

Ker pa se je kot digitalni nomad potrebno dobro pripraviti na tujino sem ti pripravila e-tečaj Predpriprava na delo v tujini in potovanje. Tu najdeš vse napotke, nasvete in direktne linke, kjer to lahko urediš: