Gap year ali leto premora je priložnost za pridobivanje znanj in izkušenj, hkrati pa ti omogoča, da razmisliš in se osredotočiš na to, kaj želiš početi v življenju.

Gap year – Zakaj?

Produktivno leto premora je lahko dragoceno v tvojem življenjepisu. Številni delodajalci cenijo izkušnje, ki so jih mladi ali študenti pridobili, če so aktivno upravljali svoj čas, si zastavili cilje in se premaknili izven cone udobja. Vse to ni nikoli lahko in je vredno vsega spoštovanja. Več preberi v članku za Moje Finance.

Gap year lahko izboljša tudi tvoj študij. Če se odločiš za vpis na univerzo, lahko svoj gap year prilagodiš tako, da ga povežeš s področjem, ki ga nameravaš študirati. Številni bivši študenti, ki so se v gap yearu udeležili izmenjave, izobraževanja, prostovoljstva ali dela v tujini so na splošno bolj osredotočeni in odgovorni. Posledično dosegajo višje rezultate.

Prav tako pa je v povprečju človekov “happiness level” višji, ko veš v čem si dober in veš kaj želiš v življenju početi. In to ti gap year zagotovo da. Tako kot je to dal Janu Forsthuberju, ustanovitelju mednarodnega podjetja Deltahub. Z njim  sem “chit chat-ala” v tej podkast epizodi:

Eno izmed najbolj pomembnih vprašanj, ki si ga moraš zastaviti preden se odpraviš na gap year je: “Zakaj si želim vzeti leto premora?”

Zelo pomembno je, da si postaviš namen in cilje, da bo tvoj čas kar najbolje izkoriščen. Zato moraš najprej ugotoviti, kaj si želiš doseči.

Gap year – Cilj, namen in predpriprava

  • pridobiti nove spretnosti in izkušnje
  • si odpočiti od študija
  • zaslužiti denar
  • najti stvari in dejavnosti v katerih si dober in tudi to kaj ti ni všeč
  • kombinacija vsega naštetega

Če gapyear želiš organizirati sam, moraš dobro izračunati ceno te izkušnje. Pozanimati se moraš o varnosti, morebitnih dodatnih pregledih in zavarovanju, ki ga boš moral/a skleniti.

Ali veš:
– Kaj narediti, če v tujini izgubiš osebne dokumente?
– Katero zavarovanje je zate pomembno?
– Ali morda potrebuješ cepljenje za določeno državo?
– Kaj narediti, če izgubiš bančne kartice in ostaneš brez denarja?
– Kako najti primerno stanovanje, ki ne bo ogrozilo tvojega budgeta?

To vse lahko pridobiš v e-tečaju Predpriprava na delo v tujini in potovanja. Je plod 17-letnih izkušenj z delom v tujini in potovanji ter življenjem v 10+ državah. Primeren je za vsak žep in je izredno jedrnat tako, da ti ne bo vzel veliko časa. Predpripravo pa boš imel/a urejeno v minimalno treh dneh!

Ne pozabi, da je predpriprava izrednega pomena in, da je stvari iz tujine reševati izredno težko!

Gap year – Kako ga lahko optimalno zastaviš?

Prostovoljstvo

Podpri koristen namen in pridobi dragocene izkušnje. Lahko sodeluješ pri projektu za ohranjanje divjih živali, poučuješ otroke ali pomagaš pri gradnji šole v državi tretjega sveta. Ali veš, da bo tvoj “happiness level” v trenutku porastel, ko boš nekaj doprinesel ljudem, ki imajo manj od tebe, poleg tega pa treniral svojo hvaležnost za vse to kar imaš v svojem življenju. Sama sem se udeležila prostovoljstva v Dominikanski republiki v vasici Muñoz, kjer živijo pribežniki iz Haitija. Mojo zgodbo lahko poslušaš v tej podkast epizodi:

Potovanje

Raziskuj svet, spoznavaj nove kulture in hkrati razvij spretnosti za samostojno življenje! Odpri svoj um za nove ideje, morda bodo ravno te tiste s katerimi boš razvil/a svoj start-up. Ali pa dobil/a idejo, da napišeš svojo knjigo, prirediš potopisno predavanje o svojih dogodivščinah. Možnosti je zares veliko! Z nahrbtnikom se lahko odpraviš po jugovzhodni Aziji, z vlakom InterRail po Evropi ali pa celo kupiš letalsko vozovnico okoli sveta!

Delo v zameno za prenočišče in hrano.

Na različnih portalih za priložnostno delo lahko poiščeš delo za 4-6 ur na dan in v zameno dobiš prenočišče in hrano. S tem minimiziraš stroške in se hkrati poizkusiš v različnih delih ter spoznaš lokalno življenje med domačini. Kot primer lahko opravljaš delo na kmetiji v Avstraliji, kot upravljavec žičnice v Kanadi ali v hostlu za popotnike na Novi Zelandiji.

Delovne izkušnje  

Če želiš pridobiti ustrezne izkušnje, nova znanja, reference in spretnosti za določen poklic ali predmet, ki ga nameravaš študirati, lahko razmisliš o delovni praksi ali pripravništvu. Te lahko trajajo od nekaj tednov pa celo do enega leta. Odvisno od vrste ponujene pogodbe lahko prejmeš plačo ali pa ne. Te prakse so zelo priljubljene in konkurenca za mesta je velika, zato se moraš prijaviti zgodaj. Prakso lahko poskusiš pridobiti v lastni režiji s tem, da pošlješ svoj najboljši “pitch”, svoj življenjepis in motivacijsko pismo. Ali še bolje: moderni video CV, ki se ga učimo na mojem e-tečaju.

Odličen program, ki ga priporočam nadobudnim bodočim podjetnikom je tudi Mladi podjetnik Erasmus.

Tečaji

Zakaj ne bi izkoristil/a priložnosti in se na potovanjih ne bi udeležil/a tudi kakšnega tečaja? Lahko se naučiš novega jezika, programiranja, novega športa ali glasbenega inštrumenta ali pa se naučiš novih praktičnih veščin, kot so mehanika, mizarstvo ali kuharstvo. Jaz sem se recimo na Zanzibarju pri lokalnem zdravilcu Mr. Madawi učila o zeliščih, v Atlanti v ZDA sem opravila tečaj za Leadership, na Tajskem pa sem opravila tečaj tajske masaže.

TRI STVARI KATERIH SE MORAŠ DRŽATI:
  1. Postavi namen in cilj gap yeara
  2. Izračunaj finančni “budget” in naredi delni načrt (nekaj vseeno prepusti momentumu na poti)
  3. Išči izkušnje na svojem področju na katerem boš v prihodnosti želel delati oz. voditi kariero
  4. Ne delaj samo za denar, delaj tudi za svoj CV in reference. CV je tvoja vstopnica do službe, ki si jo želiš.

 

Gap year – Sabatno leto ali karierni odmor

Posebna veja gap yeara pa je “sabattical year”, ki v Sloveniji še ni toliko poznan. V starodavnih judovskih običajih je bilo sabatno leto obdobje, ki je nastopilo vsakih sedem let in v katerem so bili dolgovi odpuščeni, sužnji pa so bili osvobojeni. Z drugimi besedami, to je bil čas, ko je bilo treba končati vse obveznosti in začeti znova. Ta simbolika pa lepo opiše namen sabatnega leta.

V širšem pomenu besedne zveze se sabatno leto razume kot karierni odmor, med katerim si vzamemo čas za temeljit premislek o naši karierni in osebni poti. To priložnost lahko izkoristimo tudi za potovanje, delo v tujini, prostovoljstvo, pripravništvo v podjetju ali izbraževanje. Cilj je, da se poglobimo vase, se preizkusimo v različnih stvareh in nastavimo nov kompas za osebno in karierno življenje.

Sabatno leto se uvršča med neplačane dopuste, kjer prispevki niso plačani, delovna doba ne teče. Gre za popolno prekinitev dela. V tujini se v nekaterih podjetjih lahko dogvorijo, da za čas odmora najdejo zamenjavo, vendar je to pri nas bolj izjema kot pravilo. Vseeno sem mnenja, da bo sabatno leto v Sloveniji v naslednjih 10 letih postalo vedno bolj priljubljeno. O Sabatnem letu sva govorili z mojo dobro prijateljico Barbaro v tej epizodi podkasta: