Invazija Slovencev v Omanu

In čemu je tako? O ugodnih kartah, ki so največkrat poglaviti razlog za določitev destinacije potovanja, in jih turški letalski prevoznik iz Ljubljane do Muscata ponuja za borih 350 eur ne bom izgubljala besed. Raje nanizam nekaj razlogov, ki so mene prepričali, da to potovanje v Oman ni bilo zadnje.

Invazija Slovencev v Omanu. Je bil odgovor urednice ene izmed revij za katero pišem ob tem, ko sem ji sporočila, da sem se vrnila domov iz Omana. Ob novici mi je seveda zaželela lepo vrnitev in pripomnila da število Slovencev, ki potujejo v Oman z vsakim dnem narašča. O tem priča že dejstvo, da vsak drug popotniški bloger piše potopise iz tega čudovitega sultanata. Iz lastne izkušnje pa lahko povem, da je bilo to potopisno predavanje edino izmed moje ponudbe potopisnih predavanj, ki ga je bilo najtežje prodati, saj se o tej destinaciji predava povsod po Sloveniji.

In čemu je tako? O ugodnih letalskih kartah, ki so največkrat poglaviti razlog za določitev destinacije potovanja, in jih turški letalski prevoznik iz Ljubljane do Muscata ponuja za borih 350 eur ne bom izgubljala besed. Raje nanizam nekaj razlogov, ki so mene prepričali, da to potovanje v Oman ni bilo zadnje.

Mesta brez reklamnih panojev
To dejstvo zna biti za bralce malce presenetljivo, mene pa je navdušilo. V Omanu ni opaziti velikih jumbo plakatov, letakov ali reklam na vsakem koraku, kar je sicer stalnica v našem kapitalističnem svetu. Med vožnjo se tako lahko 100% osredotočimo na okolico, v hipu postanemo bolj umirjeni in nismo ves čas bombandirani s slikami lepih manekenk in novega najbolj dišečega parfuma na trgu, ki ga roko na srce ne potrebujemo. Pomirjajoče za dušo in za glavo.

Mir in praznina
Na površini 310.000 kvadratnih kilometrov živi le 4,5 miljona prebivalcev, kar je dokaj malo. Posledično so parki, ceste in trgi dokaj prazni, predvsem pa precej prostorni. Takoj sem ob tem občutila neizmerno svobodo gibanja brez prometnih zamaškov in čakalnih vrst.

Ni vsiljevanj
Povprečen prebivalec Omana živi dokaj lagodno, saj mu država zagotavlja minimalne prispevke za kritje vseh stroškov osnovnih življenjskih potreb. V kolikor želi Omančan zaslužiti še dodatno se za to lahko odloči sam. Tako v trgovinah in na sukih ni čutiti klasičnih “vsiljevanj” v stilu Maroka in Tajske, katerih smo sicer vajeni popotniki. V Omanu dobrine z veseljem ponudijo, a na skrajno nevsiljiv način. Včasih celo kako stvar dobimo tudi v dar, saj so domačini veseli, da kot gostje obiščemo njihovo deželo.

Narava je absolutno čudovita
V Omanu mi je bila še posebno všeč, ker je menjala svoje barve in relief prav za vsakim ovinkom. Spreminjala se je prst, kamnine in barva vode. Tako drugačne pokrajine kot so puščava, obmorska pokrajina, gorovja in vadiji delujejo kot popolna celota, čeprav so med seboj tako različne in vsaka izmed njih nudi drugačno izkušnjo. Čudovita in edinstvena. Užalostilo me je le dejstvo, da je puščava Wahiba polna plastenk in odpadkov, enako sem opazila tudi na vzhodni obali.

Brezpotja, ki pripeljejo do najlepših krajev.
Preizkusila sem že res veliko stilov potovanja. Od potovanja z nahrbtnikom, luksuznega potovanja, plovbe z jahto, potovanja z motorjem, “all inclusive” potovanja in tokrat pravi “road trip“. Slednji se mi je zaradi ljubezni do terencev in svobode, ki jo le-ti prinašajo prikradel v srce. Čeprav se je najet terenec Toyota Prado po prevoženih 2300 km odrezal odlično, sva avtu kljub temu morali menjati gumo in par zarjavelih ventilov na gumah. Pripeljala naju je nad 3000 nmv, po makadamskih brezpotjih, preko puščave in vse do vodnatih vadijev. Eno velja kot pribito! raziskovanja Omana si drugače kot z dobrim terencem ne predstavljam.

Kampiranje na prostem
Priznam, da rada potujem tudi udobno in včasih obiščem priznane luksuzne hotele. Vendar, če bi bila kadarkoli postavljena pred dejstvo, da moram izbirati med noro lepimi, najveličastnejšimi letovišči ali med absolutno svobodo in mirom, ki ga ponuja divje kampiranje, bi bila v veliki dilemi. Svoboda je vrednota, ki jo v svojem življenju najbolj cenim. Zavedanje, da se na pohajkovanju po tuji deželi lahko ustavim na najlepšem kotičku, ki za tisti večer postane moja spalnica, je neizmerljivo. V Omanu je skorajda zločin, da si divjega kampiranja v neobljudeni in prečudoviti naravi ne privoščimo, poleg tega pa dežela spada med ene izmed najvarnejših na svetu.

Varnost
Varnost je najvrjetneje vrednota, ki se uvršča kot druga najpomembnejša v mojem življenju. Že dejstvo, da Oman obišče veliko število družinic z malimi otroki priča o tem, da je varnost v deželi na visokem nivoju. Kot pa sem že omenila, so v Omanu ljudje socialno preskrbljeni in za zločine skorajda ni razloga. Priseljencem v primeru kraje ali kršenja zakona grozi izgon iz države. Pojavljajo se sicer namigovanja na terorizem in trgovino z belim blagom, a je v Omanu napram drugim deželam tega bistveno manj.

Odprtost in prijaznost domačinov
Vem, vedno pišem o tem, kako oh in sploh prijazni so domačini kamorkoli pridem. Vendar pa so arabci v tem pravi strokovnjaki. Klasična “kahwa” – arabska kava in polna skleda sladkih datljev vas bo za dobrodošlico pričakala v vsakem domu, hotelu ali gostišču. Sprva sem bila na začetku svojih potovanj v arabski svet precej zadržana in se nisem upala spustiti v pogovor o religiji, politiki in življenju. A sčasoma sem se sprostila in ugotovila, da je prav arabski narod v trenutku, ko te spusti k sebi in ti zaupa, pripravljen na pogovor o najbolj zanimiviih in globokih temah, ki me kot popotnico zanimajo. Seveda pa je najbolj pomembno dejstvo, da je popotnik brez predsodkov, odprt, zna prisluhniti, sprejemati in razumeti. To pa je tudi sama po sebi vrlina, ki jo marsikdo ne pripomore.

Preberite tudi:

Potovanje po Omanu v najboljši družbi

Oddih v hotelu Golden Tulip Nizwa

Mayita