Kako na potovanjih ostati varni?

Zapis o večnem vprašanju, ki ga dobivam preko elektronske pošte in na predavanjih. Kaj pa varnost na potovanjih, kako ostati varen? Te nasveti vam bodo predstavili popolnoma nov vidik na varnost na potovanjih.

Hvala vsem, ki ste se udeležili četrtkove predstavitve knjige S trebuhom za kruhom. Moram priznati, da je bil to ena izmed boljših skupin ljudi, ki sem jih gostila na svojih predavanjih. Rada imam izmenjavo mnenj, odprtost in anagažiranost poslušalcev.

Veliko smo se pogovarjali tudi o varnosti na potovanjih in na delu v tujini. Vprašanje, ki ga dobim zelo pogosto. Vedno pa je moj odgovor enak:

“varnost je tako relativna zadeva. Kjerkoli se nam lahko zgodi karkoli in kdaj pa smo pravzaprav sploh zares varni? V zavetju svoje sobe, zaprti med štirimi stenami?”

Dvomim. Na potovanjih sem doživela marsikaj, velikokrat ubežala tudi navidezno resnim situacijam. Od hurikana na Dominikanski republiki, nevarnosti cunamija na Novi Zelandiji, eksploziji v Stone Townu na Zanzibarju, odpovedju vseh motorjev na barki sredi Indijskega oceana, trk jahte v otok sredi Kornatov, rdeče opozorilo pred tornadom v Severni Karolini.

Pa še kakšno nevarnost bi lahko naštela. Rada verjamem, da nekdo tam zgoraj pazi name.

A vseeno varnosti in ne-varnosti ne moremo prepisati potovanjem.

Kar nekaj mojih prijateljev je umrlo v avtomobilskih nesrečah, praktično nekaj kilometrov stran od zavetja njihovih domov. Vsak dan po poročilih poslušamo, da je nekdo izgubil hišo v plazu ali požaru. Konec koncev pa smo kot družba prišli že na raven, ko se celo najboljši prijatelji in družine morijo med seboj. To je realnost, saj vsak dan poslušamo te zgodbe preko medijev.

Torej, kaj pa varnost sploh je?

Ne pravim, da se na potovanjih, v nepoznani deželi s tako drugačno kulturo ne bo nikomur nič zgodilo, nihče pa ne zagotavlja, da se kaj groznega nikoli ne bo pripetilo, ko bomo varno prebivali v coni svojega udobja.

Svet je takšen kot je, na vsakem koraku nas lahko čaka grozljivka ali pa nas čaka prelepa pravljica.

Življenje teče in se piše samo. Zelo malo imamo nadzora nad njim. Imamo pa nadzor nad sabo, našim obnašanjem in reakcijo nad dano situacijo. Zato vedno popotnikom svetujem, naj se ne bojijo sveta. Ta nikakor ni strašen. Je točno tak, kot je svet doma – nepredvidljiv in (ne)varen. Tako kot doma, tako je tudi tudi v svetu potrebno imeti občutek za intuicijo, kaj je prav in kaj ne. Imeti glavo na pravem mestu, razumnost in pripravljenost na vse, kar nam življenje pripravlja.

1. Če nas je za prvo delo v tujini ali potovanje strah nepoznanega, se je bolje odpraviti na pot preko kredibilne agencije.

2. Ko se sprehajamo po mestu, ves čas dajemo vedeti, da vemo, kje smo in se ne ustavljamo sredi ceste ter bukavo gledamo v zemljevid

3. Med potovanji ne nosimo dragih oblek, zlatnine in elektronski naprav, saj tako ne bomo tarča nepridipravom

4. Zagotovimo si najboljše zdr. zavarovanje za tujino

5. vedno svoje domače obveščamo o naših poteh in načrtih

6. Ponoči ne hodimo naokoli sami in smo zelo striktni pri pitju alkoholnih pijač.

In pa še ena opazka. Veliko starejših me obišče na mojij predavanjih. In po pripovedovanju mojih zgodb, mi vedno pripomnejo:

“Škoda, ker v naših letih nismo imeli toliko možnosti za življenje v tujini oz. da se tega nismo lotili, ko smo bili svobodni.”

Zato vsem mladim svetujem, da se odpravijo na pot po svetu – vsaj enkrat. Ker je to izkušnja, ki je nikoli, nikoli ne bomo obžalovali ali je pozabili. V zameno pa pridobili toliko!

V TUJINI SE NE CEDITA MED IN MLEKO

Velikokrat dobim na svetovanje študente, ki živijo v utvari, da bo v tujini vse drugače, ne bo problemov, ne bo teženja staršev in denar bo kar padal iz milega neba. Realnost pa je dokaj drugačna.

Coffee Meeting S TREBUHOM ZA KRUHOM

Na coffee meetingih se pogovarjamo o potovanjih, delu v tujini in vseh priložnostih, ki jih svet ponuja mladim (po srcu).

Ninina zavidljiva izkušnja življenja in dela kot au-pair v ZDA

Na delo v tujino kot au-pair sem se vrsto let nazaj odpravila tudi sama, tokrat pa vam predstavljam hrabro Nino, ki jo je pot zanesla v ZDA, kjer je opravljala delo kot au-pair kar v dveh ameriških mestih. Zelo navdihujoča zgodba vredna branja!

Za potovanja ni potrebno imeti gore denarja

Kratek intervju o tem zakaj bi se vsak vsaj enkrat moral odpraviti na potovanje in da za potovanje polno spominov ni potrebno zapraviti na gore denarja.

Dockwalking in delo stevardese na privatni jahti

V tem prispevku si lahko preberete čutovito in motivacijsko zgodbo ene izmed mojih najboljših prijateljic Ilze Brand. Spoznali sva se ravno v Antibesu v Franciji, kjer sva obe iskali boljši jutri ob delu na privatni jahti bogatašev. Pripevek opisuje kako takšno službo pridobiti in kaj ti doprinese v življenje.

10 stvari, katere moraš NUJNO pripraviti pred odhodom na delo v tujino!

V tem prispevku boste lahko preko 10-ih točk spoznali na kaj se je potrebno pripraviti preden se odpravljate na kakršnokoli delo v tujini! Vsaka izmed točk je izjemno pomembna in vam bo olajšala pot v tujino.

16,90 EUR + BREZPLAČNA POŠTNINA

S TREBUHOM ZA KRUHOM
Se želiš odpraviti na delo v tujino in bi izkusil/a nepozabno izkušnjo? V tej knjigi ti zaupam popolnoma VSE informacije, kako Čim HITREJE in čim CENEJE v tujino! Samo še naslednjih 14 dni vam ponujam brezplačno poštnino. Pohiti!
*plačilo preko TRR/po povzetju/Paypal