Kulinarično doživetje v VIli Podvin

Kratek zapis o obisku restavracije Vile Podvin med "Okusi Radol'ce"

Ne vem zakaj je trajalo toliko časa, da sem se končno odločila obiskati in “okusiti” Vilo Podvin. S prijateljico sva jo obiskali med Okusi Radol’ce – tokrat že petim po vrsti. To je obdobje kulinaričnih doživetij, v katerem se radovljiške gostilne združijo pri ponudbi klasičnih slovenskih jedi na malce višji ravni. Traja celoten november in pa vse tja do 2. decembra. Kdo bi si mislil, da bo ‘mala’ Radovljica, ki je včasih predstavljala mesto moje srednješolske izobrazbe, z vsakim letom postajala bolj in bolj pomembna na kulinaričnem zemljevidu Slovenije. In prav je, da ji zato posvetimo nekoliko več pozornosti – namreč tisto, kar podpiramo se pomnožuje, razvija in raste.

Vila Podvin se nahaja na posestvu Podvin, omenjenem že v 14.stoletju, ki je od Radovljice oddaljen 2 km. Vila je bila v svojih časih konjušnica, kjer so se popotniki s svojimi konji ustavljali po dolgih, napornih poteh in si privoščili počitek v zgornjih sobanah vile. Temu pa je tako še danes, saj si gostje lahko spočijejo svojega neumornega duha v eni izmed 5ih soba in 2-eh suitov. Vila podvin pa ne navdušuje zgolj z sodobno opremljenimi prenočišči in kulinarično uspešnimi projekti. Zavzemajo se namreč predvsem za ohranjanje in nadgrajevanje tradicionalnih slovenskih jedi ter podporo lokalnim proizvajalcem sestavin. Ker sem tudi sama ponosna Slovenka, ki v tujini rada poudari kako posebna je Slovenija, me je spodnja zjava spisana na spletni strani www.vilapodvin.si navdušila:

“Ponosni smo, da preko raziskovanja in kreiranja spoznavamo naše bistvo, ga delimo z našimi gosti in vsi skupaj postajamo bolj samozavestni in ponosni, da smo Slovenci. Ne nazadnje je bila na posestvu Podvin napisana slovenska ustava.”

Da pa to še ni zadosti, se lahko pohvalijo tudi s Podvinško tržnico, kuharsko šolo Uroša Štefelina, z delavnicami za otroke in ohranjanjem avtohtonih sort rastlin, kot je recimo tepka.

No sedaj pa k večerji! Z eno mojih prijateljic sva si rezervirali mizo ob pol osmih zvečer in vstopili v sproščeno, domače in hkrati precej elegantno ozračje. Osebje naju je prijazno pozdravilo in pospremilo do najine mize. Natakarica nama je navdušeno predstavila kreativen meni, ki so ga pripravili za dogodek Okusi Radol’ce in klasičen meni, ki obsega tudi do 6 hodov. Pričeli sva s kozarcem penine Zelen iz Vipave, ki se je odlično podala k toplemu ozračju, ki ga je ogreval kamin na drva. O meniju pa ne bi izgubljala besed, naj raje slike govorijo svojo zgodbo. Na koncu večera nisem imela pripomb. Nikakršnih. To sem le redkokdaj doživela, ko sem večerjala drugod po svetu. Upala bi oceniti, da je bila to ena mojih najljubših kulinaričnih doživetij, primerljiva z enim izmed mojih najljubših doživetij v hotelski restavraciji z michelinovo zvezdico St.Regisu v Firencah. Lokalno. Polni okusi. Perfektna kombinacija okusov. Poezija za oči. Ljubeznivost osebja.

Včasih prepogosto pozabimo kako zelo kvalitentne kulinarike smo deležni v Sloveniji. Bojim se le, da je ne znamo ceniti dovolj in, da ji nudimo premalo spoštovanja. Doma imamo luksuz v najmogočenjši obliki – kvalitetne, lokalne sestavine in ljubezen do kuhanja prelita na krožnike, kar je v ekipi Uroša Štefelina definitivno čutiti v veliki meri. Saj poznate znani rek: “Cooking is love made visible”. Hvala za lepo izkušnjo in še veliko, veliko uspešnih kreacij in zadovoljnih strank.

Jedilnik Okusi Radolce v Vili Podvin

Karpačo okisanega govejega jezika
Črni orehi
Prepeličja jajca
Hrenova majoneza
Pikantni sir
Solatka
(Mesarija Mlinarič, Kmetija Toman)
***
Topinamburjeva juha
Jogurt
Topinamburjev čips
Ocvrti peteršilj
(Kmetija Križnar)
***
File ribe v testenem ovoju
Pire z limono
Špinačna in bela ribja omaka
Koromačev čips
Romanesko z lešniki
(Kmetija Križnar, Ribogojnica Fonda)
***
Okusi jeseni s čokolado
(20 chocolate)

*cena zgornjega menija s štirimi hodi s kozarcem penine Zelen in kozarcem Traminca za dve osebi je znašala 66eur.

Objava ni sponzorirana ali napisana v zameno za kompenzacijo. Izraža osebno izkušnjo avtorice, ki ni profesionalna ocenjevalka restavracij. Njene najodmevnejše izkušnje ·delo v strežbi s priznanimi chefi in slaščičarji na privatnih jahtah · Obiskovanje mednarodnega gastronomskega sejma v Mougins ·Strežba kreacij chefa tartufov Chez Bruno · kulinarično sodelovanje v pripravi veganskih sladic z argentinskim chefom Martin Abramzon ·

3 najljubše restavracije: hotelska restavracija St. Regis Firence, hotelska restavracija La Cigale Katar, beach klub La Cigale Vista, Monaco

Zakaj za potovanje po Omanu ne najeti avtomobila?

Na takšno vprašanje ne boste naleteli na nobenem popotniškem forumu in pri nobeni turistični agenciji. Oman preprosto MORATE raziskovati z najetim vozilom, če je le možnost z zmogljivim terencem na 4×4 pogon.

Invazija Slovencev v Omanu

In čemu je tako? O ugodnih kartah, ki so največkrat poglaviti razlog za določitev destinacije potovanja, in jih turški letalski prevoznik iz Ljubljane do Muscata ponuja za borih 350 eur ne bom izgubljala besed. Raje nanizam nekaj razlogov, ki so mene prepričali, da to potovanje v Oman ni bilo zadnje.

Oddih v hotelu Golden Tulip Nizwa s pogledom na gorovje Hajar

V omanski stil obdan hotel Golden Tulip Nizwa s štirimi zvezdicami se nahaja na razpotju med govorjem Hajar in mestnim jedrom Nizwe. Lokacija tik ob glavni cesti je idealna postojanka za popotnike, ki si med evforičnem ogledovanjem znamenitosti Omana želijo privoščiti...

Na potovanju po Omanu v najboljši družbi.

Spraševala sem se s čim bi pričela serijo blog postov iz navdihujočega Omana in prišla do zaključka, da predstavim svojo sopotnico. Tisto, katero moji zvesti bralci zagotovo že poznate, saj sva skupno v popotniške čeveljce stopili že 8 let nazaj, ko sva složno raziskali Budino solzico – Šri lanko.

Naravni termalni vrelci Terme di Saturnia

Nemudoma naju presune scenarij (malo manj pa naju presune vonj po žveplu). Majhni, turkizno obarvani, bazenčki razporejeni terasasto, kjer se iz zgornjega dela preko malih slapov voda preliva navzdol. Dere s hitrostjo 500 litrov na sekundo. Čas branja: 3min.

Skriti kotički Toskane: Otok Giglio

Skozi današnji zapis vas bom popeljaja po otočku, ki me je s svojo preprostostjo in prisrčnostjo zares omrežil in se mi vtisnil v srce pretežno zaradi prelestne narave, ki (še) ni žrtev masovnega turizma.
Čas branja: 3 min