Skriti kotički Toskane: Naravni termalni vrelci Terme di Saturnia

Razvajanje in namakanje v brezplačnih, naravnih termalnih vrelcih (avgust 2017) in obisk “luksuznih” term (september 2017)

Čas branja: 3 min
Namen: Članek je spisan za vse tiste, ki načrtujete popotovanje po Toskani in vas ob ustaljenih poteh privlačijo tudi skriti kotički.
Način potovanja: pari, družine z majhnimi otroci, starejši

Ko sem nekega avgustovskega popoldneva preko interneta raziskovala kam bi se tokrat s sodelavko odpravili v prihajajočem prostem vikendu, se mi je pod roke prikradel članek o termah Saturnia. Zdraviliški kompleks s hotelom, spa-jem in golf igriščem svojim gostom ponuja širok razpon storitev (masaže, nege telesa in obraza). Raziskujem dalje in moje oko pritegnejo slike Cascate del Mulino in Cascate del Gorello. Naravni termalni vrelci v osrčju toskanske pokrajine Maremma izvirajo iz globine zemlje in se preko slapu prelivajo v majhne bazenčke. Opremljeni s planktonom, žveplom in drugimi minerali (kalcij, magnezij…) so izredno zdravilni za telo in duha. Dejstvo, da so ena izmed najbolj varovanih toskanskih skrivnosti, obisk pa je popolnoma brezplačen, me je vedno bolj prepričevalo, da si jih ogledam.

Pot do naravnih vrelcev Cascate del Mulino
Na pot sva se odpravili zjutraj iz mesta Porto Ercole, od koder je vožnje približno dobro uro. Pot do tja je precej preprosta in če sledite navodilom GPS-a se ne boste izgubili četudi prihajate iz smeri Siene ali Rima. Nad cesto niso prikrajšani niti navdušeni motoristi, ki skozi prelestno toskansko pokrajino premagujejo ovinke na dokaj dobri cesti (le po nekaterih delih pazite, ker je cesta precej neravna). Tudi sami sva bili vzhičeni nad pokrajino, skozi katero se vijejo trte, bohotijo visoke ciprese in razkrivajo mesteca na nizkih gričevjih (kot so Manciano in Saturnia). Po 70-ih minutah vožnje sva ob napisu z velikimi črkami Cascate del Gorello zavili s ceste. Pot naju je vodila neposredno na parkirišče, ki je bilo na najino veselje prav tako brezplačno. Vesela sem, da ob takih lepotah, ki jih ponuja narava, človek (še) ni kapitalistično zasegel vsakega centimetra zemlje in nanj egoistično postavil nezemljske cene za praktičo vsako stvar, ki si jo ogledamo.

Termalni vrelci
Nujna oprema, ki jo je potrebno imeti s seboj, da lahko uživamo termalne vrelce: brisača, kopalke, sončna očala, voda, malica, poleg tega pa kakšna napihljiva blazina za pod glavo tudi ne bi bila odveč. Nemudoma naju presune scenarij (malo manj pa naju presune vonj po žveplu). Majhni, turkizno obarvani bazenčki razporejeni terasasto, kjer se iz zgornjega dela preko malih slapov voda preliva navzdol. Dere s hitrostjo 500 litrov na sekundo. Čeprav je temperatura vrelcev skozi celo leto 37,5 stopinj Celzija in se je zato veliko bolj primerno tja odpraviti pozimi, se je moje telo prav hitro navadilo na dokaj visoko temperaturo vode. Legenda pravi, da so vrelci nastali, ko je bog Saturn opazoval precej stresne prebivalce tega območja in sklenil da temu naredi konec. S strelo je udihral po zemlji z namenon, da iz nje priteče zdravilna voda, ki po prebivalce pomirila in bodo tako zopet prijazni eden do drugega. Po treh urah namakanja v zdravilni vodi in ob zvoku padajoče vode sem tudi sama pozabila na stres in na vse kar me je bremenilo. Prava oaza sprostive. Temu je tako zaradi izjemnih zdravilnih učinkov, ki jih ima termalna voda na organizem. Pospešeno se začno zdraviti problemi s sklepi, kostmi, prebavo in kožo.
Privoščimo si lahko tudi blatne obloge telesa, saj se tik ob bazenčkih nahaja blato, ki si ga namažemo po telesu in pustimo vsaj 30 minut, da se absorbira. Kaj je lepšega kot pa brezplačen spa v spokojnem toskanskem okolišu (no razen +200 drugih navdušenih obiskovalcev)? Piko na i pa izkušnji doda prisrčen lokal, ki se nahaja ob termalnih vrelcih in ponuja raznovrstno izbiro italijanskih jedi in pijač ter seveda najboljšo kavo.

Nasvet: Pred kopanjem snemite ves srebrn nakit, ki se bo sicer obarval! V kolikor vseeno pozabite, ga kasneje lahko čez noč namočite v z alu folijo oblečeno posodo, notri posujemo sol, sodo bikarbono, malo alkoholnega kisa in zalijemo z vrelo vodo.

Nič kaj pričakovano razvajanje v luksuznih termah Saturnia
Ker sem bila nad termalnimi vrelci tako zelo navdušena, sem se sklenila odpraviti tudi v sam zdraviliški kompleks. Na spletni strani www.termedisaturnia.it je zapisano, da je zdravilišče “luksuzni spa”, s fantastičnimi fotografijami, poleg tega o luksuzu priča tudi vstopnina – 65eur (v katero je vštet tudi velnes Benessere). Osnovna vstopnina za termalne vrelce je sicer 25 evrov. V kolikor pa želite imeti več zasebnosti, na razpolago 6 jaccuzijev, več termalnih bazenov, slapove, turško, bio in finsko savno pa je to možno v že prej omenjenem velnesu Benesere. Moram pa priznati, da sem k takšni ceni in predvsem v blagovni znamki Saturnia pričakovala malo bolj vrhunsko storitev. In je nisem bila deležna. Precej sem bila razočarana na stanjem term, ki so vidno nevzdrževane (čistost ni ravno njihova vrlina, infrastruktura pa ni bila obnovljena vsaj 10 let.) Razparan les, razpokani bazeni, nedelujoče šobe, zarjaveli tuši in vsepovsod plesen. Ja plesen. Ne vem ali je to zgolj posledica tega, ker so termalni vrelci naravni, a zagotovo se ni najbolj prijetno namakati v vodi s pogledom na takšno okolico. A očitno vse navedeno ne moti stalnih gostov, saj imajo po poročanju medijev, terme di Saturnia vedno obilico obiskovalcev. Če odmislim nečistočo pa sem vseeno na svoje organizmu čutila mogočne zdravilne učinke term, saj me je dan kasneje prenehal boleti zob, prehlad je izginil, počutila pa sem se naravnost čudovito. Torej je bila izkušnja konec koncev zagotovo vredna obiska. Vsem, ki se odpravljate v Toskano zares priporočam, da si vzamete čas in zapeljete do naravnih vrelcev – pa sploh ni nujno le do Saturnie, v Toskani jih je namreč še veliko, veliko več! Uživajte 😉

Ali veste kje boste tudi uživali v raziskovanju? Otok Giglio!! KLIK KLIK 😉

Mayita

V TUJINI SE NE CEDITA MED IN MLEKO

Velikokrat dobim na svetovanje študente, ki živijo v utvari, da bo v tujini vse drugače, ne bo problemov, ne bo teženja staršev in denar bo kar padal iz milega neba. Realnost pa je dokaj drugačna.

Zakaj za potovanje po Omanu ne najeti avtomobila?

Na takšno vprašanje ne boste naleteli na nobenem popotniškem forumu in pri nobeni turistični agenciji. Oman preprosto MORATE raziskovati z najetim vozilom, če je le možnost z zmogljivim terencem na 4×4 pogon.

Invazija Slovencev v Omanu

In čemu je tako? O ugodnih kartah, ki so največkrat poglaviti razlog za določitev destinacije potovanja, in jih turški letalski prevoznik iz Ljubljane do Muscata ponuja za borih 350 eur ne bom izgubljala besed. Raje nanizam nekaj razlogov, ki so mene prepričali, da to potovanje v Oman ni bilo zadnje.

Oddih v hotelu Golden Tulip Nizwa s pogledom na gorovje Hajar

V omanski stil obdan hotel Golden Tulip Nizwa s štirimi zvezdicami se nahaja na razpotju med govorjem Hajar in mestnim jedrom Nizwe. Lokacija tik ob glavni cesti je idealna postojanka za popotnike, ki si med evforičnem ogledovanjem znamenitosti Omana želijo privoščiti...

Na potovanju po Omanu v najboljši družbi.

Spraševala sem se s čim bi pričela serijo blog postov iz navdihujočega Omana in prišla do zaključka, da predstavim svojo sopotnico. Tisto, katero moji zvesti bralci zagotovo že poznate, saj sva skupno v popotniške čeveljce stopili že 8 let nazaj, ko sva složno raziskali Budino solzico – Šri lanko.

Coffee Meeting S TREBUHOM ZA KRUHOM

Na coffee meetingih se pogovarjamo o potovanjih, delu v tujini in vseh priložnostih, ki jih svet ponuja mladim (po srcu).

16,90 EUR + brezplačna poštnina

S TREBUHOM ZA KRUHOM
Si želiš izkusiti potovanja in se odpraviti na delo v tujino? V moji drugi knjigi ti zaupam popolnoma VSE informacije, kako čimbolj finančno ugodno in čim hitreje v tujino preko vse mojih lastnih izkušenj! Samo še naslednjih 14 dni ponujam brezplačno poštnino. Pohiti!
*plačilo preko TRR ali po povzetju