Obisk najboljšega božičnega sejma v Evropi.

Sobotni sprehod v Zagrebu med lično okrašenim drevjem, bogato obloženimi stojnicami in poskočnimi božičnimi pesmicami mi je bil pisan na kožo.

Minuli vikend sva se mudila na božičnem sejmu v Zagrebu, ki si že tretje leto zapored lasti laskavi naslov najboljšega božičnega sejma v Evropi (European best destination – link). To pa ni edino prestižno imenovanje – CNN ga je celo razglasil za enega izmed 15-ih najlepših sejmov sveta. Hrvaška prestolnica je kot nalašč idealna za uživanje v mrzlih zimskih dneh in praznovanje čarobnega predbožičnega obdobja. Bolj kot sam božič in z njim povezane ceremonije, se mi namreč dopade čas pred božičem – ko se na ulicah še da dihati, cene pa še ne poskočijo v nebo. Sobotni sprehod med lično okrašenim drevjem, bogato obloženimi stojnicami in poskočnimi božičnimi pesmicami mi je bil pisan na kožo, saj bom letošnji božič praznovala daleč od snega – nekje v vroči omanski puščavi, najvrjetneje s karakom in sisho v rokah.

Ko sva razmišljala kam bi se odpravila na predbožično rajanje je Zagreb s svojo bližino (1,5 – 2 uri vožnje) in bogato izbiro parkirnih mest, definitivno prekašal svojo konkurenco. Čeprav naju je pot iz Kranja stala 2 uri vožnje zaradi prometnih zamaškov na obmejni carini, sva ob treh popoldne prispela v Zagreb in avto pustila na parkirišču Paromlin (lokacija). Ta se nahaja v neposredni bližini božičnega sejma (seznam parkirišč si oglejte tu) za celodnevno parkiranje pa je treba odšteti borih 20 kun (2,7eur). Za plačilo nujno imejte pri sebi gotovino v kunah. Če ste evre pozabili zamenjati, se v okolici nahaja lepo število bankomatov, v bližini večjih trgov pa tudi menjalnice z boljšo valutno menjavo kot doma. Do glavnega dogajanja sva prispela skozi podhod ikonične in historične zgradbe glavnega zagrebška kolodvora (zgrajena l. 1892).

Vonj po kuhanem vinu je pričal dejstvu, da hodiva v pravo smer. Ko sva stopila na Trg kralja Tomislava se je pred nama razprostrl pogled na veličasten spomenik kralju Tomislavu – prvemu hrvaškemu kralju, ki je obranil deželo pred napadom Madžarov in nato vse hrvaške pokrajine združil v kraljevino Hrvaško. Pogled je segal vse do širnega Ledenega parka, ki se razprostira na 1900 m2. Za drsanje je zaželjena rezervacija, saj je število udeležencev v Ledenem parku omejeno (vstop 10-15kun, www.ledenipark.hr). Ko sva se sprehodila mimo drsališča naproti Umetniškem paviljonu, sva prispela do prvih stojnic s spominki in hrano, kjer se obiskovalci ahko okrepčajo. Midva sva to sicer storila kasneje v znamenitem Parku Zrinjevec, kjer se vzdolž parka vije še večje število stojnic ter paviljon, kjer se v decembru razvrstijo številni glasbeni koncerti. Tam sva si privoščila vsak svojo domačo klobaso v topli zapečeni žemljici. Prigrizek sva poplaknila s kuhano medico in Winter Jackomodlično mešanica jabolčnika, bourbona Jack Daniels ter zimskih začimb, ki predstavlja popolno pijačo za premražene prave moške. Vredno je poskusiti jed Germknödel, ki izvira iz Avstrije in izgleda veliko bolj slastno kot pa je njen okus. Velik cmok napolnjen s češpljevo marmelado, prelit z vanilijevo kremo in posut z makom (različice vsebujejo tudi čokolado, kokos ali gozdne sadeže). Obiskovalci so si v obilju privoščili tudi fritule oblite z različnimi prelivi. Na voljo so razni zimski punči, nad ponudbo pa ne bodo razočarani niti ljubitelji hrvaških vin in penin.

Obiskala sva še Evropski trg, ki ima glasbeno ponudbo prilagojeno mladini, katere je na omenjem trgu opaziti v velikem številu. Med množico obiskovalcev sva se sprehodila skozi Marićev prolaz, okrašen z vejami iz katerih se bleščijo in bohotijo novoletne lučke. Če vas pohojanje čevljev, dihanje za vrat in spodbijanje s komolcem ne moti, se skozi tunel odpravite tudi sami. Ogled sva sklenila pred Zagrebško katedralo, ki je okronana z nazivom največje cerkve na Hrvaškem. Neposredno ob njej stoji tudi štala, kjer med božičnim sejmom uprizarjajo žive jaslice. Več o sejmu si preberite na njihovi spletni strani www.adventzagreb.com.

Najbolj me je navdušila prijetna atmosfera, šaljivost in sproščenost delavcev na sejmu ter lična in zmerna okrasitev. Presunil me je zopet marketing hrvaškega turizma, ki zadnjih nekaj let vztrajno in glasno širi svoj glas daleč izven državnih meja. Hrvaška me je od nekdaj navduševala s svojim patriotizmom, ki se posledično odraža v zmeraj večji prepoznavnosti in obiskanosti naše južne sosede. Kot ljubiteljica in patriotinja naše male deželice pa je seveda ne bi zamenjala za našo ljubko praznično Ljubljano.

V TUJINI SE NE CEDITA MED IN MLEKO

Velikokrat dobim na svetovanje študente, ki živijo v utvari, da bo v tujini vse drugače, ne bo problemov, ne bo teženja staršev in denar bo kar padal iz milega neba. Realnost pa je dokaj drugačna.

Zakaj za potovanje po Omanu ne najeti avtomobila?

Na takšno vprašanje ne boste naleteli na nobenem popotniškem forumu in pri nobeni turistični agenciji. Oman preprosto MORATE raziskovati z najetim vozilom, če je le možnost z zmogljivim terencem na 4×4 pogon.

Invazija Slovencev v Omanu

In čemu je tako? O ugodnih kartah, ki so največkrat poglaviti razlog za določitev destinacije potovanja, in jih turški letalski prevoznik iz Ljubljane do Muscata ponuja za borih 350 eur ne bom izgubljala besed. Raje nanizam nekaj razlogov, ki so mene prepričali, da to potovanje v Oman ni bilo zadnje.

Oddih v hotelu Golden Tulip Nizwa s pogledom na gorovje Hajar

V omanski stil obdan hotel Golden Tulip Nizwa s štirimi zvezdicami se nahaja na razpotju med govorjem Hajar in mestnim jedrom Nizwe. Lokacija tik ob glavni cesti je idealna postojanka za popotnike, ki si med evforičnem ogledovanjem znamenitosti Omana želijo privoščiti...

Na potovanju po Omanu v najboljši družbi.

Spraševala sem se s čim bi pričela serijo blog postov iz navdihujočega Omana in prišla do zaključka, da predstavim svojo sopotnico. Tisto, katero moji zvesti bralci zagotovo že poznate, saj sva skupno v popotniške čeveljce stopili že 8 let nazaj, ko sva složno raziskali Budino solzico – Šri lanko.

Obisk najboljšega božičnega sejma v Evropi.

Sobotni sprehod v Zagrebu med lično okrašenim drevjem, bogato obloženimi stojnicami in poskočnimi božičnimi pesmicami mi je bil pisan na kožo.

Varnost na potovanjih – cepljenje in zdravstveno zavarovanje

Marsikdo se prikrajša za edinstveno življenjsko dogodivščino kot je potovanje ravno iz strahu, ker bi bil s tem primoran zapustiti svoje varno in domače gnezdece. Zato se v današnjem prispevku osredotočam na nabolj pomembni veji varnosti na potovanjih – turistično zdravstveno zavarovanje in potovalno cepljenje.

Ogled luksuzne križarke MSC Seaside v Trstu

Kot sodelavka revije Potovanja in Stil sem se udeležila ogleda luksuzne križarke MSC Seaside, ki se je s svojimi 323 metri dolžine in s 16-imi palubami bohotila v tržaški marini.

Kulinarično doživetje v VIli Podvin

Ste že obiskali Vilo Podvin, ki se nahaja nedaleč od Radovljice, navdušuje pa z dovršenimi, kulinaričnimi mojstrovinami priznanega chefa Uroša Štefelina? Prepustite se kulinaričnim užitkom tudi vi!

Coffee Meeting S TREBUHOM ZA KRUHOM

Na coffee meetingih se pogovarjamo o potovanjih, delu v tujini in vseh priložnostih, ki jih svet ponuja mladim (po srcu).