Skip to content Skip to footer

#38 Urejanje davčnega rezidenstva, prijava dohodkov iz tujine in ostala birokracija pri selitvi v tujino.

Potovanja in delo v tujini
Potovanja in delo v tujini
#38 Urejanje davčnega rezidenstva, prijava dohodkov iz tujine in ostala birokracija pri selitvi v tujino.
/

V 38. epizodi se pogovarjam s Katjo Žerovnik, ki kot davčna svetovalka kandidatom, ki živijo ali se šele selijo v tujino pomaga pri urejanju dokumentacije, odjavi/prijavi davčnega rezidenstva in ostalih zadevah, ki pritičejo takšnemu življenjskemu koraku. Za seboj ima zares lepo število uspešno rešenih primerov poleg tega pa me najbolj navdušuje njen oseben pristop in pripravljenost pomagati čisto vsakemu, ki se znajde v primežu birokracijskih nevšečnosti.

Verjetno se strinjamo, da urejanje dokumentacije za davčno rezidenstvo, prijava bančnega računa, prijava dohodkov iz tujine, oddaja akontacije dohodnine ipd. nikogar resnično ne veselijo. So pa to zadeve, ki jih moramo imeti urejene in tako kot Katja rada poudari je nekatere stvari lažje in hitreje rešiti, če to začnemo urejati že pred samim odhodom v tujino.

Niti ena situacija ni enaka drugi zato je malce težko o tem govoriti na splošno. Vseeno sva v tej podkast epizodi predelali nekaj najbolj pogostih primerov s katerimi sem se soočala sama ali sem jih zasledila v komunikaciji z vami.

Kako je z birokracijo v primerih, kjer gre le za poletno začasno delo v tujini, za delo kot digitalni nomad in kako, če delaš na privatni jahti, ki nima stalnega naslova. Omeniva tudi pogoste situacije, ko oseba svoje bivanje in delo podaljša brez, da je to pričakovala vnaprej.

S to epizodo sem skušala čim bolj nasloviti različne primere in vam pomagati najti pravo pot v tem birokracijskem golažu. Temo narediti zanimivo in informacije vsaj za odtenek lažje prebavljive.

Govoriva o:
– “Pri delu v tujini je treba vnaprej razmišljati, tudi o davkih in davčnih obveznostih.”
– Zamera do slovenske birokracije
–  Pooblastilo družinskega člana ali prijatelja in digitalni podpis
– “Stvari iz tujine je težko reševati.”
– Prijava bančnega računa v osmih dneh
– Previdno z N26 in Revolut
– Moja izkušnja z N26 in slovenskimi bankami.
– Kako je z davčnim rezidenstvom in prijavo dohodkov pri: poletnem delu, digitalnem nomadstvu in delu na jahti.
– Dvojno obdavčevanje in izognitev temu.
– Oljašava dohodnine in kako do nje.
– Zavarovanje in plačevanje prispevkov v tujini
– “Pri davčnih rezidenstvih je kot ena tehntnica, vedno tehtaš kateri državi vprid bo pretehtala glede na vse tvoje okoliščine.”
– Sprememba naslova na osebnih dokumentih.
– Pozanimaj se kje je najbližje slovensko veleposlaništvo.
– Delo na jahti, kjer nimaš itinerarija in stalnega prebivališča.
– “Zbiraj vso dokumentacijo in vse plačuj s kartico za dokazilo”
– “Pes bo ostal v Sloveniji in to je osebni interes, ki te veže na Slovenijo”
– Pomanjkljivosti vprašalnika in obravnava strank na FURS-u.
– Digitalno nomadstvo, e-residency in davčno rezidentsvo

koda MAJA15 za CBD kapljice s 15% popustom, ki mi pomagajo pri občasni anksioznosti in aklimatizaciji na potovanjih ter pri večjih življenjskih preizkušnjah: KLIK DO KAPLJIC CBD
__________
Prijava na e-novičke
__________
Katjo najdeš na www.davcna-posvetovalnica.eu in FB: Davčna posvetovalnica
Mene najdeš na: www.mayita. si,  IG: mayita.si, Tik Tok: mayita.si

Donacije

Vsaki stvari, ki se je v življenju lotim, na začetku postavim namen in cilj.

Eden od namenov in ciljev tega podkasta je bil tudi  ta, da je projekt izraz hvaležnosti, ki jo čutim do tega, da lahko ustvarjam, da sem bila rojena v družini, ki mi je omogočila varno otroštvo in v državi, ki mi je dala potni list, s katerim lahko potujem praktično po vsem svetu in imam možnost izbire.

Marsikdo te priložnosti nima.

10% od donacije bom tako namenila projektu Ela, ki ga vodi prijateljica Jana Dular v Keniji, kjer se zavzema za izobrazbo in boljšo prihodnost otrok in mladostnikov v Keniji in Malaviju.

Donacijo opraviš prek Paypala (nič hudega, če nimaš uporabniškega računa, saj je možnost plačila s katerokoli kartico). Odločiš se lahko za enkratno podporo ali pa za donacijo v obliki rednih mesečnih nakazil.

Hvala in welcome aboard!

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.