Skip to content Skip to footer

#7 Kako te lahko gapyear izkušnja usmeri na pravo pot

Potovanja in delo v tujini
Potovanja in delo v tujini
#7 Kako te lahko gapyear izkušnja usmeri na pravo pot
/

V 7. epizodi se bomo pogovarjali o gapyear-u. Gapyear je na slovenskih tleh še vedno premalo poznan, lahko bi ga primerjali s pavziranjem, ki pa ima popolnoma negativen prizvok. Gapyear je leto premora od študija (lahko med srednjo šolo in fakulteto ali po zaključku fakultete). V tem letu premora se dijak ali študent nauči samostojnosti, osebnostno dozori, odloči o nadaljnem študiju, pridobi nova znanja, lahko pa opravi pripravništvo, gre potovat, se preizkusi v kakšnem delu v tujini ali morda pomaga kot prostovoljec. Možnosti je ogromno, najboljša plat vsega pa je, da si gapyear lahko prikrojite po svojih željah. Študije narejene v Ameriki celo govorijo, da so tisti študenti, ki so se odpravili na gapyear imeli boljši splošen performance na fakulteti.

O tem zakaj je pri nas ideja gapyeara še vedno tako zelo slabo sprejeta sva se pogovarjala z Janom Forsthuberjem, ki ima zares neverjetno zgodbo. Kot Zlati maturant, si je med študijem vzel prosto leto gapyear, se odpravil na krajše potovanje, se družil na podjetniških in coworking dogodkih, se dodatno izobraževal in neprestano vlagal v sebe. Sedaj pri 24-ih skupaj z dvema soustanoviteljima vodi podjetje Deltahub, ki prodaja svoje izdelke po celem svetu in to je šele začetek. Upam si trditi, da je gapyear definitivno zelo veliko pripomogel k Janovi začrtani poti uspeha.

Govoriva o:
– Zlati maturant si vzame leto premora!
– Zakaj starši v Sloveniji ne odobravajo gapyeara?
– Zakaj starši v tujini spodbujajo gapyear?
– Solo potovanje te nauči kako pristopiti do osebe, ki je ne poznaš.
– “Ko sem se vrnil iz potovanja, me takratna punca skorajda ni prepoznala”.
– Kam investirati denar/čas/energijo: v svoje podjetje, v delnice in kripto, v potovanja?
– Zakaj je psihoterapija v Sloveniji še vedno tabu?
– V dobi informacij se lahko en skill naučiš popolnoma brezplačno.
– “Ne morem, nimam denarja, nimam časa” – ne stari, imaš izgovore.
– Vpliv zkušnje gapyear-a na vodenje uspešnega podjetja.
– Sledenje nasvetom je iskanje varnosti.
– Strah je popolnoma odveč in je neutemeljen.

Linki, ki jih omenjava v epizodi:
6. epizoda o digitalnih nomadih z Majo
intervju o Janu v Moje finance
– Janovo podjetje: deltahub.io

Najdete me na:
www.mayita.si
– FB: Maja Novak
– IG: mayita.si

Uživajte v poslušanju, nato pa pot pod noge!
Mayita

Donacije

Vsaki stvari, ki se je v življenju lotim, na začetku postavim namen in cilj.

Eden od namenov in ciljev tega podkasta je bil tudi  ta, da je projekt izraz hvaležnosti, ki jo čutim do tega, da lahko ustvarjam, da sem bila rojena v družini, ki mi je omogočila varno otroštvo in v državi, ki mi je dala potni list, s katerim lahko potujem praktično po vsem svetu in imam možnost izbire.

Marsikdo te priložnosti nima.

10% od donacije bom tako namenila projektu Ela, ki ga vodi prijateljica Jana Dular v Keniji, kjer se zavzema za izobrazbo in boljšo prihodnost otrok in mladostnikov v Keniji in Malaviju.

Donacijo opraviš prek Paypala (nič hudega, če nimaš uporabniškega računa, saj je možnost plačila s katerokoli kartico). Odločiš se lahko za enkratno podporo ali pa za donacijo v obliki rednih mesečnih nakazil.

Hvala in welcome aboard!

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.