Skip to content Skip to footer

#15 Od dela au-pair do študija na prestižni vzgojiteljski fakulteti v Angliji

Potovanja in delo v tujini
Potovanja in delo v tujini
#15 Od dela au-pair do študija na prestižni vzgojiteljski fakulteti v Angliji
/

V 15. epizodi se pogovarjam z Anjo Zlate, ki se je pri svojih rosnih dvajsetih letih odpravila na izkušnjo au pair v Anglijo. Govorili smo že o tem kako se nam, ko stopimo na pot izven cone udobja, odpre malo morje novih priložnosti. Tudi Anji se je pripetilo identično. Med delom in življenjem pri gostujoči družini ji je namreč na uho prišla novica o študiju na vzgojiteljski fakulteti. Anja je zagrabila priložnost in po konkretnem premisleku ter odkritem pogovoru s starši pogumno izpolnila prijavnico. Danes je ponosna študentka Norland Collegea ki je sicer finančno kar precejšen zalogaj, a nam je Anja pojasnila tudi to kako je premostila oviro s financami.

Pogovarjava se o tem kako se študij v Sloveniji razlikuje od študija v Angliji, kako je v novem okolju našla prijateljice in pa tudi s kakšnimi strahovi se je spopadala pred selitvijo.
Najbolj pa sta me presenetila dva dejstva. To, da Anjo po končanem študiju čaka kar nekaj zajamčenih služb in, da Slovenija fakultete, ki jo Anja obiskuje, uradno ne priznava.
Med najinim pogovorom sem neizmerno uživala saj sem tudi sama slišala veliko novega. Upam, da boste uživali tudi vi.

Govoriva o:
– Kako je Anja v petih dneh po pridobitvi zaposlitve odletela v Anglijo?
– Iz zaposlitve au pair napreduje v varuško.
– Trimesečni tečaj angleščine.
– “Včasih so najlepši del življenja v tujini novi prijatelji in poznanstva.”
– Kako je potekal vpis na fakulteto za vzgojiteljice?
– Fakulteta garantira 6 služb na enega študenta in začetno plačo 30.000 funtov na leto.
– Finančna ovira: 15.000 funtov na letnik. Kaj pa sedaj?
– “Vlagaj, vlagaj, vlagaj in obrestovalo se ti bo.”
– Razlike med študijem v Sloveniji in v Angliji.
– Kako izgleda tipičen dan na fakulteti?
– V Angliji ima ogromno družin svoje varuške.
– Ko si nečesa želiš in od tega ne odstopaš ter imaš poleg tega še navdušenje, ni druge kot da pride pozitiven rezultat.
– “Izogibaj se negativnih ljudi, ker te to lahko zaustavi na tvoji poti.”

Najdete me na:
www.mayita.si
IG: mayita.si

Donacije

Vsaki stvari, ki se je v življenju lotim, na začetku postavim namen in cilj.

Eden od namenov in ciljev tega podkasta je bil tudi  ta, da je projekt izraz hvaležnosti, ki jo čutim do tega, da lahko ustvarjam, da sem bila rojena v družini, ki mi je omogočila varno otroštvo in v državi, ki mi je dala potni list, s katerim lahko potujem praktično po vsem svetu in imam možnost izbire.

Marsikdo te priložnosti nima.

10% od donacije bom tako namenila projektu Ela, ki ga vodi prijateljica Jana Dular v Keniji, kjer se zavzema za izobrazbo in boljšo prihodnost otrok in mladostnikov v Keniji in Malaviju.

Donacijo opraviš prek Paypala (nič hudega, če nimaš uporabniškega računa, saj je možnost plačila s katerokoli kartico). Odločiš se lahko za enkratno podporo ali pa za donacijo v obliki rednih mesečnih nakazil.

Hvala in welcome aboard!

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.