Pri odhodu v tujino ponavadi največjo vlogo igrata podpora okolice in staršev, ko je kandidat za delo v tujini v svojih zgodnjih dvajsetih.

Če ti manjka podpore in še nimaš zgrajene dovolj samozavesti, je tako veliko težje narediti korak in se podati v neznano. To je resnica in ne bomo okoli te tematike hodili kot mačka okoli vrele kaše. Kaj pa lahko naredimo v tem primeru?

Če te starši pri odločitvi za odhod v tujino ne podpirajo, predlagam, da se z njimi o tem čim več pogovarjaš in jim izkušnjo predstaviš iz svojega zornega kota.

Nikoli ne smeš pozabiti, da je starše v resnici zate samo strah. Še posebno je to pogosteje pri starših, ki nikoli niso potovali in ne morejo vedeti, da tujina NI samo to kar vidijo na TV novicah. Morda pozabljajo, da je na svetu tudi veliko dobrega. Da je delo v tujini pravzaprav poligon za pot do bolj odraslega načina življenja, pridobivanja samozavesti, izkušenj in odgovornosti. Lastnosti, ki jih mora vsak mlad posameznik slej, ko prej pridobiti.

Delo v tujini ni popivanje nekje na Tajskem. To je absolutno prva ideja, ki pade na pamet staršem, ko jih soočiš z novico o odhodu.

 

Nasveti za mlade

1. Navedi razloge za odhod

Staršem iskreno povej ZAKAJ se želiš odpraviti v tujino in kaj od tujine želiš pridobiti (več idej najdeš tukaj). Omeni, da se želiš osamosvojiti in pridobiti izkušnje, ki jih v Sloveniji ne moreš. Pojasni jim, da se je svet korenito spremenil od takrat, ko so bili mladi oni. Da je danes potreben drugačen pristop za trg dela, ki postaja z vsakim dnem bolj globalen. In prav v tujini boš dobil/a izkušnje, kompetence in nov pogled na delo. To ti bo še kako koristilo, ko boš iskal/a svojo prvo redno zaposlitev!

2. Pokaži odgovornost in pridobi zaupanje

E-tečaj Predpriprava na delo v tujini in potovanje sem ustvarila tudi z namenom, da z udeležbo na e-tečaju staršem vliješ zaupanje. Zaupanje, da bo s tabo v tujini vse v redu. To pomeni, da moraš natančno slediti napotkom v e-tečaju! Lepo pripraviš dokumentacijo, se ustrezno zavaruješ, poskrbiš za zaščite bančnih kartic in denarja. Ko te bodo starši opazovali kako odgovorno si se lotil/a odhoda v tujino, boš s tem v njih nekaj premaknil/a. Stopnja zaupanja vate in v tvojo odločitev se bo zagotovo povečala.

3. Staršem predstavi okviren načrt tvojega gap yeara ali dela v tujini

To pomeni, da s starši deliš kontakte delodajalca in naslov nastanitve. Okvirno oriši kje vse se boš nahajal/a vsak teden in poskrbi, da na telefon namestiš aplikacije, ki vas bodo povezovale. Še nikoli ni bilo lažje ostati v stiku kot danes in za to moramo biti neznansko hvaležni.

4. Imej empatijo do staršev

Starše zate samo skrbi in ti pravzaprav želijo le eno stvar: da si srečen/na. Ne povzdiguj glasu in ne trmari, če te v danem trenutku ne razumejo. Vodi odraslo in iskreno komunikacijo. Povej jim, da te lahko vprašajo karkoli jih zanima in za to imej pripravljene odgovore. Seznani jih, da se boš potrudil/a pridobiti odgovore, v kolikor odgovorov na njihova vprašanja še nimaš.

5. Bodi podpora sam/a sebi

Kljub temu, da je podpora okolice in staršev ob odhodu v tujino izjemno pomembna, pa to ni vse. V sebi najdi moč, da si podpora sam/a sebi! Da ne glede na to kaj se ti v življenju (ne samo v tujini) pripeti, boš vedno najprej zaupali sebi in svoji intuiciji.

 

Nasvet za starše

Tudi mladi v dvajestih velikokrat natančno vedo kaj je dobro za njih in kaj ne, četudi so še malo neizkušeni, naivni in predvsem trdoglavi. Zavedajo se hitro spreminjajočega sveta v katerem ni več toliko pomembno, da imajo diplomo narejeno z najvišjo oceno, redno službo do konca svojih dni življenja in kredit, ki ga odplačujejo desetletja.

Danes je za preživetje veliko bolj pomembna izjemna prilagodljivost na vse življenjske situacije. Še bolj pomembne so veze in poznanstva ter kontakti v telefonu, ki jim lahko pomagajo, ko se kaj v življenju zalomi. Ter predvsem razširjen pogled, ki je v globalnem svetu še kako potreben.

Vse ostalo pride slej, ko prej. ZAUPAJTE.