Pri odhodu v tujino ponavadi največjo vlogo igrata podpora okolice in tudi staršev v kolikor je kandidat za delo v tujini v svojih dvajsetih.

Če dobre podpore nimate in ste tudi sicer dokaj nesamostojna oseba je tako še težje narediti korak in se podati v neznano. To je resnica in ne bomo okoli te tematike hodili kot mačka okoli vrele kaše. Kaj pa lahko naredimo v tem primeru?

Vsem tistim, ki vas starši pri tej odločitvi ne podpirajo, predlagam kako z njimi komunicirati in jim izkušnjo predstaviti iz drugega zornega kota.

Predno pa se lotimo nasvetov NIKOLI NE POZABITE, da je v resnici starše samo strah za vas. Še posebno tiste starše, ki nikoli niso potovali in ne morejo vedeti, da tujina NI samo to kar vidijo na TV novicah. Morda pozabljajo, da je na svetu tudi veliko dobrega. Da je delo v tujini pravzaprav poligon za pot do bolj odraslega načina življenja, pridobivanja samozavesti, izkušenj in odgovornosti. Lastnosti, ki jih mora vsak mlad posameznik slej, ko prej pridobiti.

Delo v tujini ni popivanje nekje na Tajskem. To je absolutno prva ideja, ki pade na pamet staršem, ko jih soočite z novico o odhodu.

 

Nasveti za mlade

 

1. Navedite razloge za odhod

Staršem iskreno povejte ZAKAJ se želite odpraviti v tujino in kaj od tujine želite pridobiti (več idej najdeš tukaj). Omenite, da se želite osamosvojiti in pridobiti izkušnje, ki jih v Sloveniji ne morete. Pojasnite, da se je svet korenito spremenil odkar so bili mladi oni. Da je danes potreben drugačen pristop za trg dela, ki postaja z vsakim dnem bolj globalen. In prav v tujini boste dobili izkušnje, kompetence in nov vpogled na delo. To vam bo še kako koristilo, ko boste iskali svojo prvo zaposlitev!

2. Pokažite odgovornost in pridobite zaupanje

E-tečaj Predpriprava na delo v tujini in potovanje sem ustvarila tudi z namenom, da z udeležbo na e-tečaju staršem vlijete zaupanje. Zaupanje, da bo z vami v tujini vse v redu. To pomeni, da morate natančno slediti napotkom v e-tečaju! Lepo pripravite dokumentacijo, se ustrezno zavarujte, poskrbeti za zaščite bančnih kartic in denarja. Ko vas bodo starši opazovali kako odgovorno ste se lotili odhoda v tujino, boste s tem v njih nekaj premaknili. Stopnja zaupanja v vas in v vašo odločitev se bo zagotovo povečala.

3. Staršem predstavite okviren načrt vašega gap yeara ali pa dela v tujini

To pomeni, da z njimi delite kontakte delodajalca ali naslov nastanitve. Povejte kje približno se boste nahajali vsak teden in poskrbite,za nameščene aplikacije, ki vas bodo povezovale. Še nikoli ni bilo lažje ostati v stiku kot danes in za to moramo biti neznansko hvaležni.

4. Imejte empatijo do staršev

Starše za vas samo skrbi in vam pravzaprav želijo le eno stvar: da ste srečni. Ne povzdigujte glasu, ne trmarite, če vas v danem trenutku ne razumejo. Vodite odraslo in iskreno komunikacijo. Povejte jim, da vas lahko vprašajo karkoli jih zanima in za to imejte pripravljene odgovore. Seznanite jih, da se boste potrudili, v kolikor odgovorov na njihova vprašanja nimate, da jih boste pridobili.

5. Bodite podpora sami sebi

Kljub temu, da je podpora okolice in staršev ob odhodu v tujino izjemno pomembna, pa to ni vse. V sebi najdite moč, da ste podpora sami sebi! Da ne glede na to kaj se vam v življenju (ne samo v tujini) pripeti, boste vedno najprej zaupali sebi in svoji intuiciji.

 

Nasvet za starše

Tudi mladi v 20-ih (čeprav so včasih še malo neizkušeni, naivni in predvsem trdoglavi) velikokrat natančno vedo kaj je dobro za njih. Zavedajo se hitro spreminjajočega sveta v katerem ni več toliko pomembno, da imajo diplomo narejeno z najvišjo oceno, redno službo do konca življenja in kredit.

Danes je za preživetje veliko bolj pomembna izjemna prilagodljivost, kontakti v telefonu po celem svetu, ki jim lahko pomagajo, ko se kaj v življenju zalomi. Ter predvsem razširjen pogled, ki je v globalnem svetu še kako potreben.

Vse ostalo pride slej, ko prej. ZAUPAJTE.