Porušeno zdravje in izgorelost

Ko se mi je leta 2013 prvič porušilo zdravje in je temu sledila še izgorelost, sem se začela pospešeno izobraževati na področju nutricionizma, zelišč, superživil, skrbi zase in za lastno duhovno zdravje. Vse gre namreč z roko v roki. Letela sem v Barcelono na seminar David Wolfa o hormonskem ravnovesju, se vpisala v Savinino šolo superživil, na Zanzibarju sem se udeležila izobraževanja o zeliščih pri lokalnem zdravilcu, na Tajskem naredila tečaj tajske masaže.

Vse to me je vodilo do tega, da sem nekaj let na privatnih jahtah delala tudi kot kuharica zdrave prehrane in osebna nutricionistka. Takrat sem spoznala tudi čar prehranskih dopolnil katera so moja stalna popotnica že vseh 10 let. Več o delu na jahti.

 

Zdrava in uravnotežena prehrana

Prisegam na zdravo in uravnoteženo prehrano. Zame osebno zdravo pomeni jesti tisto kar nam v določenem letnem času nudi Mati Narava. Prisegam na čim bolj ekološko pridelana živila, če je možno jih vedno kupim pri kmetu. Ker pa seveda v današnjem vsakdanu to ni vedno mogoče, se moramo kdaj pa kdaj zadovoljiti tudi s trgovinskimi izdelki.

Verjamem, da je potrebno jesti zavestno, ne preveč obdelovati živil ter narediti premor 16 ur v katerem se telo odpočije od prebavljanja hrane (“intemittent fasting”). Popolnoma se strinjam z vsemi, ki to berete, da vsakemu posamezniku godi popolnoma personalizirana dieta (dieta = način prehranjevanja) zato spodbujam, da se vsak posameznik nenehno izobražuje na področju prehrane ter preizkuša na sebi kaj mu ugaja in po čem se ne počuti ravno najbolje.

 

Letno čiščenje organizma

Leta 2019  sem v svoj vsakoletni načrt vpeljala tudi letni detox in “reset” telesa. Verjamem namreč, da je za optimalno zdravje potrebno telo peljati na servis vsaj enkrat na leto, tako kot to počnemo z jeklenimi konjički. Sama se rada odpravim v Tao Garden v Chiang Mai katerega lastnik je Mantak Chia. Večkrat pa sem po svojem režimu naredila tudi detox v Sloveniji, recimo v Rogaški Slatini.

Ko imamo prečiščeno telo lažje absorbiramo in asimiliramo makro in mikrohranila in tako dosegamo veliko boljši izkoristek hranil. Z vami na instagramu večkrat delim svoje obroke, ki so pretežno sestavljeni iz organskih, lokalnih in sezonskih sestavin saj verjamem, da nam narava na lokaciji in v sezoni ponuja točno to kar potrebujemo.

 

Prehranska dopolnila Terranova

Pred tremi leti sem v tujini odkrila najbolj kvalitetna prehranska dopolnila Terranova, ki so povsem naravna. Zelo sem se navdušila nad dejstvom, da imamo v Sloveniji podjetje Avemed, ki ta prehranska dopolnila uvaža v Slovenijo, poleg drugih izjemno kvalitetnih znamk kot npr. Wiley’s Finest Omega 3 olje, ki je tudi prisoten v moji vsakodnevni rutini.

V življenju vseskozi prisegam na visoko kvaliteto in se ne zadovoljim kar z vsem. Vse preizkusim na svojem telesu in ne maram izgubljati denarja in časa z nizkokvalitetnimi izdelki. S Terranovo nemudoma opazim rezultate. Vsak Terranovin izdelek je obogaten z lastnim sinergijskim kompleksom rastlin in fitohranil imenovanim Magnifood. Njegove sestavine so kombinirane tako, da okrepijo biokemično okolje v telesu zato, da se poveča učinek vitaminov, mineralov in drugih nutrientov.

Avemed so me prepričali tudi s tem, da organizirajo brezplačne analize vitaminsko-mineralnega stanja telesa, ki je odlična priložnost za vse, ki ne vedo, katero prehransko dopolnilo je za določeno težavo najbolj primerno. Na spletni strani www.avemed.si najdeš vse termine in lokacije.

Prehranska dopolnila na potovanjih

Za potovanja prisegam na prehranski dopolnili:

Probiotiki poskrbijo za naš mikrobiom, ki je pomemben pri imunskem sistemu in, da ko stopimo v stik z bakterijami in virusi nas naše telo pred njimi uspešno brani. To je mogoče le, ko imamo zdrav mikrobiom s pozitivnimi probiotičnimi bakterijami, ki so naša prva obramba.

Prebavni encimi pa pridejo neznanosko prav, ko smo na poti in nimamo možnosti jesti kvalitetnih obrokov (npr. na letalu ali v hotelu) in smo zato pogosto napihnjeni. Prebavni encimi poskrbijo, da se hrana pravilno razgradi in asimilira. Pomaga tudi, ko smo v tujini v stiku s prehrano ali načinom priprave prehrane, ki je naše telo ne pozna in se tako izognemo nevšečnostim na poti.

Na dnevni bazi sama jemljem še: VITAMIN D3+K2, MAGNEZIJ S KALCIJEM, B KOMPLEKS S C VITAMINOM, LEPOTNI KOMPLEKS, ROŽNI KOREN IN OMEGA 3 MAŠČOBE.

Kot ambasadorki podjetja Avemed mi pripada koda MAJANOVAK15 s katero lahko nakupuješ s 15% popustom prehranska dopolnila ki so po mojih raziskovanjih in vseh preizkusih NAJBOLJ kvalitetna prehranska dopolnila na slovenskem trgu.

 

Za zdravje na poti ne pozabi poskrbeti tudi s temi nasveti:

  • Na poti si vedno umivaj in razkužuj roke.
  • Ne jej svežega sadja in zelenjave, ki ni v lupini.
  • Ne pij vode iz pipe, kjer to ni varno.
  • Imej sklenjeno primerno zdravstveno zavarovanje.
  • Poskrbi, da je hrana toplotno obdelana.

Več o zdravju na poti, telesni vadbi ter prehranskih dopolnilih smo z direktorico Ano Mikuž in priznano trenerko Alenko Ružič Jovović spregovorili v teh dveh podkast epizodah: