Strah je stalen in vztrajen spremljevalec vsake nove stvari katere se v življenju lotimo in je izven naše cone udobja. Strah nas lahko v trenutku dodobra zaslepi in zaradi njega lahko popolnoma okamenimo. Okamenelost pa posledično povzroči, da se ne moremo premakniti. Tako ostanemo na istem mestu in zamudimo odlične priložnosti, ki jih na našo pot postavlja življenje. 

Najbolj zanimivo pa je, da se v trenutku, ko strah premagamo, zavemo, da je bil pravzaprav nepotreben. In votel. Se ti je to že kdaj zgodilo?

S teboj želim deliti tudi odsek iz moje prve knjige Esenca življenja na Poti. Ta najlepše oriše kaj se zgodi, ko premagamo svoj strah:

“‘Perfect love casts away the fear’, so bile besede mojega portoriškega prijatelja, ki jih dolgo nisem razumela. Še vedno se spominjam dni, ko sva posedala na eni od nebeških plaž karibskega raja, kjer me je naučil, da se za vsem, česar nas je strah, skriva popolna ljubezen do te stvari. Naš največji strah je pravzaprav naša največja strast v življenju. Samo bojimo se jo izživeti.”

Strah kot obrambni mehanizem

Moramo se zavedati, da je strah samo odziv telesa in obrambnega mehanizma. Ta nas želi zaščititi pred nečim, kar je novo in nepoznano. In prav vsakič, ko se bomo lotevali novih podvigov v življenju se bo ta strah znova sprožil. 

A vsak strah, ki ga bomo premagali, bo v nas ojačal pogum in sposobnost zoprstavljanja tem strahovom. S pogumom je rojen le redkokdo. Pogum in posledično samozavest se gradita. Skozi neskončne življenjske izkušnje in premagovanje “strahcev”, ki se pojavijo, ko skačemo izven cone udobja.

Naš um in pogum se razvijata ravno skozi premagovanje strahov. Tako kot se naša mišica razvija skozi premagovanje napora, ki ji ga naložimo. 

Ne si želeti, da v življenju ne boš imel/a strahov. Raje si zaželi, da boš našel/la način, da še bolj ojačaš sebe in svoj um. Da boš znal/a kot bojevnik tem strahovom nastaviti ščit in jim preprečiti, da te odvrnejo od morda najboljše avanture ali odločitve v svojem življenju.

In še ena mantra po kateri živim svoje življenje:

“Življenje nam na pot nikoli ne postavi izziva ali naloge ali ideje, če v sebi ne bi imeli sposobnosti, da jo uspešno izpeljemo ali uresničimo”. Vse kar si trenutno želiš se je v tebi pojavilo zato, ker si dovolj močan/na, da to lahko tudi izpelješ. 

Zato pozivam tudi tebe, da se svojim strahovom postaviš po robu. Jih odpihneš s takšno lahkoto kot odpihneš regratove lučke v zgodnji pomladi.

Z Lucijo Vrankar (xlucytime) sva o strahu spregovorili v tej podkast epizodi: