Varnost na potovanjih - cepljenje in zdravstveno zavarovanje

Varnost se v mojem življenju uvršča na sam vrh lestvice osnovnih življenjskih potreb in za to seveda poskrbim tudi na potovanjih. Verjetno se sliši precej kontradiktorno, saj je praviloma avanturistično raziskovanje sveta, v osrčju nepoznanega vse prej kot pa varno.

Marsikdo se prikrajša za edinstveno življenjsko dogodivščino kot je potovanje ravno iz strahu, ker bi bil s tem primoran zapustiti svoje varno in domače gnezdece. Zato se v današnjem prispevku osredotočam na nabolj pomembni veji varnosti na potovanjih – turistično zdravstveno zavarovanje in potovalno cepljenje.

CEPLJENJE

Ko sem prvič pričela naglas razmišljati, da se odpravim na potovanje, mi je bilo okoli 20 let. Najpomembnejša zadeva o kateri sem želela vedeti več, je bilo potovalno cepljenje. Kljub temu, da danes slišimo toliko polemik za in proti cepljenju, se mi vseeno zdi smotrno, da tropskih bolezni ne jemljemo tako zlahka. Predvsem, ker smo ob morebitni okužbi največkrat podvrženi zgolj lokalnim bolnišnicam v tujih deželah.

1. Sprva si je dobro ogledati spisek priporočenih cepljenj za deželo v katero se odpravljamo. Naj še omenim, da v kolikor je to področje nevarno za okužbo z malarijo, si je za to potrebno priskrbeti antimalarike, saj cepljenje proti malariji namreč ne obstaja!

2. Na cepljenje se je potrebno odpraviti na Nacionalni inšitut za javno zdravje. Sama sem se odpravila v najbližji kraj, in sicer v Kranj. Na tem spisku pa si oglejte vse ostale lokacije.

3. Dobro je načrtovati svoje potovanje nekaj časa vnaprej, da se na cepljenje odpravimo nekaj tednov (6-8) pred samim potovanjem.

4. Za goro informacij o pravih cepljenjih in morebitnih okužbah na poti je pristojna spletna stran Zdravi na poti, kjer lahko dobimo vse odgovore na svoja vprašanja.

Sama imam potrdila o cepljenjih za hepatitis A in B, tifus, steklino in rumeno mrzlico. To mi je do sedaj zadoščalo. Strošek cepljenj nas zna udariti po žepu, vendar je na srečo večino teh cepljenj doživljenjskih. Strošek vseh mojih cepljenj je nanesel 325 eur. Za aktualne cene posredujem seznam tukaj .

Vsa potovalna cepljenja so samoplačniška, drugače je le v primeru tetanusa – v kolikor je minilo več kot 10 let od zadnjega cepljenja, le-to lahko uveljavite kot obvezno zdravstveno zavarovanje.

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE ZA TUJINO

Zdravstveno zavarovanje si navadoma uredim na dva načina. V kolikor gre za krajša potovanja, si prav vsakokrat uredim Coris zdravstveno zavarovanje preko agencije STA Ljubljana. V kolikor potujemo večkrat na leto, predlagam sklenitev letnega turističnega zavarovanja preko Vzajemne – razpon cene je med 44€ za najbolj osnovno pa vse do 97 € za najbolj bogato zdr. zavarovanje. Paziti moramo samo na to, da v tujini na enem potovanju ne preživimo več kot 60 dni.

V nasprotnem primeru si je pametno urediti enoletno zdravstveno zavarovanje potovanja v tujini z asistenco. Sama sem to zavarovanje sklenila, ko sem bila v tujini neprestano za čas enega leta. Takšno zavarovanje, in sicer najosnovnejše z 20% popustom trenutno znaša 163,44€ pri Vzajemni. Če ste študent ali dijak si nujno uredite zelo ugodno (25€) celoletno Coris zdr. zavarovanje preko kartice ISIC!

Vredno je biti pozoren tudi na to, da svojemu zavarovalniškem agentu navedemo aktivnosti, s katerimi se bomo na potovanju ukvarjali (potapljanje, izleti v visokogorje) . Le-te večkrat zahtevajo nadgradnjo zavarovanja.

Več: http://vsebovredu.triglav.si/na-poti/5-najpogostejsih-vprasanj-o-turisticnem-zavarovanju

Mirovanje dodatnega zdr. zavarovanja. Ko sem se odpravila na daljše potovanje in na delo v tujino, sem svoje dodatno zdr. zavarovanje (v Sloveniji) dala na mirovanje. To opravimo tako, da svojemu zavarovalniškemu agentu pošljemo elektronsko sporočilo o svojem odhodu in željenem mirovanju zavarovanja. Navesti moramo datum odhoda in prihoda, v kolikor pa datum povratka še ni znan, pojasnimo, da bi zavarovanje želeli zamrzniti za nedoločen čas. V priponki je nujno treba poslati tudi kopijo letalske karte. Ko nam pošljejo potrdilo o mirovanju zavarovanja, le tega podpišemo in pošljemo nazaj k agentu.

Osnovnega zavoravanja ni mogoče dati na mirovanje in je le-to osnova, da potovalno zavarovanje sploh velja!

Evropska zdravstvena kartica

Za potovanja v območju Evropske Unije pa ne pozabite pridobiti brezplačne evropske zdravstvene kartice, ki velja za eno leto in je popolnoma brezplačna! 

*Članek ni napisan za kompenzacijo za potovalno zdr. zavarovanje in izraža osebne izkušnje avtorice.