Veliko govorim o tem, da bo v Sloveniji kmalu napočil čas, ko se bo trend pošiljanja življenjepisa skokovito obrnil.

V tujini je že nekaj let tako, da se moraš na prosto delovno mesto prijaviti tudi s svojim predstavitvenim videom.

“Maja, moj mož potrebuje video predstavitev za prijavo na pozicijo kapitana. Ali veš kje lahko to naredi?”
me je prejšnje leto povprašala moja dobra prijateljica Tina.

Podala sem ji praktična navodila kako naj spiše tekst in ji poslala vprašalnik s ključnimi vprašanji. Nanje je njen mož odgovoril in nato sestavil kratek zapis. Zapis je vseboval vse elemente, ki so potrebni v video predstavitvi in zatem posnel 120 sekundni video.
montažo kratkega videja je najel zunanjo ekipo. V dveh dneh je imel tako posnet popoln video s katerim je seveda nemudoma dobil zaposlitev.

 

Vedno bodi en korak pred vsemi!

Dandanes je potrebno biti en korak pred vsemi in to predlagam tudi tebi. Nauči se pisanja teksta, snemanja video predstavitve in urejanje videja čim prej, da boš vedno korak pred svojo konkurenco.

Video predstavitev pa je le dodatek k prijavi za delovno mesto. Še vedno je potrebno obvladati pisanje življenjepisa in znati napisati motivacijsko pismo, ki navduši delodajalca, da te povabi na razgovor.

Video je bolj osebna oblika predstavitve, ki prikaže delodajalcu tudi naš karakter, ton in barvo glasu ter vzpostavi očesni kontakt, ki je pri pridobivanju zaposlitve nujen.

Če želiš postati konkurenčen/na na trgu dela in se boriš za svojo sanjsko zaposlitev z 250-imi drugimi kandidati ali se celo podajaš v tujino, je e-tečaj Pisanje življenjepisa na moderen in avtentičen način namenjen ravno TEBI. Naučim te kako pravilno napisati tekst za video predstavitev in katere elemente moraš nujno vključiti v sam tekst. Posnela sem tudi celoten video kako mora predstavitev na koncu izgledati in v katerem programu video montirati, da ti prihranim čas in stroške.

Napotki za dobro video predstavitev

  • Poskrbi za dobro napisan tekst, ki naj vsebuje do 300 besed.
  • Video predstavitev naj ne bo daljša od 120 sekund oz. kot zahteva delodajalec.
  • Poskrbi za profesionalen izgled in minimalen make-up (ženske) in pristriženo brado (moški).
  • Poskrbi za dobro osvetlitev in nevtralno ozadje.
  • Ne beri teksta, temveč se ga nauči na pamet ali uporabi teleprompter.
  • Pri montaži videa uporabi tudi zvočno ozadje, podnapise in morda nekaj dodatnih slik/videjev.
  • Najvrjetneje boš potreboval/a več poskusov pri snemanju zato ne bodi preveč strog/a do sebe!:)

Poleg video predstavitve seveda moraš poslati tudi vrhunski življenjepis in motivacijsko pismo ter priporočila bivših delodajalcev. Navodila in dejanski primeri dokumentov te čakajo v e-tečaju s katerim boš končno v roki imel/a dokumente in predstavitev na katere boš ponosen/-na.

Če slučajno pri pisanju tekstov potrebuješ strokovno pomoč nas obišči na spletni strani www.pisanje-zivljenjepisa.org. Z veseljem smo tu zate!