Največkrat se working holiday viza omenja za državo Novo Zelandijo. Za Slovence pa je na voljo tudi WH Avstralija in podobna viza, ki se imenuje IEC Kanada.

Delovne počitnice

Namen te vize ni samo delo in služenje denarja. Program “delovne počitnice” je bil ustvarjen z namenom, da si lahko študentje oz. mladi do 30. leta lažje privoščijo potovanje na Novo Zelandijo. Tako turistični obisk, potovanje z raziskovanjem dežele kombinirajo s služenjem denarja.

Obisk Nove Zelandije je namreč velik finančni zalogaj. Dežela je tako oddaljena od preostalega sveta, da nas bo že nakup letalske karte dodobra udaril po popotniški denarnici.

Nato pa je tu še malce višji standard življenja. Nova Zelandija je površinsko precej velika dežela, ki lahko popotniku marsikaj ponudi, zato bi bil velik greh, če pohajkovanje ne bi trajalo vsaj pet ali šest tednov. Celoten proračun za takšno potovanje lahko hitro preseže 4.000 €. Zato je tu pomoč: »working holiday« ali po slovensko delovne počitnice!

Veliko mladih se pred prihodom na Novo Zelandijo uredi brezplačno prenočišče in prehrano v zameno za delo.

Pomembne informacije

Potrebno je omeniti nekaj pomembnih informacij: vizo lahko dobijo samo tisti med 18-30 letom.

To vizo se dobi samo enkrat v življenju. Na uradni spletni strani, je potrebno izpolniti prijavnico, plačati cca. 150 EUR in biti natančen pri vpisu svojih podatkov. Mnogo izmed prijavljenih je namreč zaradi napačnega izpolnjevanja zavrnjenih.

Vaš potni list mora biti veljaven še šest mesecev potem ko zapustite Novo Zelandijo. Ko dobite odobritev za vizo imate eno leto časa, da se odpravite na Novo Zelandijo in ko prispete na letališče vam izdajo vizo, ki velja eno leto.

Pri vstopu boste morda morali pokazati potrdilo, da imate na računu dovolj finančnih sredstev. Meja se prične pri 4200 NZD, kar je ekvivalentno 2600 EUR. Seveda je še ogromno informacij, ki jih morate vedeti, uradna stran Nove Zelandije vam ponuja zares informativne vsebine, zato si vzemite čas in dobro preštudirajte.

Kako pripraviti pomembno dokumentacijo za delo v tujini se lahko naučite v e-tečaju Predpriprava na delo v tujini in potovanje, ki je zasnovan na 17-letnih izkušnjah v tujini:

Vsako leto se 1.aprila odpre ponudba za nove vize, a jih je v Sloveniji na voljo le 100 zato včasih čez noč že poidejo in je potrebno biti izjemno hiter pri prijavi.

Delo na Novi Zelandiji poteka v lastni režiji, ni pa ga tako težko najti. Tu se priporoča, da se povežete že s tamkaj živečimi Slovenci in se vpišete v FB skupine. Tako dobite najbolj aktualne informacije kje si poiskati nastanitev ter zanimiva dela.

O življenju na Novi Zelandiji in working holiday vizi smo govorili z Edino in Janom v tej podkast epizodi: