Za potovanja ni potrebno imeti gore denarja

Kratek intervju o tem zakaj bi se vsak vsaj enkrat moral odpraviti na potovanje in da za potovanje polno spominov ni potrebno zapraviti na gore denarja.

Ali ste najprej odšli v tujino, potem pa si poiskali delo?

V Ameriko sem odšla, ko sem delo že imela, na ostale destinacije pa sem se odpravila z namenom, da delo najdem tam.

Natanko katera dela ste natanko opravljali?

Sprva sem opravljala delo v ameriškem kampu kot “camp counselor”, delo kot receptorka v Mehiki, au-pair v Novi Zelandiji in stevardesa/nutricionistka na privatnih jahtah. Poleg tega pa sem izkusila tudi nekaj prostovoljnih del z otroki (učenje angleščine, razne delavnice,…).

Ali so vam delodajalci ponudili tudi namestitev, ali pa ste si namestitev morali poiskati sami?

Pri vsakem zgoraj omenjenem delu je delo potekalo v samem objektu, kjer sem bivala (v kampu sredi gozda, v hotelu, pri družini in kasneje na jahti). Medtem, ko sem delo iskala pa sem si prenočišče morala dobiti sama, največkrat preko Helpx ali Airbnb.

V kakšnem delovnem okolju ste delali: med tujci ali med domačini?

Delala sem z obojimi. Med domačini pri prostovoljnih delih in v Ameriki. S tujimi narodi oz. različnimi nacionalnostmi pa sem delala v “yachtingu” ;).

V kateri državi ste se med domačini počutili najbolj sprejeto?

Pravzaprav sem bila čisto povsod lepo sprejeta, najbolj pa v Ameriki in v deželah tretjega sveta (Šrilanka, Dominikanska republika, Nepal, Mehika,…).

V kateri državi ste delali najdlje časa oziroma v kateri državi ste neprekinjeno živeli najdlje?

Najdlje sem živela na Sejšelih, in sicer pol leta.

V kateri državi ste živeli med domačini in delali izključno z domačini?

Največ sem med domačini živela na Novi Zelandiji in pa na vseh potovanjih po deželah tretjega sveta.

Ali bi v kateri od teh držav v katerih ste bivali in delali, tudi ostali za vedno, si tam ustvarili dom in družino?

Vsaka dežela ti v srcu pusti določene občutke in bi si tam lahko predstavljala življenje. Za tisto idilično družinsko pa bi zagotovo izbrala Novo Zelandijo. Že od nekdaj pa sem se najbolje počutila v latinskem svetu – v Mehiki in Dominikanski republiki.

Kakšne izkušnje imate s tujimi uradi, v kateri državi so uradi in ustanove človeku prijazni, v kateri državi pa daleč za slovenskimi?

Brez kakršnihkoli težav z uradi in javnimi ustanovami (zdravstveni domovi, banke,…) sem živela na Novi Zelandiji, Ameriki in Franciji. Tega pa ne bi trdila za življenje v Mehiki in pa na Sejšelih, kjer vse še vedno bolj poteka po “afriško”.

Kakšne (če sploh) izkušnje ste imeli z zdravstveno oskrbo v tujini?

Vedno sem imela na svojih potovanjih urejeno zdravstveno zavarovanje CORIS AS, med delom pa so mi vedno nudili zavarovanje preko delovnega mesta, ki sem ga večkrat izkoristila za razne preglede pri zdravnikih in vedno sem bila več kot zadovoljna.

Kako varno ste se počutili v tujini? So vas kdaj oropali ali kaj podobnega?

Načeloma sem se povsod počutila zares varno, nekaj slabih izkušenj sem imela v Indoneziji na Sumatri, zaradi tega, ker nihče ni govoril angleško. Nikoli me niso oropali, je pa vedno potrebno imeti glavo na pravem mestu – da ne hodiš okoli sam v poznih večernih urah, ne nosiš dragih stvari in se ne izpostavljaš.

Kako ste potovali okoli: z javnimi prevoznimi sredstvi, z lastnim prevoznim sredstvom, AvtoŠtop, irn.?

Ko sem bila v deželi izključno na delovnem mestu sem vedno imela na razpolago avto (na Novi Zelandiji od družine pri kateri sem živela, v “yactingu” pa ima posadka na voljo “rent-a-car”), sicer pa na potovanjih največkrat uporabljam javni prevoz ali pa za “roadtripe” najamem svoj avto, včasih tudi skuter.

Kje ste se najboljše lahko sporazumeli kljub neznanju jezika?

Najbolje sem se seveda sporazumevala v angleško in špansko govorečih državah, saj ta dva jezika govorim tekoče.

Kje ste največ težav imeli zaradi nepoznavanja jezika?

Najtežje pa je bilo sporazumevanje med življenjem v Italiji in Franciji, saj ta dva naroda ne govorita dobro angleško – predvsem je bilo težje pri dobavi dobrin za jahto in sporazumevanje z uradi.

V kateri državi ste bili kot tujka najbolj sprejeti in v kateri najslabše?

Na srečo sem bila povsod sprejeta zelo, zelo dobro, predvsem v deželah tretjega sveta (Nepal, Šrilanka). Domačini so izjemno gostoljubni in jim je v čast, da kot turisti obiščemo njihovo deželo in tako tudi pripomoremo k njihovi ekonomiji.

V TUJINI SE NE CEDITA MED IN MLEKO

Velikokrat dobim na svetovanje študente, ki živijo v utvari, da bo v tujini vse drugače, ne bo problemov, ne bo teženja staršev in denar bo kar padal iz milega neba. Realnost pa je dokaj drugačna.

Coffee Meeting S TREBUHOM ZA KRUHOM

Na coffee meetingih se pogovarjamo o potovanjih, delu v tujini in vseh priložnostih, ki jih svet ponuja mladim (po srcu).

Ninina zavidljiva izkušnja življenja in dela kot au-pair v ZDA

Na delo v tujino kot au-pair sem se vrsto let nazaj odpravila tudi sama, tokrat pa vam predstavljam hrabro Nino, ki jo je pot zanesla v ZDA, kjer je opravljala delo kot au-pair kar v dveh ameriških mestih. Zelo navdihujoča zgodba vredna branja!

Za potovanja ni potrebno imeti gore denarja

Kratek intervju o tem zakaj bi se vsak vsaj enkrat moral odpraviti na potovanje in da za potovanje polno spominov ni potrebno zapraviti na gore denarja.

Dockwalking in delo stevardese na privatni jahti

V tem prispevku si lahko preberete čutovito in motivacijsko zgodbo ene izmed mojih najboljših prijateljic Ilze Brand. Spoznali sva se ravno v Antibesu v Franciji, kjer sva obe iskali boljši jutri ob delu na privatni jahti bogatašev. Pripevek opisuje kako takšno službo pridobiti in kaj ti doprinese v življenje.

10 stvari, katere moraš NUJNO pripraviti pred odhodom na delo v tujino!

V tem prispevku boste lahko preko 10-ih točk spoznali na kaj se je potrebno pripraviti preden se odpravljate na kakršnokoli delo v tujini! Vsaka izmed točk je izjemno pomembna in vam bo olajšala pot v tujino.

Nimaš dela? 15 zapovedi za iskanje dela!

V svojih 14-letih konstantnega dela doma in po svetu, včasih tudi z dvema ali tremi službami na enkrat, sem se naučila ogromno o iskanju zaposlitve in kako je delo lahko izredno izpopolnjujoče! Članek je napisan za aktivno in samoiniciativno mladino 😉

Začetki v jahtni industriji in ali je res denar sveta vladar?

Leta 2012 sem pričela svojo kariero v jahtni industriji. Po iskanju službe na Francoski rivieri sem po treh tednih “dockwalkinga” pridobila delo kot druga stevardesa na prelepi 70-metrski jahti Nomad.

Znanje angleščine na delu v tujini

V tem članku sem zapisala nekaj motivacijskih besed za vse tiste, ki mislite, da je ključ do dela v tujini in potovanj vrhunska angleščina. Naj vam položim na srce, da je pravi ključ zgolj volja in pripravljenost, da svojo angleščino (ali morebiti kak drug jezik) iz dneva v dan izboljšujete.

Delo v skavtskem taboru v ZDA

Članek predstavi enega od mojih delovnih dni, kjer sem opravljala delo mentorice in vodje svoje enote otrok in mentorjev v skavtskem taboru v Severni Karolini v ZDA

16,90 EUR + BREZPLAČNA POŠTNINA

S TREBUHOM ZA KRUHOM
Se želiš odpraviti na delo v tujino in bi izkusil/a nepozabno izkušnjo? V tej knjigi ti zaupam popolnoma VSE informacije, kako Čim HITREJE in čim CENEJE v tujino! Samo še naslednjih 14 dni vam ponujam brezplačno poštnino. Pohiti!
*plačilo preko TRR/po povzetju/Paypal