Žganci in kislo mleko na Veliki planini

Ideja za vikend izlet na Veliko Planino.

Kljub temu, da rada raziskujem skrite kotičke sveta, pa moram priznati, da sem dokaj neizkušena v poznavanju Slovenije in njenih lepot. Ne gre mi najlažje z jezika, priznam. Nekako sem vedno razmišljala, da se bo za Slovenijo pa ja našel čas, da jo dodobra raziščem.👣Odločitev je bila sklenjena – greva na Veliko Planino!

Pot sva pričela v Kranju in po dobri uri vožnje prispela do Jelševega Konfina, kjer sva na obrobju ceste pustila avto (ni ravno parkirišče, a je bilo poleg naju parkiranih še vsaj 10 avtomobilov.) Gozdna, lahko prehodna pot naju je vodila do Male Planine, kjer sva prispela v pastirsko naselje, ki je posejano z velikim številom tipičnih pastirskih domov pokritih s skodlami. Res je, da si nisva izbrala najboljšega dne za pohajkovanje, saj naju je močan veter ne samo upočasnjeval, temveč tudi nagnal mraza v kosti. Ko sva dosegla Veliko planino, pa se je vreme dokončno sfižilo, kar pa ni motilo na desetine popotnikov, ki so preživlali svoj popoldan v znameniti pokrajini. Med pogledi na okoliške Kamniško-Savinjske in kraškimi vrtačami sva sčasoma dosegla Gradišče (1666m), ki velja za najvišjo točko. Tukaj je tudi postojanka sedežnice, ki je na voljo vsem, ki jim je sprehod pač odveč (povratna vozovnica 4eur, http://www.velikaplanina.si/Ceniki).

Izlet sva sklenila v Domžalskem domu, kjer sva si privoščila prave domače porcijo ajdoveih žgancev s kislim mlekom in porcijo skutnih štrukljev. Skupaj s čajem in kavo sva za vse skupaj plačala 15 eur in se sitih trebuščkov odpravila nazaj v dolino. Kljub nagajivemu vremenu, ki se je očitno pripravljalo k zimi, sva imela super dan. Čeprav sva ob povratku domov, morala še vsaj dve uri ogrevati svoja zamrznjena telesa. Če ne bi bila Velika Planina kar precej odročna, bi se tja verjetno odpravila večkrat, definitivno pa jo želim doživeti tudi med poletnimi meseci. Več pa naj govorijo fotografije, za konkretne napotke pa seveda obiščite spletišče www.hribi.net.

V TUJINI SE NE CEDITA MED IN MLEKO

Velikokrat dobim na svetovanje študente, ki živijo v utvari, da bo v tujini vse drugače, ne bo problemov, ne bo teženja staršev in denar bo kar padal iz milega neba. Realnost pa je dokaj drugačna.

Zakaj za potovanje po Omanu ne najeti avtomobila?

Na takšno vprašanje ne boste naleteli na nobenem popotniškem forumu in pri nobeni turistični agenciji. Oman preprosto MORATE raziskovati z najetim vozilom, če je le možnost z zmogljivim terencem na 4×4 pogon.

Invazija Slovencev v Omanu

In čemu je tako? O ugodnih kartah, ki so največkrat poglaviti razlog za določitev destinacije potovanja, in jih turški letalski prevoznik iz Ljubljane do Muscata ponuja za borih 350 eur ne bom izgubljala besed. Raje nanizam nekaj razlogov, ki so mene prepričali, da to potovanje v Oman ni bilo zadnje.

Oddih v hotelu Golden Tulip Nizwa s pogledom na gorovje Hajar

V omanski stil obdan hotel Golden Tulip Nizwa s štirimi zvezdicami se nahaja na razpotju med govorjem Hajar in mestnim jedrom Nizwe. Lokacija tik ob glavni cesti je idealna postojanka za popotnike, ki si med evforičnem ogledovanjem znamenitosti Omana želijo privoščiti...

Na potovanju po Omanu v najboljši družbi.

Spraševala sem se s čim bi pričela serijo blog postov iz navdihujočega Omana in prišla do zaključka, da predstavim svojo sopotnico. Tisto, katero moji zvesti bralci zagotovo že poznate, saj sva skupno v popotniške čeveljce stopili že 8 let nazaj, ko sva složno raziskali Budino solzico – Šri lanko.

Coffee Meeting S TREBUHOM ZA KRUHOM

Na coffee meetingih se pogovarjamo o potovanjih, delu v tujini in vseh priložnostih, ki jih svet ponuja mladim (po srcu).