PRIHAJAJOČI DOGODKI

Rada predavam in delim tiste nepozabne spomine s poti. Moja predavanja so skupek popotniških informacij, konkretnih napotkov ter čudovitih in unikatnih zgodb, ki navadoma nastanejo med prisrčnimi domačini.

 

Potopisno predavanje RAZKOŠJE KATARJA

 

KDAJ: 07.02.2019 ob 19:19

KJE: Knjižnica VELENJE

 

Med potopisnim predavanjem Razkošje Katarja se bomo podali na pot spoznavanja arabske kulture ter prisluhnili zanimivi zgodbi o tem, kako je emirat Katar postal ena izmed najbogatejših dežel sveta.

 

Mimogrede se bomo ustavili na kozarčku pravega čaja karak, se pogostili z arabsko kavo v spremstvu datljev ter se nato podali čez drn in strn z džipom po puščavskih sipinah.

Sprehodili se bomo po “filmskem mestu” Zakreet, obiskali stadion, kjer trenirajo kamele za kamelje dirke in tradicionalno lovili plen z nacionalnim simbolom Katarja, falkonom.

Obiskali bomo prestižno vas Kataro, tradicionalen Souk Waqif in občudovali v nebo segajoče stolpnice. 

Potopisno predavanje S TERENCEM PO OMANU

 

 

 

KDAJ: 13.11.2018 ob 18:00

KJE: TD Naklo

 

 

Kot navdušenko nad arabskim svetom me je najbolj očarala ikonična arabska arhitektura v mestih Muškat in Nizwa ter neobljudena narava, ki je spreminjala svoje barve in relief za vsakim ovinkom. V devetih dneh sva prevozili 2300km po najrazličnejših terenih. Najini popotniški duši sta vriskali od veselja ob slikovitih lagunah z vodo – ​v​adijih​​, ki se skrivajo med mogočnimi gorami. Na zahtevnem prečenju puščave Wahiba naju je spremljal zgovorni vodič beduin in naju podučil kako spretno prevoziti peščene sipine. Kraljestvo gora Jebel Shams je v naju vzpodbudilo skromnost, ko sva tam občudovali veličasten “arabski Grand Canyon”. Med popotovanjem sva si vzeli čas za domačine, ki so naju sprejeli s toplino in nama ob skodelici “kahwe” in polni skledi sladkih datljev pripovedovali zgodbe o svojem življenju, ljubezni, tradiciji in kulturi. Najine lačne želodčke so  zadovoljile arabske jedi, kot so “hummus“, “majboos” in “falafli“, ki sva jih poplaknili s čajem “karak”. Predvsem pa so naju zabavale edinstvene dogodivščine ob šotorjenju, menjavi gum na terencu in vožnji po brezpotjih. 

​​

 

Potopisno predavanje RAJSKI SEJŠELI

 

 

 

KDAJ: 29.11.2018 ob 20:00

KJE: Festival Stična

 

 

 

“Zakaj pravijo, da na otoku Moyenne straši, zakaj je La Digue moj najljubši otok na svetu in zakaj pod nobenim pogojem nisem želela jesti karija iz netopirjevega mesa?”

 

Pridružite se mi na popotovanju po Sejšelih, otočju, ki​ mi​ je nekaj mesecev predstavljalo dom, saj sem tam​ ​opravljala delo​ kot ​stevardesa na jahti. Potovali bomo po mojih najljubših kotičkih glavnega otoka Mahe in obiskali najmanjšo prestolnico sveta Victorio in živahno lokalno tržnico. Prepustili se bomo valovom v mističnem odročnem zalivu Police Bay ter se “mastili” z najljubšima jedema – hobotnični kari in solata s prekajeno ribo ter mangom. Osvežitev od tropske vročine bomo iskali na vzponih skozi tropski deževni gozd in iz vrha prastarih granitnih skal občudovali razglede na okolico. S katamaranom se bomo nato zapeljali na bližnje otoke Moyenne, Praslin in La Digue. Na slednjem se se čas dejansko ustavi! Tam se bomo s kolesom popeljali do naravnega rezervata, kjer prebivajo kopenske želve in občudovali koralni podvodni svet na najpogosteje fotografirani plaži na svetu – Anse Source d’Argent.

LOKACIJE PRETEKLIH PREDAVANJ:

✈ Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Bled
✈ Popotniški festival DIA FEST v organizaciji Shappa, Ljubljana
✈ Osnovna šola Valentin Klarin PREKO, Ugljan, Hrvaška
✈ STA Ljubljana
✈ knjigarna Zdaj, Ljubljana
✈ Knjižnica Otona Župančiča Ljubljana
✈ knjižnica Gameljne
✈ Univerza za tretje življenjsko obdobje, Domžale
✈ KUD Franc Kotar Trzin
✈ Knjižnica Kamnik
✈ Grajski park Vitez, Logatec
✈ Knjižnica Logatec
✈ Knjižnica Vrhnika
✈ Knjižnica Bled
✈ BMC Bled
✈ Knjižnica Radovljica
✈ KRŠ Radovljica
✈ TD Bohinj
✈ KŠK Kranj
✈ MCJ Jesenice
✈ Akademija za prihodnost, Portorož

Prejmi BREZPLAČNO KNJIŽICO

 

 

Vpiši se na e-novice in prejmi zanimivo knjižico 10 lekcij, ki sem se jih osvojila na potovanjih.

Uspešno ste se prijavili! PRENESI