Začetek v jahtni industriji kot novinec

Delo na jahti je delo za najbogatejše ljudi na svetu (UHNWI in VVIP), ki si lastijo svojo jahto, svojo floto jaht ali jahto najamejo kot čarter.

Delo na jahti za marsikoga zveni sanjsko, a je tudi izjemno trdo delo. Že prihod v industrijo je močno odvisen od vaše samoiniciative, volje, proaktivnosti in vztrajnosti. V jahtni industriji je namreč konkurenca tako huda, da ti na začetku nihče, niti jahtni agent, ne more zagotoviti službe. Jahtna industrija je namreč izredno konkurenčna in na leto iz vsega sveta pride 5000+ nadobudnih mladih, ki si želi zagotoviti delo na eni izmed luksuznih jaht. Pripraviti je potrebno izjemno dober življenjepis, nivo znanja angleškega jezika pa mora biti zelo dober in poznati moraš izraze navtične industrije.

Kot novinec v tej industriji moraš biti pripravljen v pomorske tečaje in pot na riviero investirati minimalno 2.000 evrov. To je za pomorske tečaje, zdravniški pregled, dodatna izobraževanja, pot do ene izmed svetovnih marin in za mesec življenja v marini dokler ne najdeš službe.

Delo za najbogatejše ljudi zahteva od tebe preciznost, predanost in delo tudi do 18 ur na dan, včasih brez počitka. Ko si v industriji že uveljavljen, z vsako naslednjo pogodbo načeloma pridobiš tudi boljše pogoje.

Potrebne izkušnje in pričakovano plačilo

Zato je pomembno, da ima vsak, ki se prijavlja na to delovno mesto veliko delovnih izkušenj z ljudmi, predvsem v turizmu, gostinstvu, če želite delati kot stevard ali stevardesa. V kolikor vas zanima delo kot “deckhand” oz. mornar morate biti podkovani v vožnji “tenderja”, znate pravilno čistiti zunanjost jahte ter biti vešči v ravnanju z morskimi igračkami.

Pozicija, ki je zelo zanimiva za vrhunske kuharje je tudi “yacht chef”, ko s svojimi kulinaričnimi dobrotami razvajate najzahtevnejše goste.

Delo poteka na barkah doIžin vse od 20 metrov pa celo tja do 180 metrov. Te so lahko v privatni lasti ali pa se dajejo v najem kot čarterji.

Začetne plače na jahti se pričnejo pri minimalno 2000 evrih, vsaka višja pozicija ti prinese 500-1000 evrov več. V kolikor delaš na charter jahti dodatno zaslužiš tudi z dobrimi napitninami. Vsi življenjski stroški so načeloma pokriti tako, da lahko privarčuješ res lepo vsoto denarja.

Več o jahtni industriji in delu na jahti si lahko poslušate v podkast epizodi:

ali preberete več v člankih v medijih:

 

Je delo na jahti za tebe?

Intervju z mojo nekdanjo glavno stevardeso.

“Moja šestletna kariera na križarki Carnival je bila izredno uspešna. S pravim odnosom, strastjo do dela in pozitivno energijo sem bila nagrajena s pogodbo za pogodbo. Pričela sem kot natakarica v baru, postala barman, nato strokovnjakinja za vina, pomočnica managerja in na koncu postala F&B manager.

Vendar pa mi kljub tako visokemu nazivu ni bilo lahko delati za tako majhno plačo. Poleg tega je stres terjal prevelik davek, zato sem se preprosto odločila, da pričnem kariero v jahtni industriji. Kariero sem pričela graditi kot samostojna stevardesa (solo stew) na 24-metrski barki na Hrvaškem.

Izkušnje s križarke so mi na delu veliko pomagale, vendar tovrstnim izkušnjam kapitani in agenti običajno ne dajo preveč poudarka. Delo v jahtni industriji je psihično zelo težko.

Pomemben je karakter!

Kar ti prinese službo na eni jahti, te na drugi lahko službe stane. Enkrat sem bila na intervjuju zavrnjena samo zaradi tega, ker kapitan ni mogel izgovoriti mojega imena.

Najpomembnejši nasvet, ki vam ga lahko dam, je, DA NIKOLI NE OBUPATE! Moji takratni cilji so bili, da vsako sezono napredujem na 10 m daljšo jahto od prejšnje! Sedaj sem zaposlena kot managerka interiorja flote več mega jaht!

Da čistiš sobe, serviraš obroke in likaš obleke, ne potrebuješ nikakršne diplome, zagotovo pa potrebuješ nezlomljiv duh, pozitivno vzdušje, družabno osebnost, lakoto po znanju in izkušnjah, perfekcionizem, komunikacijske sposobnosti, toleranco, potrpežljivost in prijaznost do posadke, kljub temu da ti nekateri niso všeč.

To je tisto, kar iščem pri ljudeh, ko jih zaposlujem. Lahko te naučim vse, od strežbe do pravilnega čiščenja, ampak če si negativna oseba, ki se vedno pritožuje in zbija timski duh, te nočem v svojem timu!

NIč ni nemogoče

Gosti na charterjih so zelo velikodušni pri dajanju napitnin. Gre za zneske, ki si jih ljudje na kopnem ne znajo predstavljati, sploh pa ne dejstva, da je nekdo s fizičnim delom sposoben zaslužiti toliko v zgolj eni sezoni. Ravno zaradi tega tu ni prostora za kakršnekoli napake ali grdo obnašanje. Potrebujemo pozitivne in nasmejane ljudi, da se gostje počutijo, da jih radi strežemo in smo tam zanje.

V tebi mora biti tudi malce igralca, da lahko normalno prebrodiš sezono. Če si naravnan karierno in imaš dobre vodstvene sposobnosti, imaš morda možnost, da postaneš dober in spoštovan glavni stevard oz. glavna stevardesa (chief stew). Da bi lahko zrasel do te ravni, moraš biti pripravljen priznati napake in se izboljševati iz sezone v sezono.

Nihče še nikoli ni profitiral, ko je mislil, da je najboljši in nezmotljiv. Jahtna industrija je zelo povezana med sabo in pretirano število napak te lahko stane dobrega slovesa. Napake lahko prikrivaš, a ne za dolgo časa.

Delo v jahtni industriji me je naučilo, da nič ni nemogoče! Prav vse je mogoče, če si dovolj močno želite in nato trdo delate, da se uresniči. Vsak cilj, ki sem si ga zastavila, sem dosegla še prej, kot sem mislila. Vse to z miselnostjo, ki jo pridobiš skozi izkušnje na jahti.

Ne morem si predstavljati življenja brez prečudovitih sončnih zahodov ali da bi bila zaprta v pisarni od 8.00 do 17.00 vse do upokojitve, pa še odplačevala posojila. Tega problema nimam, saj lahko vse stroške poravnam neposredno z gotovino. Ko tvoje življenje zaznamujejo potovanja in dinamičen vsakdan, se le stežka vrneš nazaj v stare tirnice!!

 

Ko boste prepričani, da je delo na jahti kariera, ki bi bila za vas primerna vam toplo priporočam, da se udežite e-tečaja Delo na jahti, ki vam bo podal natančne napotke in smernice kako pridobiti delo na kvalitetni jahti, ki ima dobre lastnike, ne izkorišča posadke in primerno izplačuje plačo.