Skip to content Skip to footer

Delo na jahti je bil moj največji življenjski izziv

Delo na jahti je bil moj največji življenjski izziv

Čas branja: 4 min.

Zapisala sem izkušnjo moje prijateljice Ilze Brand iz Južnoafriške republike (iz knjige S trebuhom za kruhom)

“Pri svojih 24 letih sem doživela težko izkušnjo in se počutila ujeto v življenju, ki sem ga živela doma. Vse je bilo tako znano, utečeno, varno in precej povprečno. Nisem bila nesrečna, niti srečna, kljub temu da sem imela dobro službo, avto in fanta. Nič me ni zadovoljilo in takrat sem spoznala, da moram narediti veliko spremembo. Po petletnem študiju podjetništva nisem imela pojma, kaj sploh želim početi. “
 

Prav nič posebnega se nam ne zgodi v življenju, če ves čas ždimo v objemu domačega udobja, kjer se počutimo varne, in hkrati stopamo po poti naše vsakodnevne rutine. Včasih se nam v življenju zgodi nekaj, zaradi česar moramo spremeniti svoje delovanje in mišljenje. Do te točke velikokrat pridemo zaradi partnerskega razhoda, ločitve, smrti bližnjega ali pa smo na splošno nezadovoljni s svojim življenjem. Konec koncev ni pomembno, kako pridemo do te točke v življenju, ampak kaj bomo z njo naredili.

Včasih je najbolj boleča izkušnja v življenju pravzaprav blagoslov v preobleki. To je priložnost, da pričneš živeti življenje polno avantur in radosti ter se končno odpraviš na pot odkrivanja sebe, če si le pripravljen odpreti um in srce.

Pri svojih 24 letih sem doživela težko izkušnjo in se počutila ujeto v življenju, ki sem ga živela doma. Vse je bilo tako znano, utečeno, varno in precej povprečno. Nisem bila nesrečna, niti srečna, kljub temu da sem imela dobro službo, avto in fanta. Nič me ni zadovoljilo in takrat sem spoznala, da moram narediti veliko spremembo. Po petletnem študiju podjetništva nisem imela pojma, kaj sploh želim početi. Globoko v svojem srcu sem vedela, da moram v svet. Dobra prijateljica mi je svetovala, naj poskusim z delom na jahti. V istem trenutku sem vedela, da je to idealna izkušnja, saj bom potovanja združila z dobrim zaslužkom. Veliko sem raziskovala o tej industriji in hitro sprevidela, da je začetek res težak, saj kot novinec precej težko dobiš delo. Jahtna industrija pa je zelo precizna in tekmovalna, kjer moraš dati od sebe svoj maksimum in trdo delati, da vas sploh opazijo.

Nemudoma sem se lotila celotnega postopka in naredila vse potrebne izpite, med njimi tudi STCW 95. Uredila sem si schengensko vizo (ne velja za člane EU), da sem lahko vstopila v Francijo, natančneje v mesto Antibes. Že doma sem si rezervirala prenočišče v Antibesu, saj ga med sezono ni lahko dobiti. Ko sem prispela v Francijo, sem s seboj imela kup sposojenega denarja in poleg tega na grbi še ogromno posojilo za šolanje, ki sem ga morala še odplačati. Nisem imela druge možnosti, kot da mi uspe najti službo in zaslužiti denar za povračilo dolgov. Poleg tega je bila to zame priložnost, ki je marsikdo ni imel. Moralo mi je uspeti! Preselila sem se v »crew house« in pričela z »dockwalkingom« že naslednji dan. To je bila prva napaka, ki sem jo storila.

Preden začnete iskati delo, se morate sprva dobro aklimatizirati v novem okolju, ga dodobra spoznati in obiskati agencije, v katere ste se predhodno vpisali doma. Pripraviti morate dober življenjepis in imeti tudi lokalno telefonsko številko, kamor vas lahko kapitan pokliče.

Kot novinec zaposlitvenih agencij ne zanimate preveč, z izjemo seveda, če imate za sabo impresivno in dolgoletno ozadje s področij gostinstva in gospodinjstva. Ali pa imate morda kakšen prav poseben talent oziroma kvalifikacijo, s katero lahko hitreje dobite službo. To so npr. licenca za maserja, osebnega trenerja ipd. V primeru, da vas katera od zaposlitvenih agencij vseeno pokliče na razgovor, se primerno oblecite in se obnašajte po svojih najboljših manirah.

Najboljša izbira za nove delavce v jahtni industriji je seveda iskanje službe s hojo po pomolih. Pomembno pri tem je, da vztrajate in iščete službo v vseh različnih krajih na Francoski rivieri. Ne obupajte! Seveda je bilo včasih zelo naporno, ko več dni nisem dobila priložnostnega dela ali klica na intervju.

Takrat je še posebej pomembno, da ostanete pozitivni in imate vero v to, da je uspeh tik pred vrati. Nikoli ne pozabite, da je vse, kar vložite vase, vedno poplačano, zlasti disciplina in vztrajnost!

Dolgih devet tednov je trajalo, da sem dobila prvo službo. Moja samozavest in denar sta bila že pri koncu, po pomolih sem hodila čisto vsak dan, še podplate sem imela popolnoma ožuljene. Še več strahu v kosti mi je nagnalo dejstvo, da je šlo devet mojih prijateljev praznih rok domov, saj dela niso dobili in jim je zmanjkalo tudi denarja. Jaz pa nisem obupala, saj sem bila v sebi prepričana, da sem tik pred svojo prvo pogodbo na jahti.

Čeprav je bila moja prva služba čisto nekaj drugega, kot sem pričakovala, sem bila izjemno vesela, da sem jo sploh dobila. Delavnik je včasih trajal tudi 16 ur na dan, saj je dela na ladji vedno več kot dovolj. Vendar pa vam po drugi strani pripadajo obroki, ki jih pripravi kuhar, pa tudi pranje in likanje opravijo za vas. Ni vam treba plačevati nikakršnih stroškov nastanitve, tudi razne kreme in kozmetiko včasih krijejo lastniki jahte. V tej industriji najdemo pozitivne in negativne plati. Zame je bilo delo med sezono veliko težje, kot iskanje službe. Med sezono sem namreč izkusila vse, od fizičnih bolečin in preutrujenosti, čustvenih izpadov pa vse do osamljenosti, žalosti in občutka, kot da sem ujeta v zaporu.

Ne pozabite, da vas bo vse to naredilo močnejše, samozavestnejše in samostojnejše! Med delom se namreč naučite, kako biti čustveno močnejši in produktivni celoten dan. Vaš značaj je ves čas na preizkušnji in večkrat vas bodo testirali tudi drugi. Takrat se pokaže, koliko zaupanja sploh imate vase, in se tudi naučite, da verjamete vase in se ne identificirate z drugimi člani posadke.

Delo na jahti ni za vsakogar, saj je na preizkušnji predvsem vaša notranja moč. Vendar pa vam lahko ta izkušnja pomaga postaviti temelje, na katerih začnete graditi svoje sanje. Delo na jahti vam namreč da nujno potrebno finančno varnost, ki jo potrebujete za uresničevanje svojih ambicij in ciljev. Bila sem na treh resnično uspešnih jahtah, s tremi leti izkušenj v tej industriji. Delo v jahtni industriji je bil zagotovo največji izziv v mojem življenju, ki mi je dal tudi največje zadovoljstvo in dodal mojemu življenju večjo vrednost.

Če vzamete vse, kar delate, resno in s spoštovanjem, uspeh sledi sam po sebi. Poskusite novo priložnost in odkrijte sami sebe med življenjem na morju!

Če te zanima delo na jahti  klikni na spodnji link:

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.