Skip to content Skip to footer

Želiš tudi ti postati kriptomilijonar, youtuber ali vplivnež?

Želiš tudi ti postati kriptomilijonar, youtuber ali vplivnež?

Čas branja: 4 min.

Kako si kaj v teh turbuletnih časih? Dozdeva se mi, da se svet tako  hitro spreminja in, da smo vsak dan vrženi v neverjetno močno centrifugo informacij iz vseh različnih smeri in, da v tej poplavi včasih nehote lahko celo izgubimo svoj kompas.

Moram ti povedati, da sem res vesela, da sem odraščala v bolj stabilnih časih, kjer ni bilo na voljo toliko možnosti in priložnosti, kar je sicer po eni strani lahko velika prednost, a lahko hkrati tudi povzroči, da se ne znamo odločiti v katero smer želimo voditi svoje življenje in kariero ter na koncu….ne naredimo ničesar.  Samo čakamo, ob tem pa nehote mineva tudi čas in naša mladost. Potem pa opažam še drug problem, ki je veliko bolj zaskrbljujoč. Ob preživljanju časa na socialnih omrežjih se mi včasih namreč zazdi, kot, da vsi mladi želijo postati le še vplivneži, youtuberji in kriptomilijonarji. Kar je definitivno poklic prihodnosti, no in tudi sedanjosti, a na žalost pripada zgolj malemu procentu ljudi. Velikokrat se mi potem poraja vprašanje:

Kaj pa ostali poklici?

Zadnjič sem pri Vauks Army na njegovem Youtube kanalu gledala odličen stream s Sebastjanom Štuclom, etičnim hekerjem.

Etični heker, mar je to res poklic?

Skozi dvourni pogovor sem tako izvedela, da je Sebastjan pravzaprav izredno uspešen in njegovo podjetje najemajo svetovni naročniki, ki želijo, da jim heker vdre v njihovo spletno stran ali v kakšno drugo platformo z namenom, da se le-tej izboljša varnost in zaščita. Ob tem sem nemudoma pomislila, kako odlična priložnost je ta poklic za mlade. Ne samo, da je izjemno dobro plačan (v kolikor si seveda dober), lahko ga opravljaš celo ‘remotely’.

Prav tako se zadnji mesec trudim najti dobrega izvajalca spletne strani, ki zna napisati programsko kodo in na njej razvijati spletno stran. Z učinkovitostjo spletne strani na najbolj poznanem odprtotkodnem sistemu wordpress sem namreč tako zelo razočarana, kot je razočaran otrok v zabaviščnem parku, ko izve, da ne prodajajo roza sladkorne pene. Zopet se vprašam – kje so mladi, ki bi se naučili zahtevnih programskih jezikov in na ta način pomagali takšnim kot sem jaz, ki si želi razviti pravo spletno stran?

Ta zapis bi lahko nadaljevala v nadogled.

Kje so vsi mladi, ki bi zasedli delovna mesta v turizmu in gostinstvu, ki je zame osebno še vedno eden izmed najlepših poklicov pri katerem ljudem pričaramo lepe počitnice ali neverjetno kulinarično izkušnjo? Vem, da se zatika pri plačilu, a kot večni optimist se ne morem strinjati. Ker sem v tej panogi bolj ali manj prisotna že skoraj 20 let, VEM, da obstajajo izjemni delodajalci, ki ne samo dobro plačajo, temveč investirajo v tvoje izobraževanje, izlete, večerje v restavracijah z Michelinovimi zvezdicami s tem namenom, da se naučiš še boljšega dela z gosti. Seveda zato, da lahko delaš pri njih, je potrebno nekaj predhodnega znanja in izkušenj. Večni krog, ki se konča nekako tako: je bilo prej jajce ali kokoš?

Napačno je mišljenje, da lahko z nič izkušnjami delaš nekje, kjer boš že kar v prvi zaposlitvi služil mastne denarce.

Kariero se gradi. Vztrajno in počasi. Zdi se mi kot, da smo danes pozabili na to, da vse kar je v življenju zares vredno in posledično stabilno, pride s potrpežljivostjo, dobrim delom in seveda kančkom sreče.

Tisti “overnight success”, ki ga prodaja vplivnež na socialnih omrežjih ponavadi traja od 10-20 let.

Ali veš, da je Damian Merlak 10 let ždel v svoji sobi, razvijal kodo in Bitstamp, se ni udeleževal zabav in reševal zapletene primere s strankami na menjalnicah tudi sredi noči? In to je trajalo več kot 10 let. Nepretrgoma. Brez predaje. Z vztrajnostjo. Danes se približuje 200 mio net wortha. Verjetno ti in jaz sicer ne bova nikoli na tej stopnji, a zakaj bi bila?

Že to, da lahko opravljaš službo, ki jo imaš rad, v dobrih pogojih in si zanjo dobro plačan je neverjeten blagoslov.

Blagoslov, ki bo na žalost v časih prihajajoče recesije dan vse manjšemu številu ljudem. Ne želim te strašiti, želim biti realna, ker svet, roko na srce, ne drvi ravno v smer, kjer bomo vsi končali s srebrno žlico v ustih. A, če me poznaš, verjetno veš, da vedno v vsem vidim tudi pozitivno plat in tudi tokrat obstaja. Vidim jo v delu v tujini in nabiranju unikatnih izkušenj, ki te bodo naredile konkurenčnega na trgu dela. Izkušnja dela v tujini odpre tvoj um za različne ideje, te nauči samostojnosti in samozavesti.

Verjamem v to, da potovanja niso za vsakogar zato moje poslanstvo nikoli ni bilo, da kogarkoli prepričujem v nekaj kar ni zanj. Vendar, če si v sebi kadarkoli čutil/a najmanjšo iskrico po tem, da bi rad/a spoznal/a življenje v tuji deželi, se zraven naučil/a še dobro govoriti angleški jezik in ob tem še zaslužiti, zakaj si tega ne bi privoščil/a?

PROGRAMI DELA V TUJINI, KI JIH SRČNO PRIPOROČAM

Predlagam ti, da si pod zavihkom Delo v tujini pogledaš vse programe dela v tujini, ki jih priporočam in vem, da so verodostojni na slovenskem trgu. Nekatere izvajam jaz, nekatere moji partnerji katerim zaupam in vem, da nudijo odlično izkušnjo za mlade. Cilj je, da programi ne nudijo samo izkušnje v tujini, temveč so celostni in z dodano vrednostjo, kar pomeni, da definiramo namen in cilje,  s kandidatom ostanem od začetka do konca programa, na koncu pa se udeleži edinstvenega e-tečaja za pisanje življenjepisa, da svojo izkušnjo pravilno umesti in skomunicira. 

Program so lahko vstopna vrata življenja v tujini ali del “gap yeara”. V primeru dela v Grčiji pa kot uvod v delo v luksuznem turizmu. V primeru dela v Švici kot aupair, v enem letu zaslužiš dovolj, da se ob povratku domov v Slovenijo lahko odseliš od staršev, s pridobljenim znanjem novega jezika in dobrega napisanega življenjepisa pa postaneš bolj konkurenčen na trgu dela doma. Pri vseh programih skupaj zberemo vso potrebno dokumentacijo in poskrbimo, da je pot v tujino varna, delovno mestio pa je, v kolikor si pravi kandidat, zagotovljeno.

To bo zagotovo izkušnja tvojega življenja, ki ti bo, če jo boš pravilno vnovčil, prinesla veliko nadaljnih priložnosti. Da pa te priložnosti lahko pridobiš, jih je potrebno na prav način napisati na življenjepis, navdušiti delodajalca v spremnem pismu in zraven predložiti tudi kakšno referenco.

Zapomni si, da vse kar v življenju počneš je investicija vase. Počasi, vztrajno in pogumno in potem bo uspeh in z njim povezana sreča neizbežna.

Bodi lepo,

Mayita

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.