Skip to content Skip to footer

7 prednosti življenja in dela v tujini

7 prednosti življenja in dela v tujini

Čas branja: 2 min.

Številni ljudje menijo, da so prednosti dela v tujini povezane le z višjo plačo ali boljšim življenjskim standardom. Toda pridobivanje mednarodnih izkušenj je lahko veliko bolj koristno, kot si lahko misliš.

Boljša samozavest

Začetek novega življenja v tujini prinaša vrsto izzivov – od iskanja primerne nastanitve do urejanja različnih upravnih zadev, učenja plačevanja računov in učinkovite uporabe lokalnega prevoza. A ko vse to enkrat ugotoviš in se v tem izpopolneš, je občutek zadovoljstva, ki ga boš občutil neprecenljiv. Spoznanje, da se lahko znajdeš v popolnoma neznanem okolju, ti bo dalo samozavest, ki jo potrebuješ za spopadanje z drugimi izzivi v življenju. To je še posebej pomembno, če še nimaš veliko izkušenj s samostojnim življenjem.

Nove spretnosti, ki jih lahko uporabiš povsod v življenju

Ko se preseliš v tujino, si ločen od svojega podpornega sistema kot sta družina in prijatelji. V teh trenutkih lahko odkriješ različne vrzeli v znanju in spretnostih, za katere poprej sploh nisi vedel, da se skrivajo v tebi. Morda boš ugotovili, da ne znaš skuhati svojega najljubšega obroka ali slediti mesečnemu proračunu. Življenje v tujini te prisili, da se iz potrebe naučiš novih spretnosti, kar ti pomaga, da postaneš bolj samostojen, odgovoren in s tem posledično izboljšaš svojo samozavest.

Nov pogled na življenje

Ne glede na to, ali prihajaš iz majhnega ali velikega mesta, boš s selitvijo v tujino pridobili neprecenljiv nov pogled na življenje. Spoznavanje miselnosti in pristopa drugih kultur k življenju ti lahko pomaga razširiti in obogatiti lasten pogled na svet ter oblikovati pomembne osebne vrednote. To je veliko težje doseči, če nikoli nisi živeli zunaj svoje lokalne skupnosti, kjer se počutiš varno, domače in v coni svojega udobja

Boljše komunikacijske spretnosti

Selitev v tujino pomeni, da si moraš ustvariti nove družbene in poklicne kroge. To je lahko težko, zlasti če si po naravi sramežljiv ali če ne govoriš dobro lokalnega jezika. Vendar je to najboljši način za izboljšanje komunikacije – veščine, ki ni pomembna le v vsakdanjem življenju, ampak jo cenijo predvsem delodajalci.

Boljše znanje tujih jezikov

Ne glede na to, koliko jezikovnih tečajev se v svojem življenju udeležiš in koliko vadiš z aplikacijami za učenje jezikov na telefonu, je najboljši način za izboljšanje znanja jezika življenje v državi, ki govori ta jezik. Potopitev v jezik je odlična priložnost za izboljšanje sposobnosti poslušanja in govorjenja. O tem sva s Katjo govorili v tej podkast epizodi, katero ti priporočam, da jo poslušaš saj sem v njej govorila o svojih zadržkih in težavah pred govorom v angleščini, hrvaščini in španščini.

Prednost pred drugimi iskalci zaposlitve

Mednarodne delovne izkušnje v tvojem življenjepisu ne bodo nikoli šle iz mode. Te izkušnje kažejo tvojo prilagodljivost, motivacijo in odločnost – tri sposobnosti, ki jih delodajalci in zaposlovalci zelo cenijo. Poleg tega boš z mednarodnimi izkušnjami takoj v prednosti pred drugimi kandidati, ki še nikoli niso delali v tujini.

Razširi svojo mrežo

Delo v tujini je odlična priložnost za razširitev tvoje poklicne mreže. Moči dobro razvite poklicne mreže ne smeš podcenjevati. Številna prosta delovna mesta niso javno objavljena; namesto tega se zapolnijo s pomočjo priporočil drugih delodajalcev. Zato poskrbi, da ustvarjaš dobre odnose s sodelavci in delodajalci in z njimi vzpostaviš odlične profesionalne odnose. Nikoli namreč ne veš, od kod lahko pride tvoja naslednja ponudba za delo.

Bodi lepo,

Mayita

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.