Skip to content Skip to footer

Gapyear ali leto premora ti da fokus in poveča “level of happiness”

Gapyear ali leto premora ti da fokus in poveča “level of happiness”

Čas branja: 3 min.

Gap year ali leto premora je priložnost za pridobivanje znanj in izkušenj, hkrati pa ti omogoča, da razmisliš in se osredotočiš na to, kaj želiš početi v življenju.

Produktivno leto premora je lahko dragoceno v tvojem življenjepisu – številni delodajalci cenijo izkušnje, ki so jih študenti pridobili, če so aktivno upravljali svoj čas, si zastavili cilje in se premaknili izven cone udobja, kar nikoli ni lahko in je vredno vsega spoštovanja.

Gap year lahko izboljša tudi tvoj študij – če se odločiš za vpis na univerzo, lahko svoj gap year prilagodiš tako, da ga povežeš s področjem, ki ga nameravaš študirati. Številni nekdanji študenti, ki so se v gap yearu udeležili izmenjave, izobraževanja, prostovoljstva ali dela v tujini so na splošno bolj osredotočeni in odgovorni ter dosegajo višje rezultate. Prav tako pa je na splošno človekov “happiness level” višji, ko veš v čem si dober in veš kaj želiš v življenju početi. In to ti gap year zagotovo DA. Tako kot je to dal Janu Forsthuberju, ustanovitelju mednarodnega podjetja Deltahub s katerim sem “chit chat-ala” v tej podkast epizodi: Kako te lahko gap year izkušnja usmeri na pravo pot.

Eno izmed najbolj pomembnih vprašanj, ki si ga moraš zastaviti preden se odpraviš na gap year je: “Zakaj si želim vzeti leto premora?”

Zelo pomembno je, da si postaviš cilje, da bo tvoj čas kar najbolje izkoriščen, zato moraš ugotoviti, kaj si želiš doseči.

Nekaj idej:
– pridobiti nove spretnosti/izkušnje
– si odpočiti od študija
– zaslužiti denar
– porabiti čas za odločanje o tem, kaj želiš početi
– kombinacija vsega naštetega

Če gapyear želiš organizirati sam, moraš dobro izračunati ceno izkušnje, se še bolje pozanimati o varnosti, morebitnih dodatnih pregledih in zavarovanju, ki ga boš moral skleniti.

To boš pridobil v mojem prihajajočem e-tečaju Predpriprava na delo v tujini in potovanja, ki ga lansiram januarja 2023 in je plod 16-letnih izkušenj z delom v tujini in potovanji ter življenjem v 10+ državah. Primeren je za vsak žep in je izredno jedrnat tako, da ti ne bo vzel veliko časa, predpripravo pa boš imel/a urejeno v minimalno treh dneh!

Ne pozabi, da je predpriprava izrednega pomena in, da je stvari iz tujine reševati izredno težko! Ali veš:

– Kaj narediti, če v tujini izgubiš osebne dokumente?
– Katero zavarovanje je zate pomembno?
– Ali potrebuješ cepljenje?
– Kaj narediti, če izgubiš bančne kartice in ostaneš brez denarja?
– Kako najti primerno stanovanje, ki ne bo ogrozilo tvojega budgeta?

Kako lahko optimalno zastaviš svoj gap year? Nekaj idej.

Prostovoljstvo – podpri koristen namen in pridobi dragocene izkušnje. Lahko sodeluješ pri projektu za ohranjanje divjih živali, poučuješ otroke ali pomagaš pri gradnji šole v državi tretjega sveta. Ali veš, da bo tvoj happiness level v trenutku porastel, ko boš nekaj doprinesel ljudem, ki imajo manj od tebe, poleg tega pa treniral svojo hvaležnost za vse to kar imaš v svojem življenju. Sama sem se udeležila prostovoljstva v Dominaknski republiki v vasi Munoz, kjer živijo pribežniki iz Haitija. Mojo zgodbo lahko poslušaš v tej podkast epizodi: Prostovoljstvo in življenje kot digitalni nomad v Dominikanski republiki

Potovanje – raziskuj svet, spoznavaj nove kulture in hkrati razvij spretnosti za samostojno življenje! Odpri svoj um za nove ideje, morda bodo ravno te tiste s katerimi boš razvil svoj start-up. Ali pa dobil idejo, da napišeš svojo knjigo, prirediš potopisno predavanje o svoji potovanjih…možnosti je neskončno! Z nahrbtnikom se lahko odpraviš po jugovzhodni Aziji, z vlakom InterRail po Evropi ali pa celo kupiš letalsko vozovnico okoli sveta!

Delo v zameno za prenočišče in hrano. Na portalih kot sta Helpx, Workaway lahko poiščeš delo za 4-6 ur na dan in v zameno dobiš prenočišče in hrano. S tem zminimiziraš stroške in se poizkusiš v različnih delih ter spoznaš lokalno okolje. Lahko delaš npr. na kmetiji v Avstraliji, kot upravljavec smučarske žičnice v Kanadi ali v hostlu za popotnike na Novi Zelandiji.

Delovne izkušnje – če želiš pridobiti ustrezne izkušnje, nova znanja, reference in spretnosti za določen poklic ali predmet, ki ga nameravaš študirati, lahko razmisliš o delovni praksi ali pripravništvu. Te lahko trajajo od nekaj tednov pa celo do enega leta. Odvisno od vrste ponujene pogodbe lahko prejmeš plačo ali pa ne. Te prakse so zelo priljubljene in konkurenca za mesta je velika, zato se moraš prijaviti zgodaj. Pri tem ti lahko pomagam jaz z osebnim metorstvom ali pa poskušaš pridobiti prakso v lastni režiji s tem, da pošlješ svoj življenjepis in motivacijsko pismo. Ali še bolje; moderni video CV, ki se ga učimo na mojem e-tečaju.

Tečaji – zakaj ne bi izkoristili priložnosti in se na potovanjih ne bi udeležil tudi kakšnega tečaja? Lahko se naučiš novega jezika, programiranja, novega športa ali glasbenega inštrumenta ali pa se naučiš novih praktičnih veščin, kot so mehanika, mizarstvo ali kuharstvo. Jaz sem se recimo na Zanzibarju pri lokalnem zdravilcu učila o zeliščih, v Atlanti v ZDA sem končala tečaj leadershipa, na tajskem pa sem opravila tečaj Tajske masaže.

Bodi lepo,

Mayita

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.