Skip to content Skip to footer

Delo stevardese, življenje v Dubaju in kako leteti v poslovnem razredu

Delo stevardese, življenje v Dubaju in kako leteti v poslovnem razredu

Čas branja: 4 min.
V 23. epizodi sem se pogovarjala z eno meni najljubših potovalnih vplivnic pri nas, Lucijo Vrankar, ki je svoje življenje pri dvaindvajsetih iz majhne vasi Moravče preselila v mesto blišča in prestiža, Dubaj. Služba stevardese pri eni izmed arabskih letalskih družb ji omogoča, da lahko na najbolj učinkovit način obišče dobršen del sveta.

Delo v tujini se sliši kot sanjski ‘life style’, pa vendar je odhod v tujino Luciji prinesel zavedanje, kako zelo pogreša preproste, vsakdanje malenkosti, kot sta narava in petje ptic. Lucija uspešno lovi ravnotežje med evropskim načinom življenja in sprejemanju drugačnosti sveta, zato zase pravi:

“Živim dve življenji.”

KAKO POSTATI STEVARDESA IN KAJ TO DELO VKLJUČUJE

Lucija je v svet aviacije vstopila junija leta 2019, ko je zasledila, da ena izmed arabskih letalskih družb išče nove člane posadke. Na razgovor v Sloveniji se je odpravila z izposojeno rdečo šminko in popolnoma nepripravljena. Morda sta ravno sproščenost in odprtost do novega znanja Lucijo pripeljala do tega, da je prestala vse zahtevne intervjuje in na presenečenje vseh pridobila ponudbo za delo v Dubaju.

Po začetnih mesecih aklimatizacije in kulturnega šoka je vzpostavila svojo rutino in se je posledično lažje navadila na nov način življenja. Vsaka življenjska sprememba pa s seboj prinese tudi določene fiziološke posledice na telo in preden je dodobra ujela vajeti svojega življenja, se je zredila pet kilogramov v enem mesecu. Prizna, da je bilo za to krivo predvsem nepravilen urnik spanja in posledično neuravnotežen način prehranjevanja. Takšen tempo jo je kmalu pripeljal celo do izgube mesečnega ciklusa. Sedaj po skoraj treh letih takšnega načina življenja se je naučila, da spi, ko je noč in ne takrat, ko je utrujena. To pa seveda zna biti zelo zahtevno, saj kot stevardesa nenehno menjaš časovne pasove.

Zelo me je zanimalo kako si načrtuje tedne in Lucija mi je povedala, da vsak 16. dan v mesecu prejme urnik letenja za naslednji mesec. Ponavadi je to 5-10 letov na mesec, nikoli pa ne sme biti v zraku več kot 100 ur na mesec. Zanimiva je bila tudi njen način nakupovanja prehrane. Ker je hrana v Dubaju zelo draga in nič kaj dobre kvalitete, le to nakupuje na svojih potovanjih. Če lete recimo v Južnoafriško republiko si tam naredi zalogo mesa. Ta afriška dežela namreč slovi po izjemno kvalitetnem mesu.

Delo na letalu vključuje tudi pester nabor prigod, lepih trenutkov in tudi srečanj z ljudmi, ki imajo izjemno slabe manirne. Spomni se na prelepo zgodbo, ko je potnik svojo izbranko, ki je praznovala rojstni dan presenetil tako, da je Lucijo prosil za javno objavo na letalskih zvočnikih. Luciji veliko pomenijo tudi pogovori s potniki, ki ji ponavadi zaupajo razlog potovanj ali pa povedo kaj o svojem zanimivem življenju.

JE ŽIVLJENJE V DUBAJU RES TAKO SANJSKO?

“Ko stopiš ven iz cone udobja, začneš živeti življenje.”

Življenje v Dubaju je zelo drago, zato je potrebno beležiti vsak zapravljen cent in iskati alternative. Lucija še pove, da najbolj od vsega pogreša preproste sprehode v naravi. Zapleteva se v pogovor, kjer delim svojo izkušnjo iz življenja v Dohi in kako se pogrešala, da odprem okna in prezračim stanovanje. Lucija tej trditvi pritrdi in pripomni, da se stanovanje v arabskem svetu zrači s klimo, saj je sicer tvoj dom hitro poln peska. Dubaj je zelo turistična destinacija in so veliko bolj odprti glede stila oblačenja kot drugod v arabskih deželah. Povprašala sem jo še kako imajo urejeno z nakupom alkohola. Pove, da obstajajo posebne trgovine z alkoholom, kjer kupljen alkohol zavijejo v črno vrečko, da se ne vidi kaj vsebuje. Do pred kratkim si za nakup alkohola celo potreboval posebno dovoljenje. V restavracijah pa se cene alkohola gibljejo od 10 evrov za gin tonik pa vse do 100 evrov za buteljko vina.

Seveda me je zanimala tudi tema digitalnega nomadstva v Dubaju. Lucija je povedala, da vidi veliko mladih, ki pridejo v Dubaj živeti in delati in včasih za računalnikom delajo kar na plaži. Ko sem sama malo raziskovala kakšni so pogoji za pridobitev vize, sem ugotovila, da obstaja delovna viza za ‘remote delo’, ki jo lahko dobiš za 12 mesecev. Potrebna je prijava na uradu, nekaj dokumentacije in potrdilo, da tvoji mesečni dohodki presegajo 5000 dolarjev. Tudi drugod so podobni pogoji za pridobitev “vize za digitalne nomade”. Več si lahko preberete TUKAJ.

POTREBNO JE DOKONČATI ŠOLANJE

Odločitev za delo v tujini zagotovo pride lažje, če v svojem domačem okolju čutiš podporo bližnjih. Po prvotnem šoku, ko je staršem na lepem obelodanila, da jo od dela v Dubaju loči le še en razgovor, sta bila starša nanjo zelo ponosna, saj sta vedela, da je to prava pot za njo. Pri vseh življenjskih odločitvah je dobro poiskati podporo tudi pri prijateljih, učiteljih ali mentorjih, ki nam lahko že z nekaj prijaznimi besedami vlijejo dodaten pogum.

Kljub njenemu na videz sproščenemu načinu življenja, Lucija spodbuja mlade ljudi, naj dokončajo šolo. Moramo se zavedati, da nam starši želijo vedno le najboljše in dokončan študij prinaša dve pozitivni plati. Vedno ne glede na to česa se bomo lotevali v življenu bomo imeli plan B in z dokončano diplomo lažje našli zaposlitev. Poleg tega pa bomo zadostili pričakovanjem staršev kar bo v njih vzpodbudilo še več zaupanj do nas in nam bodo tako bolj trdno stali ob strani na naši samostojni poti.

Z Lucijo se strinjava, da je eden od najbolj bolečih občutkov ta, da si v nekem obdobju življenja imel izjemno priložnost in je takrat zaradi strahu ali dvomov nisi zagrabil. Vsaka nova stvar, ki se je lotimo je sprva grozljiva. To je popolnoma naravno in človeško, saj je pred nami nekaj novega, nepoznanega in zato na prvi pogled strašljivega. Bistvo je, da znamo strahove utišati in premagati. Potem, ko jih v bistvu ugotovimo, da ni bilo ničesar strašnega in da smo pravzaprav na drugi strani pridobili pogum in samozavest, ki nam zagotovo koristita pri nadaljnih ciljih in željah, ki jih imamo za naše življenje.

Lucija pa nam je v podkast epizodi tudi zaupala trike kako leteti v poslovnem razredu letala. Sama pa sem prvič delila izkušnjo leta v prvem razredu, ki je bilo pravcato presenečenje. Kako se je to pripetilo izveste tu:

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.