Skip to content Skip to footer

‘Vanlife’ – potovanje in življenje v kombiju

‘Vanlife’ – potovanje in življenje v kombiju

Čas branja: 4 min.
“Odhod za nedoločen čas, življenje v kombiju in vrneva se, ko se vrneva.” je povzetek mojega navdihujočega pogovora s Klaro Avsenik Žagar, ki sem jo za enaindvajseto podkast epizodo ujela v Španiji, natančneje v Malagi, kjer živi in potuje s svojim možem v preurejenem kombiju in delo opravlja kot digitalni nomad. Navdih kateremu sledi je:

‘Skrivnost, katere ne pozna zahodni svet je – svoboda v minimalizmu.’

PREDPRIPRAVE NA ‘VANLIFE’ IN PRAV POSEBEN SOPOTNIK

Moram priznati, da ‘vanlife’ načina potovanja še nisem izkusila. Moj približek takšnemu načinu potovanja je bil roadtrip v arabski državi Oman, ko sva s prijateljico in sopotnico Barbaro kar nekaj dni preživeli v najeti Toyota Pradi med prečenjem 200 km dolge peščene puščave. Zagotovo neprecenljiva izkušnja, ki človeka opomni kako malo pravzaprav potrebuje za polno življenje. A življenje in potovanje v kombiju je nekaj popolnoma drugega in zadnja leta prehaja celo v nekakšno ‘vanlife kulturo’.

Pri Klari in njenem možu Klemenu se je življenje v kombiju izkazalo kot uresničitev vsem dobro poznanega pregovora: “zarečenega kruha se največ poje”. Od nekdaj sta namreč trdila, da bosta poskusila vse, le življenja v kombiju zagotovo ne. Šest mesecev od te izjave sta ugotovila, da zidanica na Dolenjskem, kjer sta si ustvarila dom, ne prinaša dovolj za potešitev njunega avanturističniga duha. Odločitev je padla. Vložila sta 15.000 evrov prihrankov v že predhodno predelan kombi in si zadala cilj: “zimo želiva preživeti na toplem in še vedno ostati na evropskih tleh.” Decembra 2022 sta tako zapustila s snegom ovito Slovenijo in se tri tedne mudila po Italiji od koder ju je nato pregnal blag mediteranski mraz. Trenutno prebivata v za odtenek toplejši Španiji in v kratkem načrtujeta premik na Portugalsko.

Vendar pa ne Klara in Klemen ne potujeta sama. Z njima v ‘vanlife’ načinu življenja uživa tudi njun štirinožec Piknik. Ideja potovanja s psom se je izkazala za pozitivno, kot sopotnik jima do sedaj še ni povzročil nobene preglavice. Njegova prisotnost je hkrati tudi pridih domačnosti, ki jo ponavadi na potovanjih zelo pogrešamo. Pes kot sopotnik pa je lahko odličen terapevt kot tudi varnostnik. Ima namreč zelo dober sluh in še posebno v večernih urah njegov opozorilni lajež odvrne morebitne nepridiprave. Potovanje s Piknikom zahteva tudi minimalna prilagajanja in izogibanje nekaterim destinacijam kot je recimo Maroko, kjer prehod meje psom precej otežen. 

Tako kot vse v življenju tudi življenje v kombiju zahteva določene predpriprave. Reševeti zadeve iz tujine je veliko težje kot pa se na morebitne težave pripraviti že doma (v ta namen sem spisala brezplačno e-knjigo, prenesi jo TU). Dobro je imeti okviren začetni načrt nato pa se bodo stvari že odvijale same od sebe. Klara sicer ne priporoča, da se na potovanje pripravljamo do potankosti, saj nas lahko morebitni dvomi pred odhodom ovijejo v občutek strahu in nelagodja. Priprave segajo od tistih tehničnih kot so servis in menjava gum, do bolj praktičnih kot so; kje bomo spali in kako se bomo izogniti sivim conam. Pametno je predhodno pogledati tudi kakšen youtube video ali prebirati bloge popotnikov, ki so se takšnega načina življenja že lotili.

“imamo občutek, da smo center sveta. Potem potujemo in gremo med druge kulture, ki nam dajo vedeti, koliko smo pravzaprav majhni. To pozitivno vpliva na nas!

SKRB ZA OSEBNO HIGIENO IN ORGANIZACIJA PREHRANE

To je zagotovo eno izmed najpogostejših vprašanj, ko pride do življenjskega stila ‘vanlife’. Klara pripoveduje, da imata v kombiju urejen mini prostor, ki je hkrati WC in tuš. Dejstvo, da jima ni potrebno načrtovati odhodov na stranišče, zelo poenostavi življenje v kombiju. Med pogovorom se Klara spomni na dogodivščino iz Indije, ko sta z motorjem prečkala 5000 metrov nadmorske višine in se posledično, kot pritiče takšnemu načinu potovanja, včasih okopala kar v potoku. 

Ugotovili pa sva, da imata življenje v kombiju in pa življenje in delo na jahti kar nekaj skupnih točk. Pri obeh je izrednega pomena organizacija prehrane in pravilno načrtovanje, saj nam lahko hitro zmanjka prostora za hranjenje izdelkov. Obroke je potrebno planirati vnaprej. Ima pa to tudi pozitivno noto saj s tem zmanjšamo količino zavržene hrane. Nimamo recimo na razpolago pet vrst riža, treh vrst testenin in deset vrst omak. Hkrati pa z načrtovanjem privrčujemo tudi nekaj denarja. Klara se tako tedensko odpravi v trgovino, sproti pa potem dopolnjujeta zalogo s svežimi živili kot so kruh, sadje in zelenjava.

Klara poudari kako pomembna je rutina v takšnem življenjskem stilu v katerem mogoče na čase primanjkuje stabilnosti. Svojemu tednu sta dodala dan, ki sta ga poimenovala “utility day”. Tistega dne se ne premikata in takrat uredita vse potrebno za kombi, nakupita hrano, izpraznita WC in tuš, napolnita rezervoar s svežo vodo ter opereta oblačila.

DELOVNA RUTINA, DIGITALNO NOMADSTVO IN IZZIVI V PARTNERSTVU

Oba sta si življenje priredila tako, da lahko delo opravljata na daljavo. Klara kot fotografinja in ustvarjalka vsebin dela za različne naročnike ter na svojih lastnih platformah deli kvalitetno in izobraževalno vsebino. S prijateljico Klavdijo, ki trenutno živi v Dominikanski republiki (Klavdija je bila gostja v tej epizodi podkasta) sta izdali e-priročnik ‘Kako postati digitalni nomad’. Namenjen je vsem, ki bi si takšen način življenja radi ustvarili, a so za to nujne kredibilne informacije in nasveti nas, ki takšno življenje že živimo. 

Zelo me je tudi zanimalo kako jima uspeva na področju partnerstva, saj si predstavljam, da biti z nekom 24/7 na tako majhni površini, kljub temu, da je to tvoj partner, ki ga neizmerno ljubiš, ni vedno najlažje. Verjamem namreč, da vsake toliko časa oba potrebujeta malce odmora eden od drugega, da se lahko posvetita sebi. Klara mi pritrdi in pripomne, da si dnevno vzameta nakaj ur vsak zase. Gresta sama na sprehod ali izvajata jogo na samem. Življenje na šestih kvadratnih metrih zahteva veliko pogovora, prilagajanje in medsebojno spoštovanje. Izraziti je potrebno svoje želje in ne avtomatsko pričakovati, da bo partner bral tvoje misli. Ti nasveti pa se seveda zlahka prezrcalijo na čisto vsak partnerski odnos. Klara zaključi z mislijo, da takšen način potovanja zagotovo še bolj poveže partnerja in dodatno poglobi njun odnos.

O tem koliko takšen način življenja stane finančno in tudi nekaj o tem kako je mogoče, da Klara že kar nekaj let ni kupila niti enega kosa oblačila pa v podkast epizodi:

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.