Skip to content Skip to footer

Ali si primeren/-a za delo au-pair?

Ali si primeren/-a za delo au-pair?

Čas branja: 3 min.
Zapis je izposojen iz  knjige S trebuhum za kruhom napisan po izkušnjah znanke Veronike Doler.
 
V SLOVENIJI KLJUB DIPLOMI NISEM NAŠLA DELA

Ko sem vztrajno iskala delo v Sloveniji, je bilo le tega vedno manj in kljub opravljeni diplomi ter priporočilnim pismom službe doma nisem dobila. Zato sem se skoraj čez noč odločila, da se odpravim na delo v tujino. Ne le zaradi novih izkušenj, ampak tudi zato, da morda najdem možnost za svetlejšo prihodnost nekje drugje.

Družino, pri kateri sem živela in se preživljala kot au-pair, sem našla preko spletne strani ene izmed znanih au-pair platform. Vsekakor bi priporočila, da je treba biti previden in si dobro prebrati opis družine ter njihove zahteve, saj se marsikdaj zgodi, da se dekleta z družino nikakor ne ujamejo in se zato kmalu odpravijo nazaj domov. Oseba, ki se odloči za to delo, mora vsekakor biti prilagodljiva, vztrajna, pogumna, imeti rada otroke ter biti pripravljena, da se vključi v drugačen način življenja, v popolnoma drug svet.

Finančnih stroškov, da se odpraviš na delo au-pair, poleg letalske karte ni veliko, a je cena te odločitve kljub vsemu zelo visoka. Najtežje je zapustiti ljudi, ki jih imaš neizmerno rad, in se popolnoma sam odpraviti v okolje, kjer ne poznaš nikogar in si vsaj na začetku zelo osamljen. Sčasoma se le privadiš na nov svet in skleneš nova prijateljstva, a kljub vsemu drži kot pribito, da je dom tam, kjer je doma srce, in na delu v tujini ne mine niti en dan, da ne bi pomislil na ljudi, ki te čakajo doma.

KAKO JE IZGLEDAL MOJ DELOVNIK V NOVI VLOGI AU-PAIR

Zelo dobro se spominjam večera, ko sem prispela k svoji novi družini. Kljub temu da je bilo zunaj temno, so luči osvetlile veliko hišo na robu »campusa« ogromne šole, ki je bila videti kot grad. Preden sem prišla, sem imela le malo podatkov o družini. Želeli so fotokopije mojih dokumentov in policijsko potrdilo, da sem brez »madežev«, saj starša vodita eno izmed petih najboljših šol v Angliji. Šolnina na tej šoli znaša okoli 35 tisoč funtov, kar je približno toliko, kot povprečen delavec v Sloveniji zasluži v štirih letih. Prispela sem v popolnoma drug svet. Moje delo je zajemalo skrb za dve deklici, stari 9 in 12 let. Pripravljala sem jima zajtrk, ju peljala v šolo, šla popoldan po njiju ter jima pripravila večerjo, z njima naredila še domačo nalogo in si skupaj ogledali kakšen film. Življenje in delo pri novi družini mi je omogočilo, da sem imela priložnost preizkusiti nove stvari. V kratkem času, ko sem bila pri njih, sem se udeležila veliko število koncertov, dobrodelnih prireditev in poleg tega obiskala tudi umetnostne galerije, opero in druge prireditve. Tako sem spoznala toliko novih stvari, ki jih sicer zagotovo ne bi, in me bodo te nove izkušnje zagotovo spremljale skozi celotno moje življenje.

 

Takšna izkušnja je za vsakega lahko izjemno pozitivna, saj s seboj prinese ogromno novih dogodivščin. Spoznaš popolnoma drugačen svet, drugačno kulturo in nove ljudi, vidiš nove kraje in skleneš nova prijateljstva, ki lahko trajajo celo življenje.

Ker se takšne priložnosti ne ponujajo prav vsak dan, priporočam vsakemu, ki se mu kaj takega ponudi ali bi si to želel preizkusiti, naj nikar ne odlaša. Življenje je kratko in živeti ga je treba danes. Enaka priložnost se ti ne bo ponudila dvakrat, zato jo zagrabi. Jaz sem jo in mi ni popolnoma nič žal, čeprav je bilo sprva zelo težko oditi. Odprla so se mi vrata v popolnoma drugačen svet, o katerem prej nisem vedela ničesar, in ta vrata bi zagotovo ostala zaprta, če ne bi zbrala dovolj poguma in se odločila za ta vsekakor velik korak v življenju.

 

Te zanima delo au-pair v Švici? Klikni spodnji link:

 
 

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.