Skip to content Skip to footer

Naravni vrelci Saturnia v osrčju Toskane

Naravni vrelci Saturnia v osrčju Toskane

Čas branja: 4 min.
“Zapis, ki je pred vami sem spisala v poletni sezoni 2017, ko sem živela na jahti, ki je bila zasidrana v eni izmed mojih najljubših marin Porto Ercole na toskanski obali. Naravne vrelce Saturnija sem verjetno obiskala vsaj tridesetkrat. Kot najstnik sem se brezglavo zaljubila v to naravno pojavo in še vedno me razganja od metuljčkov v trebuhu vsakokrat, ko pomislim kako sem se tudi po pet ur naenkrat namakala v prijetno toplih zdravilnih vrelcih v osrčju Toskane. “

Nekega avgustovskega popoldneva sem preko interneta brskala kam bi se s sodelavko odpravili v prihajajočem prostem vikendu in pod roke se mi je prikradel članek o termah Saturnia. Zdraviliški kompleks s hotelom, spa in golf igriščem svojim gostom ponuja širok razpon storitev (masaže, nege telesa in obraza). Raziskujem dalje in moje oko pritegnejo slike Cascate del Mulino in Cascate del Gorello. Naravni termalni vrelci v osrčju toskanske pokrajine Maremma izvirajo iz globine zemlje in se preko slapu prelivajo v majhne bazenčke. Oplemeniteni s planktonom, žveplom in drugimi minerali (kalcij, magnezij…) so izredno zdravilni za telo in duha. Dejstvo, da so ena izmed najbolj varovanih toskanskih skrivnosti, obisk pa je popolnoma brezplačen, me je vedno bolj prepričevalo, da jih tudi sama obiščem.

Na pot sva se odpravili zjutraj iz mesta Porto Ercole, od koder je vožnje približno dobro uro. Pot do tja je precej preprosta in če sledite navodilom GPS-a se ne boste izgubili četudi prihajate iz smeri Siene ali Rima. Nad cesto niso prikrajšani niti navdušeni motoristi, ki skozi prelestno toskansko pokrajino premagujejo ovinke na dokaj dobri cesti (le po nekaterih delih pazite, ker je cesta precej neravna). Tudi sami sva bili vzhičeni nad pokrajino, skozi katero se vijejo trte, bohotijo visoke ciprese in razkrivajo mesteca na nizkih gričevjih. Po sedemdesetih minutah vožnje sva ob napisu z velikimi črkami Cascate del Gorello zavili s ceste. Pot naju je vodila na parkirišče, ki je v neposredni bližini vrelcev.

Nujna oprema, ki jo je potrebno imeti s seboj, da lahko uživamo termalne vrelce: brisača, kopalke, sončna očala, voda, malica, poleg tega pa kakšna napihljiva blazina za pod glavo in senčnik tudi ne bosta odveč. Nemudoma naju očara scenarij (malo manj pa naju očara vonj po žveplu). Majhni, turkizno obarvani bazenčki razporejeni terasasto, kjer se iz zgornjega dela preko malih slapov voda preliva navzdol. Dere s hitrostjo 500 litrov na sekundo. Čeprav je temperatura vrelcev skozi celo leto 37,5 stopinj Celzija in se je zato veliko bolj primerno tja odpraviti pozimi, se je moje telo prav hitro privadilo na dokaj visoko temperaturo vode.

Legenda pravi, da so vrelci nastali, ko je bog Saturn opazoval precej stresne prebivalce tega območja in sklenil da temu naredi konec. S strelo je udihral po zemlji z namenon, da iz nje priteče zdravilna voda, ki po prebivalce pomirila in bodo tako zopet prijazni eden do drugega.

Po treh urah namakanja v zdravilni vodi in ob zvoku padajoče vode sem tudi sama pozabila na stres in na vse kar me je bremenilo. Prava oaza sprostive. Temu je tako zaradi izjemnih zdravilnih učinkov, ki jih ima termalna voda na organizem. Pospešeno se začno zdraviti problemi s sklepi, kostmi, prebavo in kožo.Privoščimo si lahko tudi blatne obloge telesa, saj se tik ob bazenčkih nahaja blato, ki si ga namažemo po telesu in pustimo vsaj 30 minut, da se absorbira. Kaj je lepšega kot pa brezplačen spa v spokojnem toskanskem okolišu (in 200+ drugih navdušenih obiskovalcev)? Piko na i pa izkušnji doda prisrčen lokal, ki se nahaja ob termalnih vrelcih in ponuja raznovrstno izbiro italijanskih jedi in pijač ter seveda najboljšo kavico.

Nasvet: Pred kopanjem snemite ves srebrn nakit, ki se bo sicer obarval! V kolikor vseeno pozabite, ga kasneje lahko čez noč namočite v z alu folijo oblečeno posodo, notri posujemo sol, sodo bikarbono, malo alkoholnega kisa in zalijemo z vrelo vodo.

Ker sem bila nad termalnimi vrelci tako zelo navdušena, sem naslednji vikend sklenila, da se odpravim tudi v sam zdraviliški kompleks. Na spletni strani www.termedisaturnia.it je zapisano, da je zdravilišče “luksuzni spa”, stran je opremljena s fantastičnimi fotografijami, poleg tega o luksuzu priča tudi vstopnina – 65eur (v katero je vštet obisk velnesa Benessere). Osnovna vstopnina za termalne vrelce je sicer 25 evrov. V kolikor pa želite imeti več zasebnosti, na razpolago 6 jaccuzijev, več termalnih bazenov, slapove, turško, bio in finsko savno pa je to možno v že prej omenjenem velnesu Benesere. Moram pa priznati, da sem k takšni ceni in predvsem v blagovni znamki Saturnia pričakovala malo bolj vrhunsko storitev. In je nisem bila deležna. Precej sem bila razočarana na stanjem term, ki so vidno nevzdrževane (čistost ni ravno njihova vrlina, infrastruktura pa ni bila obnovljena vsaj 10 let.) Razparan les, razpokani bazeni, nedelujoče šobe, zarjaveli tuši in vsepovsod plesen. Ja plesen. Ne vem ali je to zgolj posledica tega, ker so termalni vrelci naravni, a zagotovo se ni najbolj prijetno namakati v vodi s pogledom na takšno okolico. A očitno vse navedeno ne moti stalnih gostov, saj imajo po poročanju medijev, terme di Saturnia vedno obilico obiskovalcev.

Če odmislim nečistočo pa sem vseeno na svoje organizmu čutila mogočne zdravilne učinke term, saj me je dan kasneje prenehal boleti zob, prehlad je izginil, počutila pa sem se naravnost čudovito. Torej je bila izkušnja konec koncev zagotovo vredna obiska. Vsem, ki se odpravljate v Toskano zares priporočam, da si vzamete čas in zapeljete do naravnih vrelcev – pa sploh ni nujno le do Saturnie, v Toskani jih je namreč še veliko, veliko več!

Te zanima kako je delati na jahti?

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.