Včasih je veljalo, da si študij v tujini lahko privoščijo samo tisti, ki prihajajo iz premožnih družin. Danes pa lahko vsak posameznik, v kolikor se vsaj malo znajde, je uspešen v šoli in proaktiven, uresniči želje o študiju v tujini.

Vseeno bi na tej točki razdelila tematiko na tri dele.

Erasmus izmenjava

Skoraj ni posameznika, ki ne bi poznal Erasmus izmenjave, kjer ti organizacija Erasmus sofinancira izmenjavo v tujini. Več si lahko prebereš na njihovi spletni strani: Erasmus izmenjava.

Organe, ki so za to zadolženi najdeš tukaj.

Običajno greš lahko na izmenjavo na fakultete, ki že imajo podpisano pogodbo z organizacijo Erasmus. V kolikor pa najdeš fakulteto na kateri bi opravil/a izmenjavo in še ni povezana z Erasmus inštitucijo pa lahko tudi predlagaš, da se fakulteta poveže s fakulteto, katero ti obiskuješ.

Študijska izmenjava je po mojem mnenju najlažja pot do izkušnje v tujini, ki ti jo skoraj v celoti krije organizacija. Skoraj vsakemu, ki vsaj malo razmišlja o tujini priporočam, da se le te, ko ima možnost udeleži.

Ne pozabi, da greš preko njih lahko tudi na obvezno prakso.

Erasmus pripravništvo

Erasmus+ program omogoča opravljanje pripravništva v podjetju ali na katerem koli drugem ustreznem delovnem mestu. Udeležijo se ga lahko mladi diplomanti v obdobju 12 mesecev po diplomi v eni izmed držav, ki sodelujejo v programu Erasmus+. Sodelujoče države so članice Evropske unije, Islandija, Liechtenstein, Severna Makedonija, Norveška in Turčija.

Opravljanje pripravništva pri podjetju v tujini zelo priporočam. Pridobiš izkušnje, ki jih na domačem trgu najverjetneje ne boš mogel/la pridobiti, ob tem pa lahko izboljšaš tudi govor tujega jezika.

Ker pa je tudi z organizacijo izmenjave ali pripravništva potrebno veliko predpriprave sem ravno s tem v mislih osnovala e-tečaj Predpriprava na delo v tujini in potovanje. V njem se boš naučil/a pripraviti vso potrebno dokumentacijo, bančne obveznosti, zavarovanje in poskrbela za varnost v tujini. Ob tem pa boš pomiril/a tudi svoje starše, ki jih verjetno vsaj malo skrbi kako se boš znašel/la v tujini. Z udeležbo na e-tečaju jim pokažeš, da že sedaj razmišljaš izjemno odgovorno in samostojno.

Več o podpori staršev in okolice si preberi tukaj.

 

Študij v tujini

Po mojih raziskovanjih je ena izmed najbolj kredibilnih organizacij zagotovo društvo VTIS, kjer so pripravili vrsto projektov, ki so namenjeni, da ti olajšajo iskanje akademskih priložnostih po svetu. Za informacije o študiju na Norveškem, Češkem, Švedskem Nizozemskem in v Italiji, Kanadi, Španiji, Franciji, Belgiji, Švici, Avstriji , ZDA, Veliki Britaniji in Nemčiji obišči tole povezavo: ŠTUDIJ V TUJINI.

Ostale organizacije, ki se ukvarjajo s študijem v tujini in katere lahko zaprosiš za pomoč pri pridobivanju informacij ter celo štipendije pa so: