Tukaj je nekaj najpomembnejših nasvetov katere bi moral upoštevati vsak, ki se odpravi izmenjavo, pripravništvo, delo v tujini ali daljša potovanja izven Evrope.

1. Predpriprava je 90 odstotkov uspeha

Stvari iz tujine je izredno težko reševati, a če smo se že doma dobro pripravili (dokumentacija, finance, pakiranje, pooblastila in podobno) bomo nevšečnosti, ki se zagotovo pojavijo, lažje hitro rešili.

2. Skrb za varnost

Mladim vedno svetujem, da ne objavljajo na primer lokacij na Instagramu in hodijo ponoči sami okoli. Paziti morajo tudi na pijačo v klubih.

3. Uredimo si posebno mapo za dokumente

Priporočljivo je, da vse dokumente, ki jih imate pri sebi tudi skopirate in te kopije hranite na fizičnem A4 listu, na telefonu in tudi na e-mailu oziroma v oblaku icloud ali dropbox. V primeru, da nas v tuji deželi okradejo ali izgubimo originalne dokumente, nas bo to rešilo iz marsikatere zagate. Še bolje je kopije teh dokumentov tudi sodno uveriti. Dobro si je urediti mapo za vse najpomembnejše dokumente in njihove kopije. Ne pozabimo napisati pooblastila in urediti digitalnega potrdila. Tudi ko smo v tujini, zbiramo vso papirologijo, če bi morali dokazovati prisotnost zaradi olajšave davčnih obveznosti.

4. Finance

Pri delu v tujini je dobro premisliti, kako bomo urejali finance, ali bomo v tujini odprli bančni račun, kako bomo prijavili dohodke iz tujine in ostale davčne obveznosti. Za vse to sama vedno priporočam davčnega svetovalca, ki se posveti posameznemu primeru. Vsaka oseba je primer zase glede na njen položaj in na državo, v katero odhaja.

5. Pakiranje

V “carry-on kovček” zložite obleke, spodnje perilo in kozmetiko za prve tri dni. To se naredi za slučaj, če nam izgubijo “check-in” prtljago, kar je zadnje čase vedno bolj pogosto. Včasih moramo na to izgubljeno prtljago čakati tudi nekaj dni. In prve dni na potovanju si nihče ne želi ostati brez osnovnih stvari. Prtljago tudi označite s svojim imenom, jo slikajte in shranite sliko na telefon in opremite z “air tag-om“.

6. Bančne kartice in izguba denarja

Nemalokrat se zgodi, da na potovanju izgubimo denarnico, morda založimo bančno kartico ali nas celo ukradejo. Da se izognemo črnemu scenariju in v tujini ostanemo brez denarja, je pametno na potovanje vzeti vsaj dve bančni kartici, ki ju imamo shranjeni na dveh različnih mestih (eno pustimo v nastanitvi, drugo imamo v denarnici). Dodatno s seboj vzemimo tudi nekaj gotovine, ki je nikoli ne zapravimo. V primeru, da izgubimo bančno kartico, imamo tako na voljo vsaj nekaj gotovine. Več o denarju in bančnih karticah tukaj.

7. Zavarovanje za delo v tujini

Še vedno je veliko ljudi, ki pozabi skleniti zdravstveno zavarovanje za tujino ali pa se zanaša na Evropsko zdravstveno kartico. Slednja ne bo vedno pokrila vseh zdravstvenih storitev, zato se je pomembno pozanimati kaj in kakšno vsoto zdravstvenih uslug ta kartica krije. Prav tako marsikdo pozabi, da se mora dodatno zavarovati, če se udeleži adrenalinskega športa, se na počitnicah potaplja ali hodi v visokogorje. Zneski za zdravstvene storitve v tujini so vrtoglavi in večkrat presegajo 10.000 eur, zato se je dobro pozanimati katero turistično zavarovanje bo primerno za naše specifične potrebe na potovanju.

Več o zavarovanjih smo z zavarovalnico Vzajemna govorili v teh dveh podkast epizodah:

8. Skrb za zdravje

Z razmahom potovalnih vsebin na družbenih omrežjih  se je izgubila starošolska popotniška kmečka pamet. Predvsem na področju potovanj v dežele tretjega sveta, kjer higiena ni enaka kot v zahodnem svetu. Še vedno namreč velja, da je pametno jesti zelenjavo in sadje, ki sta v lupini in v restavraciji odkloniti led v pijači. Pametno je tudi jesti kuhano ali pečeno hrano, ki uniči viruse in bakterije, ki jih naše telo ni navajeno. S seboj je priporočeno vzeti tudi prehranska dopolnila kot so probiotiki in prebavni encimi. Te bodo poskrbeli, da naš imunski sistem in prebava delujeta vrhunsko v klimi, ki je naše telo sicer ni navajeno.

 

Kaj narediti v primeru, da v tujini ostanete brez denarja in brez vseh dokumentov? Kdaj in kako odjaviti davčno rezidenstvo ali prijaviti začasno prebivališče, če se selimo v tujino? Kako prijaviti bančni račun in dohodke iz tujine? Katero dokumentacijo potrebujemo urediti, če se odpravljamo na potovanje kot digitalni nomadi? Kako še bolj poskrbeti za svojo varnost v tujini, da po nepotrebnem ne izgubljamo denarja in dragocenega časa? Vse nasvete za varno in uspešno potovanje ter še več, najdete v izčrpnem e-tečaju Predpriprava na delo v tujini in potovanje.  Nastal je na podlagi 17-letnih izkušenj iz tujine in življenja v 10+ državah sveta.